Aksaray Bilim Festivali'nde Alper Gezeravci Rüzgari

Aksaray Belediye Baskani Evren Dinçer’in öncülügünde bu yil 3.’sü düzenlenen Bilim Festivali büyük bir coskuyla 3 gündür devam ederken festivale bugün Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravci damgasini vurdu.

Aksaray Bilim Festivali'nde Alper Gezeravci Rüzgari
Aksaray Belediyesi tarafindan organize edilen ve bu yil 3.’sü gerçeklestirilen Bilim Festivali coskuyla devam ediyor. Festivalin bugünkü konugu Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravci oldu. Tacin Mahallesi Bilim Merkezi arkasindaki alanda gerçeklestirilen festivalde Aksaraylilarla bulusan Gezeravci Türkiye’nin uzay yolundaki adimlari ve gelismeleri hakkinda bilgiler vererek uzaydaki yasantiyi ve uzay egitimlerini, deneylerini aktardi.

Binlerce insanin katildigi söyleside konusan Alper Gezeravci, “Türkiye Cumhuriyeti’nin devletinin güçlü iradesi ile 100 yildir adim atmadigimiz bir alanda bugün burada genç kardeslerimizin, çocuklarimizin gelecekte hayallerine sinir koymalarini gerektirmeyecek sekilde ilham alacaklari bir hikayenin sadece baslangiç noktasini yaptik. Bugün burada duyacaklariniz ilerleyen süreçte altina sizlerin de imzanizi atacaginiz bir yolun sadece baslangiç noktasi, bir yere varis hikayesi degil. Geçtigimiz 15 - 20 yillik süreçte zaten havacilik ve uzay alaninda yaptigimiz isler dünyada ses getirmeye baslamisti. Uzay alanina uzak bir ülke degiliz biz. Aslinda uzay alaninda yapmis olugumuz uydular yillardir dünyanin farkli yörüngelerinde uçmaya ve ülkemizin ihtiyaçlarini karsilamaya devam ediyor. Bizim eksik oldugumuz sadece insanli uzay görevi alaniydi. Buna yönelik olarak da Ocak ayinda attigimiz ilk adimin ardindan belki haberlerden takip etme imkani bulaniniz vardir, 2. adimi da dün yörünge alti arastirma uçusuyla yaptik. Israrla vurguluyorum, bu sadece bir hikaye bir heves degildi. Bu bir hikayenin baslangiç noktasiydi, bir yere varis hikayesi degildi. Dolayisi ile çiktigimiz bu yolda bundan sonra devletimizin iradesiyle varlik göstermeye devam edecegiz. Bundan sonra bu islerin devami niteliginde daha birçok haberi duymaya devam edeceksiniz. Bulundugumuz cografyada uzay alaninda faaliyet gösteren ülkelerin içerisinde uzay ajansi en genç, en az tecrübeye sahip olan ülkeyiz. 2018 yilinin Aralik ayinda ülkemizin uzay alaninda yapmis oldugu faaliyetleri tek bir çati altinda bir araya getirmek için Türkiye uzay ajansi kuruldu. Tecrübe eksikligine ve bu alanda kurulmus en son, en genç uzay ajansi olmasina ragmen sadece 2 yillik bir hazirligin ardindan uzay ajansimiz tarafindan 2021 yilinin Subat ayinda sahnede gördügünüz bu 10 hedef belirlendi. Bugün burada bu 10 hedeften sadece 1 tanesinin mutlulugunu ve gururunu yasiyoruz. Önümüzdeki süreçte bu listede gördügünüz kendi planlamalari dahilinde devam eden daha nice gururlari yasiyor olacaksiniz” dedi.



“Aya kendi yapmis oldugumuz roketle arastirma modül görevi planlamasi yapiliyor”

2026-2028 yillari arasinda aya arastirma modülü görevi planlandigina dikkat çeken Gezeravci, “Ay arastirma programi kapsaminda ülkemiz 2026 ile 2028 araliginda aya kendi yapmis oldugu bir roketin kendi motoruyla ulastirip önce sert inis, yani çarptirma, ardindan da buradan elde edilen tecrübe ile ikinci seferde üzerinde bir arastirma modülü ile görev planlamasi yapiliyor. Bundan uzak degiliz. Türkiye Cumhuriyeti’nin hali hazirda zaten uzayin yasal limiti olan 100 kilometreyi geçen roketleri var. Savunma alaninda hakikaten ileri bir noktaya erismis durumdayiz. Bizim bu savunma alanindaki roketlerimizi test etmek ilerleyen süreçte uzaya erisim noktasinda yeni projelerimizi hayata geçirmek için artik kendi kontrolümüzde olan baska topraklarda ya da kendi ülkemizin içerisinde bu süreçleri yürütebilecegimiz alanlara ihtiyacimiz var. Sadece bizim ihtiyaçlarimizi karsilamak için degil, baska ülkelerin ihtiyacini da karsilayip artik bu yaptigimiz yatirimlardan artik katma deger elde etmeye baslayacagiz” diye konustu.



“100 yerli ve milli Türk uydusunu Amerika Birlesik Devletlerine dogru yola çikti”

8 Temmuz haftasinda TÜRKSAT 6A’nin uzaya firlatildigina deginen Gezeravci, “84 yilindan bu yana uzay alaninda, uydu yapimi alaninda elde edilen tecrübelerle bilsat, rasat, göktürk ve imece uydularinin yapim asamalarinda Türk mühendislerinin edinmis oldugu tecrübenin neticesinde nihayet en sonunda yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla, kendi mühendislerimizin elinden yapilmis bir Türk uydusunu firlatmak için Amerika Birlesik Devletlerine dogru yola çikti ve ulasti. 8 Temmuz haftasinda kismet olursa, yüzde 100 kendi mühendislerimizin elinden çikmis olan haberlesme uydumuz TÜRKSAT 6A’yi uzaya firlatiyor olacagiz. Yaklasim 36 bin kilometre irtifaya” seklinde konustu.

Gezeravci, uzaya çikmak için aldigi egitimlerden uzayda yaptigi deney ve tüm faaliyetlere kadar Aksaraylilara anlatti. Daha sonra vatandaslarin merak ettigi sorulari da bir bir yanitlayan Gezeravci, Türkiye’nin uzay yolunda emin adimlarla ilerledigini kaydetti.



“Çok önemli bir tecrübe, çok önemli bir vizyon”

Ardindan sahneye çikan Aksaray Belediye Baskani Evren Dinçer, “Alper Gezeravci’ya buraya geldikleri için bir kez daha tesekkür ediyorum. Gerçekten çok önemli bir tecrübe, çok önemli bir vizyon. Sayin Cumhurbaskanimizin çikmis oldugu hedef dogrultusunda Türk milleti adina, Türk insani adina uzay yolculugu yapmis ilk insanimiz tarihe ismini altin harflerle yazdirmis ve bugün de siz gençlerimizi, vatandaslarimizi motive eden çok önemli çalismalar gerçeklestiriyor kendisi. Bu yönüyle kendisini bir kez daha tebrik ediyoruz. Allah razi olsun, Cenabi Allah sayilarini artirsin insallah. Gezeravci zaten uzay yolculugunu yaptiginda bu vizyonu ülkemizin gençligine çok güzel sekilde çizdiler. Bu yönüyle de çalismalarimiz ilerleyerek devam ediyor. Bilim merkezimizde, bilim festivalimizde bu vizyon çerçevesinde çalismalar gerçeklestiriyoruz. Insallah içimizden gençlerimiz, çocuklarimizdan Alper Gezeravci’yi örnek alarak ilerleyen zamanlarda insallah iyi adimlarla devam etmelerini umut ediyoruz” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoglu ve Belediye Baskani Evren Dinçer tarafindan Gezeravci’ya plaket verildi.

Gezeravci, protokol üyeleriyle birlikte bilim festivali stantlarini da gezerek vatandaslarla görüstü.
Kaynak: İHA