Yerli Güç 'Duduhanim' Tescil Edildi

Yozgat’ta yüksek protein degeri, soguk ve kurakliga dayanikli yem bitkisi “Duduhanim” tescil edilerek Türk tarimina kazandirildi.

Yerli Güç 'Duduhanim' Tescil Edildi
Yerli bitki islahi ve gelistirme çalismalarinda yeni bir çesit ortalama 10-15 yillik bir emegin sonucunda tarima kazandirilarak tescil ediliyor. Tarim ve Orman Bakanligi, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlügü tarafindan ‘Duduhanim’ adiyla tescil edilen yem bitkisi yüksek tane verimi ve yüzde 30’lara yakin protein degeri ile ülkede yem açiginin kapatilmasina önemli katkisi olacak.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitikleri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ugur Basaran tarafindan basvurusu yapilan mürdümük çesit adayi “Duduhanim” bitkisinin Yozgat merkeze bagli Topçu köyü yakinlarinda 30 dekarlik alanda deneme ekimi yapildi. Ziraat Fakültesi Arastirma-Uygulama alaninda yapilan deneme ekimlerinden yüksek verimin elde edildigi “Duduhanim” kaba yem olarak da kullanilabilecek. Bitkinin tescillenen çesidinin soguk ve kurakliga dayanikli, verim düzeyinin de yüksek olmasi ile dikkat çekerken birçok baklagilde karsilasilan tane dökme, bakla çatlatma ve bakla dökme gibi problemler mürdümükte görülmüyor. Sifir gübre ve sifir ilaç kullanimi ile yüksek verim elde ediliyor. Mürdümük, Türkiye’nin tane yem açiginin da kapatilmasi için ciddi bir potansiyel tasiyor.

"Yem açigini kapatacak"

"Duduhanim" bitkisinin Türkiye’nin tane yem açiginin kapatilmasi için ciddi bir potansiyel tasidigini söyleyen Basaran, "Mürdümük adiyla bilinen baklagil yem bitkisi türüne dair 2024 yilinda yeni bir tür ve çesit olarak ’Duduhanim’ ismiyle tescil edildi. Bu bitki tek yillik bir baklagil yem bitkisi. Özellikle hayvan beslemede kullanilmaktadir. Taneleri ülkemizin farkli yörelerinde insan beslenmesinde kullanilmaktadir. Mürdümügü tane yemi için öneriyoruz. Birçok baklagilde karsilastigimiz tane dökme, bakla çatlatma ve bakla dökme gibi problemleri biz mürdümükte görmüyoruz. Mürdümük 120 günlük vejetasyon sürecinde Yozgat ekolojisinde 400 kilograma yakin bir tane verimi verebilmektedir. Bu özellikliyle çok da alternatif olan bir bitki degil. Ülkemizde hayvansal üretimin problemlerini yem açigini dikkate aldigimiz zaman bu açigin kapatilmasinda çok ciddi bir potansiyel tasidigini görmekteyiz" dedi.



"En kisa zamanda bölgemizde yayilacagini düsünüyoruz"

Mürdümük bitkisinin yüksek tane verimi ve yüzde 30’lara yakin protein degerinin oldugunu da belirten Basaran, "Mürdümük kendinden sonra gelen bitkilere çok iyi toprak birakmaktadir. Özellikle bölgemizde kuraklik alanlardaki münavebe sistemine mürdümük dahil oldugu zaman tahil tariminda gübre kullaniminin da azalmasinda ve maliyetlerin düsmesine büyük katki saglayacagini düsünüyoruz. Kisa zamanda bölgemizde yayilmasini hedefliyoruz. Hem bölge hayvanciligi hem de ülke ekonomisine ciddi katkilar saglayacagini ümit ediyoruz. Mürdümük tane veriminin yaninda yüksek protein içerigi ile yüzde 30 protein degerine sahip bir bitki. Ayrica sürdürülebilir tarim adina katki saglamakla birlikte bölge çiftlisinin de ekonomik gelirine kazanç saglayacaktir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA