Yüzlerce Bogulma Vakasina Müdahale Eden Profesör Uyardi Açiklamasi 'Bu Yaz Bogulayazma'

Sicak yaz günlerinde artan bogulma vakalarina dikkat çeken ve "Bu yaz bogulayazma" çagrisinda bulunan Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sevket Özkaya, "Geçen yaz ülkemizde bine yakin vatandasimizi bogulma nedeniyle kaybettik. Insanlarimizin çeken akintiya(RIP) dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle dalgali ve rüzgârli havalarda denize girilmemesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Yüzlerce Bogulma Vakasina Müdahale Eden Profesör Uyardi Açiklamasi 'Bu Yaz Bogulayazma'
Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sevket Özkaya, özellikle Karadeniz’de yasanan bogulma vakalari ile ilgili vatandaslari uyardi. Geçen yil çok sayida insanin suda bogulma nedeniyle hayatini kaybettigini ifade eden Özkaya, "Bu yaz çok sicak geçiyor. Geçen yaz ülkemizde bine yakin vatandasimizi bogulma nedeniyle kaybettik, binlercesi de bogulma tehlikesiyle karsi karsiya kaldi. Özellikle Karadeniz’deki rüzgârli ve dalgali havalarda olusan RIP akintisi gerçekten çok kuvvetli bir akinti olup en profesyonel yüzücünün, yüzme sampiyonu olan bir yüzücünün bile karsi koyamayacagi kuvvetli bir ters akintidir. Insanlari açik denize dogru çekmektedir. Geçen sene Samsun’da RIP akintisi nedeniyle çok sayida bogulma vakalariyla karsilastik. Sadece Karadeniz Bölgesi bununla risk altinda degil, ayni zamanda deprem kusaginda olan ülkemiz için Ege ve Akdeniz kiyilarinda da deniz dibinde olan sarsintilar ve depremler nedeniyle sik sik bunlarla karsilasacagimizi düsünüyoruz" diye konustu.



"Özellikle dalgali ve rüzgârli havalarda denize girmeyiniz”

Her sene bogulma nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisinin giderek arttigini söyleyen Özkaya, "Ne kadar önlem alirsaniz alin özellikle yüzme bilmeyen tatilcilerin deniz kenarlarina akin etmesiyle beraber ciddi anlamda bogulan ve bogulma riski tehlikesi tasiyan vatandaslarimiz ile karsi karsilasiyoruz. Özellikle Karadeniz Bölgesi’ne iç bölgelerden tatil için gelen, Amasya, Tokat, Çorum, gibi kentlerden gelen vatandaslarimiz sahil kesimine geldiklerinde çok iyi yüzme bilmedikleri ve bu akintilarin insanlari çekeceginden haberdar olmadiklari için bogulma tehlikesiyle karsi karsiya kaliyorlar. Vatandaslarimizdan sunu istiyoruz: Özellikle dalgali ve rüzgârli havalarda denize girmeyiniz. Denize girdiginizde de bu ters akintiyi gözlemlemeniz gerekiyor. Denizin üzerinde eger anormal bir durum varsa kesinlikle suya girmeyiniz. Sadece Karadeniz Bölgesi için degil ayni zamanda Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki tatilciler için de bu geçerlidir. Çünkü gerçekten çok sayida artik depremler görülüyor ve ’bogulayazma’ her sene çok fazla miktarda artiyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA