Avrupa'nin En Büyük Kraterinde Obezite Günü Yürüyüsü

BITLIS – Bitlis Il Saglik Müdürlügü tarafindan Avrupa Obezite Günü dolayisiyla Avrupa’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü zirvesine yürüyüs etkinligi düzenlendi.

Avrupa'nin En Büyük Kraterinde Obezite Günü Yürüyüsü
Saglikli beslenme ve hareketli yasama dikkat çekmek amaciyla yaklasik 50 gönüllü saglik çalisani ile birlikte Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Nemrut kalderasi zirvesine yürüyüs etkinligi düzenleyen Bitlis Il Saglik Müdürlügü farkindalik olusturdu. Bitlis Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Ekici’nin de katildigi yürüyüs etkinligi çerçevesinde 2 bin 250 rakim yükseklikteki Nemrut kalderasinin zirvesine kadar yürüyüs yapilarak, saglikli beslenme ve hareketli yasama dikkat çekildi.

Düzenlenen etkinlikle ilgili konusan Diyetisyen Nursen Sahin, “Avrupa Obezite Günü etkinlikleri kapsaminda Bitlis Il Saglik Müdürlügü olarak çok anlamli bir etkinlige imza attik. Personellerimizle birlikte, Avrupa’nin en büyük krater gölünün bulundugu Nemrut Dagi’na tirmandik. Bu etkinlikle obeziteye dikkat çekmeyi ve saglikli yasamin önemini vurgulamayi amaçladik. DSÖ’nün Avrupa raporuna göre, Avrupa’daki yetiskinlerin yüzde 59’u (erkeklerde yüzde 63, kadinlarda yüzde 54) obez veya asiri kilolu. Ayrica, her üç çocuktan birinin (erkek çocuklarin yüzde 29’u ve kizlarin yüzde 27’si) ya asiri kilolu ya da obez oldugu belirtiliyor. Asiri kilo, Avrupa’da ölüm sebeplerinin basinda gelmekte ve yilda 1 milyon 300 bin kisinin ölümüne neden olmaktadir. Asiri kilonun 13 çesit kansere, kalp hastaliklarina ve tip 2 diyabete sebep oldugu belirtilen raporda, bölge genelinde asiri kilonun yilda en az 200 bin yeni kanser vakasindan dogrudan sorumlu olmasi muhtemeldir ve bu rakamin önümüzdeki yillarda daha da artmasi beklendigine yer verildi.

2 bin 250 rakim yüksekligindeki Nemrut Dagi’na yaptigimiz bu tirmanis, fiziksel aktivitenin sagligimiz üzerindeki olumlu etkilerini göstermek ve dogayla iç içe olmanin faydalarini bir kez daha hatirlatmak amaciyla gerçeklestirildi.

Nemrut Dagi’nin muhtesem manzarasi ve temiz havasi, saglikli bir yasam için ne kadar önemli oldugunu gözler önüne seriyor. Bu vesileyle, herkesi saglikli beslenmeye ve düzenli fiziksel aktivite yapmaya davet ediyorum. Saglikli yasam, sadece bireysel degil, toplumsal bir sorumluluktur. Bizler, Bitlis Il Saglik Müdürlügü olarak toplum sagligini korumak ve gelistirmek adina çalismalarimiza kararlilikla devam edecegiz. Hep birlikte daha saglikli ve mutlu bir gelecege adim atmak için elimizden geleni yapacagiz. Saglikli yasam aliskanliklarini benimsemek ve bunlari sürdürülebilir kilmak için tüm vatandaslarimizi bu konuda duyarli olmaya çagiriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA