CHP Lideri Özel, Anayasa Mahkemesi Baskani Kadir Özkaya'yi Ziyaret Etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi (AYM) Baskani Kadir Özkaya’yi ziyaret etti.

CHP Genel Baskani Özgür Özel, 31 Mart’ta AYM’de yapilan seçimde 15 üyeden dokuzunun oyunu alarak baskan seçilen Kadir Özkaya’ya hayirli olsun ziyaretinde bulundu. Özel, ziyareti sonrasi yaptigi açiklamada, "Iki gündür AYM çok önemli kararlar veriyor. Çok gecikmis ama çok önemli kararlar. Bu görüsmenin bu kararlarla iliskilendirilmesini istemem. Çünkü hosumuza gitmeyen kararlarda ölçülü tepkiler vermek sorumlulugumuz oldugu gibi, olmasi gerektigini düsündügümüz kararlardan sonra da gelip sanki bir kutlama, bir tebrik, tesekkür gibi algilanmasi AYM’nin tarafsizligina gölge düsürür" dedi.

CHP olarak AYM’yi fevkalade önemsediklerini belirten Özel, "Bu isin bir tarafi; AYM kelimesinin Türkiye siyaset tarihinde ilk kez CHP’nin ilk hedefler beyannamesinde tartistigi, sonra da 1961 anayasasina girmis ve bugünkü kazanima dönüsmüs olan bir yüksek mahkeme olmasidir. O yüzden AYM’yi kim degersizlestirirse, bu bazen AYM’nin üyelerinin bazen kararlarinin, bazen siyasilerin, bazen hukukçularin. Buradan aslinda orta ve uzun vadede kimse karli çikmaz. Çünkü AYM, anayasanin güvencesidir. Anayasa toplumsal mutabakattir. Bu sinirlar içinde yasayan insanlarin bir mutabakatlarinin oldugunun cisme dönüsmüs halidir. Eger anayasa yoksa düzen yoktur, devlet yoktur" diye konustu.

"Üzerine varilmis bir mutabakat yoksa kimse devletini ve milletini çok sevdiginden bahsetmesin" diyen Özel, "Anayasanin herkesin rahatsizlik duydugu bazi maddeleri olabilir. Çünkü anayasa herkesin tam kabul gösterdigi bir metin degildir ama dikkat edilmesi gereken husus meri, yürürlükteki anayasaya herkesin uyma zorunlulugudur. Ben bir maddesini begenmem uymayacagim, sen diger maddesine uyma. 100 kisi bir araya gelince devlet düzeni ortadan kalkar" seklinde konustu.

Cumhurbaskaninin, siyasi parti liderlerinin, yüksek mahkemelerin ve birinci derece mahkeme hakimlerinin anayasanin begenmedikleri bir yerine itiraz etme haklari olmadigini söyleyen Özel, "Anayasaya uyma zorunlulugunu denetleyen AYM’yi yok saymak, tamamen anayasal düzene baskaldirmak demektir. Bunu kim yaparsa karsisindayiz. Çünkü bu kalkismadir, darbedir. AYM’yi hiçe sayan kim olursa karsisinda hukuk devletine inanan bizleri bulmustur. Bundan sonra da bulacaktir" ifadelerini kullandi.

Özel, CHP Grup Baskanvekili olarak 8 buçuk yil boyunca yaptigi görev süresinde AYM ile iliskileri ve bu iliskilerin getirdigi degisimleri degerlendirerek AYM Baskani Kadir Özkaya’ya gerçeklestirdikleri ziyaretin bir yüksek mahkeme baskaniyla bir siyasetçi mülakatinda, siyasetçinin gözetmesi gereken standartlari tutturarak ve bu bagimsiz olmasi gereken ve anayasaya sadakatten baska hiçbir yükümlülügü kabul etmemesi gereken bu kurumun baskaniyla konusulmasi, sürdürülmesi gereken ton, içerik ve nezaketle bir görüsmeyi sürdürdüklerini belirtti.

Özkaya’nin en üst düzeyde ev sahipligi gösterdigini belirten Özel, "Birtakim düsüncelerimizi not aldilar, kendi düsüncelerini paylastilar. Kuvvetler ayriligi prensibini gözeten yasamanin bir parçasi olan, önemli bir parçasi olan ana muhalefet partisinin lideri ve ana muhalefet partisinin heyeti ile bagimsiz yarginin temsilcisi AYM baskaninin yapmasi gerektigi gibi bir görüsme, demokratik standartlarda, nezaket ve karsilikli anlayis içinde gerçeklesti" seklinde konustu.



"Sayin Erdogan’la gelecek hafta içinde görüsecegiz"

Özel, basin mensuplarinin Cumhurbaskani Erdogan ile görüsme tarihiyle ilgili sorusuna, "Sayin Erdogan’la görüsme tarihimiz gelecek hafta içinde görüsecegimiz kesinlesti. Tahmin ediyorum yarin sizinle görüsmenin gününü ve saatini paylasma imkanimiz olsun" yanitini verdi.

Cumhurbaskani Erdogan ile eski IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener’in görüsmesinin hatirlatilmasi üzerine Özel, bu görüsmenin önemli bir görüsme oldugunu vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ben siyasette herkesin herkesle görüsmesini savunuyorum. Biliyorsunuz bu normallesme diye bir dönem. Dün Sayin Bahçeli de yaptigi konusmada bizim siyasete bu yaklasimi kazandirdigimizi ama kendisinin bunun neresinde olacagiyla ilgili degerlendirmeleri vardir. Sayin Erdogan yumusama süreci diyor. Biz normali budur dedigimiz için bakiyoruz. Mevcut siyasiler, görevdeki genel baskanlar, önceki genel baskanlar, siyaseti birakmis siyasiler birbirlerini aramali, sormali, görüsmeli. Önceki dönem siyaset arkadaslariyla istisareler yapilmali, rakipte olunsa her türlü adim son derece degerlidir. Benim anlamadigim sey; siyasiler birbiriyle görüsünce baska siyasilerin bundan hasetlenmesidir. Bu dogru bir is degildir. Ben Sayin Aksener’in yaptigi görüsmeyi son derece kiymetli buluyorum."

Özel, hem bayramda hem de Anneler Günü’nde eski IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener’i aradigini belirterek, "Aksener’le siyasi bir faydanin pesinde olsam bugün iletisimini yapardik ama bunlar insani seyler ve insani duygularini kaybeden siyasilerin ülkeye kazandiracagi hiçbir sey yok. Siyaset insan için yapilan bir istir. Umut ediyorum karsilikli fayda görülecek ve her iki tarafin da memnun ayrildigi bir temas gerçeklesiyordur. Biz de dikkatle takip ediyoruz" dedi.



"Biz IYI Parti’yi bu ülkenin önemli bir siyasi yapisi olarak görüyoruz"

Basin mensuplarinin IYI Parti Genel Baskani Musavat Dervisoglu’nun kendisine yönelik sözlerini hatirlatmasi üzerine Özel, "Cani sag olsun Musavat Bey’in. Biz birlikte çok çalismalar yaptik. IYI Parti’nin geçmis dönemde de oldu, anlayis gösterdim. Simdi de ihtiyaç görüyorlar demek ki. CHP’yle sertlesmekten ve restlesmekten bir fayda umuyorlar. Canlari sag olsun. Ben kavga edecek degilim" diye konustu.

Bugünkü Belediyeler Birligi seçimini hatirlatan Özel, "800’ün üzerinde delege var. Bunlarin tam 487’si CHP’li. Millet böyle ödüllendirdi CHP’nin geçmis siyasetini. IYI Parti’nin de 2 tane delegesi vardi. Biz bugün IYI Parti’ye 14 kisilik en üst yönetimde bir yer verdik. Diger partilere verdigimiz yer gibi. Musavat Bey geçen hafta sonu da sert konustu.

Biz normalde kimsenin aklindan geçmeyen bir seyi teklif edebiliyoruz. Ne için teklif edebiliyoruz. Gerçekten normalinin bu oldugunu düsünüyoruz. Son seçimde çok az oy almis olabilir. Çok az belediye kazanmis olabilir. Sadece 2 delegesi olabilir ama biz IYI Parti’yi bu ülkenin önemli bir siyasi yapisi olarak görüyoruz. Önemsiyoruz, çünkü onlara oy veren iyi insanlari önemsiyoruz" ifadelerini kullandi.

Özel, yöneticilerin sertlesmesinin iyi insanlari kötü insan yapmadigini söyleyerek, "Ben asla ve asla bu tip tartismalarin içine girmem. Yoksa verilecek çok cevap var ama bundan sizin, bizim bu ülkenin yoksul insanlarinin, issiz insanlarinin, mutsuz insanlarinin ne çikari var? Musavat Dervisoglu ile Özgür Özel birbirinin kasini gözünü yarsa bir garibanin karni doyuyor mu doymuyor. Aksine bu düzen dönmek için kendini firsat buluyor. Biz normallesme meselesinden hem müzakere hem en çetin mücadeleyi. Hepimiz miting yaptik seçimden sonra. Miting meydanlarini doldurmaya, milletin derdini anlatmaya devam ediyoruz. Herkese tavsiye ediyoruz. Millet çok memnun oluyor, böyle devam etmek gerekiyor. Yoksa biz sadece sunu söyleyeyim, hani Musavat Bey nitelemis diye. Kesinlikle niteledigi gibi bir iliskimiz olmadi" seklinde konustu.

IYI Parti’den CHP’ye geçen bir milletvekilinin, "Evladimin baskisina dayanamiyorum. Babaevine niye dönmüyorsun? Kizim Atatürk’ün partisine niye gitmiyorsun diyor. Beni en çok ikna eden kizim oldu" dedigini söyleyen Özel, sözlerini söyle sürdürdü:

"Milletvekilimiz iste orada canli yayinda anlattim. Biz kimsenin milletvekiline ne kanca atariz ne baska sey yapariz ama babaevine dönmek istiyorum diyen bir milletvekiline ne diyeceksiniz? Ben ittifaklar arasi milletvekili geçisini hep sorunlu buldum. Erdogan’a itirazla oy toplayip Erdogan’in partisine gidenler var IYI Parti’de. geçen dönem 4 tane, bu dönem 1 tane. Simdi onlara kizmak lazim. Oyu baska sebeple aldiniz diye ama bu kadar ortak degerlerde Atatürk’te, laiklik hassasiyetinde, anayasada, güçlü bir parlamentoda mutabik bir partiden, digerine bir milletvekili kendi tercihiyle gidiyorsa bu isi bu kadar kriminalize etmeye gerek yok. Cani sag olsun. Musavat Bey ile bugüne kadar çok güzel günlerimiz oldu. Bu da nazar boncugumuz olsun."
Kaynak: İHA