Yozgat'in Antik Kentlerindeki Kazilar Ile Tarih Gün Yüzüne Çikariliyor

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Sorgun ilçesine bagli Sahmuratli köyü yakinlarinda bulunan “Kerkenes Harabeleri” ile Büyüktaslik köyündeki Usaklihöyük kazi alanlarinda devam eden çalismalari yerinde inceledi.

Yozgat'in Antik Kentlerindeki Kazilar Ile Tarih Gün Yüzüne Çikariliyor
Vali Özkan, Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi, Yozgat Müze Müdürü Cihat Çakir, Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Nazif Yilmaz ve beraberindeki heyetle ilk olarak tarihi M.Ö. 600 yillarina dayanan, Anadolu platosunun en genis yerlesim yerlerinden biri olan Antik Pteria Kenti olarak da bilinen Kerkenes Harabeleri’ni ziyaret etti. Vali Özkan, Kazi Baskani ABD’li Prof. Dr. Scott Branting’den çalismalar hakkinda bilgi aldi. Döneminin en gelismis kentlerinden biri olarak kabul edilen Antik Pteria Kenti’nin 7 kilometre surla çevrili olup, 8 metre genisligi, 7 metre yüksekligi ile döneminin en genis ve gelismis sur sistemine sahip oldugu belirtildi. Içerisinde yaklasik 20 bin yapi ve 60-70 bin nüfusu barindirdigi tahmin edilen Antik Pteria Kenti’nde kazilar sonucunda gergedan boynuzu ve fildisi süs esyalari bulundugu ögrenildi.

“Çalismalarimiza hiz verecegiz”

Vali Özkan, kazi çalismalarinin 1993 yilinda basladigini belirterek, “Kazi çalismalarimiz hocalarimizin tahminlerine göre M.Ö. 700 ve 600’lü yillar arasinda kurulmus bir sehir kalintisinda devam ediyor. 1993 yilinda baslayan bir çalisma ve uzun zamandir da devam ediyor. Benim gördügüm en eski tarihi sehir ve en büyük kalintilardan birisi burasi. Üstelik 7 kilometre alana yayilmis tarihi alandan birisi. Çalismalar mutlaka zaman alacaktir ama biz burada zamani kisaltmak ve ortaya çikan insani ve tarihi degerleri, insanimiz ve insanlikla daha çabuk ve kisa sürede bulusturmak üzere çalismalarimiza hiz verecegiz” dedi.

Kerkenes Harabeleri’nin ardindan Sorgun’a bagli Büyüktaslik köyünde bulunan Usaklihöyük kazi alaninda da incelemede bulunan Vali Özkan, Kazi Baskani Anacleto D’Agostino’dan çalismalar hakkinda bilgi aldi. Vali Özkan, Usaklihöyük’te kesfedilen farkli büyüklük ve düzensiz sekillere sahip 3 bin 147 adet tastan olusan, 3 metreye 7 metrelik bir alana dösenmis olan geometrik desenli 3 bin 500 yillik tarihi ile dünyanin bilinen en eski mozaigini yerinde inceledi.

“Igne ile kuyu kazarak da olsa gün yüzüne çikaracagiz”

Kerkenes Harabeleri’nde kazi çalismalarina 2008 yilinda baslanildigini hatirlatan Vali Özkan, “Arkeolojik çalismalar sabir ve dikkat gerektiren çalismalar, o yüzden de zaman aliyor. Burada kazi 2008 yillarinda basta yüzey arastirmasiyla basladi.

Biz de bugün çalismalari yerinde görmek hem de kazi çalismalarini nasil kolaylastirabiliriz ve hocalarimiza nasil yardimci olabiliriz diye geldik. Insallah Anadolu mirasini, insanlik tarihini hocalarimizin emegi ile söz yerinde ise igne ile kuyu kazarak da olsa çikarmaya devam edecegiz. Ben bu vesile ile ilimize her türlü destegi sunan Kültür ve Turizm Bakanimiza ve bakanlik temsilcisi arkadaslarimiza çok tesekkür ediyorum. Insallah Yozgat kadim cografyasiyla bir gün gün yüzüne çikacak. Yozgat yollarin kesistigi bir cografya, hep söylüyorum insallah Yozgat gönüllerin kesistigi bir cografya olarak tarihte yerini alacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA