Adalet Bakanligi, Hayata Geçirdigi Uygulamalarla Hem Çevreyi Koruyor Hem De Ekonomiye Katki Sagliyor

Adalet Bakanligi, ‘daha temiz, daha yesil ve daha yasanabilir bir dünya’ hedefiyle son yillarda önemli projeleri hayata geçirirken hem çevreyi koruyor hem de ekonomiye katki sagliyor.

Adalet Bakanligi, yürütülen çevre dostu faaliyetler ile doganin korunmasina ve çevre bilincinin artirilmasina katki sagliyor. Günes enerji santrallerinden geri dönüsüm tesislerine, adalet ormanlarindan e-Tebligata kadar birçok çevre dostu uygulamayi hayata geçiren Bakanlik, gelecek nesillere daha yasanilabilir bir dünya birakmayi hedefliyor.

‘E-tebligat ile 133 bin agaç kesilmekten kurtarildi’

Adalet Bakanliginin 2015 yilindan itibaren uygulamaya koydugu e-Tebligat ile 223 milyon 678 bin 655 ileti muhataplarina elektronik ortamda ulastirildi. Çevre dostu uygulama e-Tebligat sayesinde 7 bin 829 ton kagittan tasarruf edildi. Böylece 133 bin 89 agaç da kesilmekten kurtarildi. Yargida dijital dönüsümün bir parçasi olan e-Tebligat uygulamasi, kagit tasarrufu saglarken ayni zamanda yargisal süreçlerin de hizlanmasina büyük katki sagliyor.

‘559 adalet ormanlari olusturuldu’

Adalet Bakanligi çevreci adalet uygulamalari kapsaminda bir yandan kagitsiz hizmetler dönemine geçerken diger yandan da Türkiye genelinde adalet ormanlariyla 2 milyonun üzerinde fidan toprakla bulusturdu.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü eliyle Türkiye’nin farkli bölgelerinde 559 adalet ormani olusturuldu.

2017 yilindan bu güne kadar personel, hükümlü ve tutuklular tarafindan toprakla bulusturulan 2 milyon 213 bin 242 fidan gelecege nefes oldu. Ayni zaman süresince 3 milyon 818 bin 915 agacin bakimi da yapildi.

‘Geri dönüsüm tesisleriyle çevreye katki saglaniyor’

Birçok alanda çevreci uygulamalarina devam eden Adalet Bakanligi, kaynaklarin dogru ve verimli kullanilmasi, israfin önlenmesi ve atiklarin geri kazanilacak sekilde degerlendirilmesi kapsaminda da birçok önemli projeye imza atti. Hem çevreye verdikleri zararlar hem de kaynaklarin sinirli olmasi nedeniyle fosil yakitlarinin alternatifi olabilen yenilenebilir enerji kaynaklarini yayginlastirdi.

Bakanlik, ceza infaz kurumlari bünyesinde Isyurtlari Kurumu eliyle kurdugu geri dönüsüm tesisleri ile Sifir Atik Projesini de destekliyor. Foça Açik Ceza Infaz Kurumu bünyesinde kurulan biyogaz tesisi ve kati atik depolama alani, Izmir-Aliaga Ceza Infaz Kurumlari Ambalaj Atigi Tesisi, Ankara-Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü Kompost Üretim ve Ambalaj Atigi Toplama ve Ayirma Tesisi sayesinde atiklar dönüstürülerek ekonomiye kazandiriliyor.

‘Yenilenebilir enerji kaynaklari yayginlastiriliyor’

Adalet Bakanligi ceza infaz kurumlarinda; aydinlatmalarda LED dönüsümü, isitma ve sicak su için isi pompasi kullanimi gibi enerji tasarrufu saglayan günes enerji santrali (GES) basta olmak üzere kurumlarin yapisina uygun çevreci çözümler üzerinde çalismalarini yürütüyor.

Pilot olarak seçilen Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsünde elektrik ihtiyacinin tamaminin karsilanabilmesi için 2022 yilinda 9.8 megavat gücünde GES kurulumu ve iç aydinlatmalarda LED dönüsümü gerçeklestirildi.

2023 yilinda 15 milyon kWh elektrik üretilen GES santraliyle 60 milyon lira tasarruf saglandi. Ayrica LED dönüsümü sayesinde aydinlatmada yüzde 30 oraninda elektrik tasarrufu yapildi.
Kaynak: İHA