TOBB Baskani Hisarciklioglu Açiklamasi 'Özbekistan Ile Ticaretimiz Son Bes Yilda Yaklasik Iki Katina Çikti'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu, “Ticaretimiz son bes yilda yaklasik iki katina çikti. Tercihli Ticaret Anlasmasinin 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle uygulanmaya baslamasindan mutluyuz. Müteahhitlerimizin is hacmi de son bes yilda iki kattan fazla artis gösterdi” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ev sahipliginde ve Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz’in katilimiyla Türkiye-Özbekistan Is Forumu gerçeklestirildi.

Özbekistan Cumhuriyeti Basbakan Yardimcisi Jamshid Kuchkarov, TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu ve Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Dovran Vakhabov’un da yer aldigi forumda, iki ülke arasindaki ticari ve ekonomik isbirliklerinin önemine dikkati çekildi.

Programda bir açilis konusmasi gerçeklestiren TOBB Baskani Hisarciklioglu, Özbekistan’in Türk kültürü ve ilminin gelistigi topraklar oldugu belirterek, “Biruni, Ulug Bey, Ibn-i Sina, Harezmi, Ali Kusçu gibi dünyayi aydinlatan, insanligin ufkunu genisleten bilim adamlari burada yetismistir. Imam Buhari, Imam Maturidi, Imam Tirmizi gibi manevi önderlerimiz buranin, bu topraklarin armaganidir. Onlarin biraktiklari miras, sadece Özbekistan’i degil Anadolu’yu da aydinlatmaya devam ediyor. Taskent ile Ankara, Semerkant ile Konya, Buhara ile Bursa, Hiva ile Edirne asirlardir iste bu manevi havayi teneffüs ediyor. Bundan dolayi da Özbekistan ile Türkiye, iki devlet ve tek millettir” açiklamasinda bulundu.

“Mirziyoyev’in liderliginde gerçeklestirilen reformlar, Özbekistan’i yatirim için cazip hale getiriyor”

Özbekistan Devlet Baskani Mirziyoyev’in Devlet Baskani seçilmesinden sonraki süreçte iki ülke arasindaki iliskilerin gelisiminden mutlu olduklarini sözlerine ekleyen Hisarciklioglu, “Liderler düzeyindeki iyi iliskiler, is iliskilerine de dogrudan yansimistir. Devlet Baskani Mirziyoyev’in liderliginde Özbekistan’da gerçeklestirilen iktisadi reformlar, Özbekistan’i yatirim için cazip hale getiriyor. Reformlarda, girisimciligin ve özel sektörün önemli yeri oldugunu biliyorum. Bu açidan oda sisteminin güçlendirilmesi, reformlarin derinlestirilmesi ve uygulanmasina ciddi katki saglayacaktir” diye konustu.

“Oda sisteminin bu yönden gelistirilmesi ve desteklenmesi dogru ve faydali bir adim olacaktir”

Özbekistan oda sisteminin hizmet kapasitesinin gelistirilmesinin, güçlü ve sürdürülebilir gelir kaynaklariyla mümkün olacagina dikkati çeken Hisarciklioglu, “Reform sürecinin önemli alanlarindan biri de rekabet gücünün artirilmasi ve ihracat için uygun ortam olusturulmasidir. Bu açidan ihracatçiya saglanacak hizmetler önemlidir. Ihracat yapmak isteyen firmalara egitim dahil, gerekli destek oda sistemi tarafindan saglanmalidir. Oda sisteminin bu yönden gelistirilmesi ve desteklenmesi dogru ve faydali bir adim olacaktir” ifadelerine yer verdi.

“Özbekistan ile ticaretimiz son bes yilda yaklasik iki katina çikti”

Hisarciklioglu, Özbekistan ekonomisindeki ilerlemelerden ayrica gurur duyduklarini belirterek, son 6-7 yil içinde Özbekistan ekonomisinin neredeyse ikiye katlandigini ifade etti.

Türkiye ve Özbekistan iliskilerinin de bu çerçevede gelistigini dile getiren Hisarciklioglu, “Ticaretimiz son bes yilda yaklasik iki katina çikti. Tercihli Ticaret Anlasmasinin 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle uygulanmaya baslamasindan mutluyuz. Müteahhitlerimizin is hacmi de son bes yilda iki kattan fazla artis gösterdi. Yatirimlarimiz da artmaya devam ediyor. Karsilikli daha fazla ticaret ve yatirim yapmamiz gerekiyor. Bunun farkindayiz. Bunun için üyelerimizi bir araya getirecek platformlara önem vermeye devam edecegiz. Türk-Özbek Ticaret ve Sanayi Odasi Forumu’nu bu amaçla kurduk” diye konustu.

“Isbirligimizi önümüzdeki süreçte de devam ettirecegiz”

Aralik ayinda TOBB ve Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odasi olarak imzaladiklari anlasma geregi, 2024’ün ilk çeyreginde Tekstil, Deri-ayakkabi, Mobilya, Kuyumculuk, Cam, Insaat malzemeleri sektörlerinde Özbekistan heyetlerini Türkiye’deki sanayi bölgeleri, üretici firmalar ve sektör temsilcileri ile bir araya getirdiklerini bildiren Hisarciklioglu, “Isbirligimizi önümüzdeki süreçte de devam ettirecegiz. Bu sektörlere agirlik vererek, karsilikli yatirimlarimizi ve isbirligimizi artiracagiz. Karsilikli olarak deneyimlerimizi paylasacagiz” seklinde konustu.

TOBB ETÜ Taskent’ iliskin açiklamalarda bulunan Hisarciklioglu, Mirziyoyev’in 19 Subat 2020 tarihindeki Türkiye ziyareti esnasinda, simdiki Gençlik ve Spor Bakani kardesim Dr. Ethem Ikramov ile bir anlasma imzaladiklarini hatirlatti. Anlasma çerçevesinde 2020 yilinda TOBB ETÜ Taskent’i açtiklarini aktaran Hisarciklioglu, “Halen ‘Uluslararasi Is ve Girisimcilik’, ‘E-Ticaret ve Teknoloji Yönetimi’, Mimarlik, Iç Mimarlik bölümleri faaliyet gösteriyor. Benzer ortakliklarin Türkiye ile Özbekistan arasinda daha genis alanlarda sürdügünü biliyorum. Bundan da gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandi.

Program, Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz ve Özbekistan Cumhuriyeti Basbakan Yardimcisi Jamshid Kuchkarov’un konusmalariyla devam etti.
Kaynak: İHA