Bingöl'de Eylem Ve Yürüyüsler 7 Gün Süreyle Yasaklandi

Bingöl Valiligi, kent genelinde toplanma, yürüyüs, basin açiklamasi, araç konvoyu, her türlü karsilama ugurlama, kapali yer toplantisi, açlik grevi, oturma eylemi, miting, stant açma, çadir kurma, bildiri, brosür dagitma, afis, pankart asma gibi etkinliklerin 7 gün süreyle yasaklandigini bildirdi.

Valilikten yapilan açiklamada, "31 Mart 2024 tarihinde yapilan Mahalli Idareler Genel Seçiminde Hakkari Belediye Baskani seçilen Mehmet Siddik Akis hakkinda; Hakkari 1. Agir Ceza Mahkemesinin 2014/173 Esas sayili dava dosyasi ile ’Silahli Terör Örgütünü Yönetmek, Silahli Terör Örgütüne Üye Olmak ve Örgüt Propagandasi Yapmak’ suçlarindan yargilandigi davada ’Silahli Terör Örgütüne Üye Olmak’ suçundan Hakkari Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan devam eden sorusturma kapsaminda gözalti karari verilmis ve DEM Parti Hakkari Belediye Baskani Mehmet Siddik Akis Anayasa’nin 127. Maddesi ile 5393 Sayili Belediye Kanunu’nun 47. Maddesi geregince geçici tedbir olarak Içisleri Bakanliginca görevden uzaklastirilarak Hakkari Valisi Ali Çelik Hakkari Belediye Baskan Vekili olarak görevlendirilmistir. PKK/KCK terör örgütüne müzahir yayin organlari ve internet sitelerinden siklikla çagri amaçli provokatif paylasimlarin yapildigi, örgütün talimatlari dogrultusunda ilimiz basta olmak üzere ülke genelinde kanunsuz eyleme dönüsen basin açiklamalari gibi birçok faaliyetlerin gerçeklestigi, belirtilen faaliyetlerle halkin baslatilan eylemlere katilimini artirip kaybedilen halk desteginin yeniden kazanilmak suretiyle eylemselligin tabana yayilmasinin amaçlandigi ve yapilan legal görünümlü etkinlikler araciligiyla kolluk kuvvetleri ile karsi karsiya kalmayi bir tercih olarak kullanmak suretiyle örgütün sehir alaninda varligini gösterme taktiginin sehirde yasayan vatandaslar üzerinde uygulamaya çalisildigi görülmektedir. Bu nedenle; ilimiz farkli noktalarinda terör örgütüne müzahir sahis veya sahislarca, yapilan görevlendirmeyi protesto etmek suretiyle PKK/KCK terör örgütünü övücü ve destekleyici mahiyette eylemlerde bulunulabilecegi, vatandaslarin can ve mal güvenligini olumsuz yönde etkileyecek fiillerin meydana gelebilecegi, karsit görüslü gruplarin karsi karsiya gelerek istenmeyen olaylara sebebiyet verilebilecegi degerlendirilmektedir" denildi.

Açiklamanin devaminda, "Valilik ve Kaymakamlik makamlarinin uygun görecegi etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluslarinin düzenleyecegi, resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar, spor faaliyetleri, bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapilan etkinlik ve toplantilar hariç olmak üzere yapilmasi muhtemel her türlü eylem/etkinlikler ile belirtilen konularin devami niteligindeki (toplanma, yürüyüs, basin açiklamasi, araç konvoyu, her türlü karsilama ugurlama, kapali yer toplantisi, açlik grevi, oturma eylemi, miting, stant açma, çadir kurma, bildiri/brosür dagitma, afis/pankart asma, vb.) etkinliklerin 5442 sayili Il Idaresi Kanunu’nun 11. maddesi ve 2911 sayili Toplanti ve Gösteri Yürüyüsleri Kanunu’nun 19. maddesine istinaden 05.06.2024 günü saat 00.01’den 11.06.2024 günü saat 23.59’a kadar olmak üzere 7 (yedi) gün süre ile Bingöl il sinirlari (Il merkezi, ilçeler ve Jandarma sorumluluk bölgeleri dahil) içerisinde yasaklanmasina, yine yukarida belirtilen tarihler arasinda, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya Ilimiz güzergahini kullanarak her türlü kanuna aykiri eylem/etkinliklere katilim saglanmasinin önlenmesi amaciyla, kanuna aykiri eylem/etkinliklere katilmasi muhtemel sahis/sahislar/grup/gruplarin 5442 sayili Il Idaresi Kanunu’nun 11. Maddesinin (c) fikra hükümleri geregince, ilimiz ve Ilçelerimize girislerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çikislarina izin verilmemesi ne karar verilmistir" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA