Bakir Ustasi Çirak Bulamayinca Meslegi Esine Ögretti

Tokat’ta bakircilik meslegiyle ugrasan Mehmet Küçük, babasindan devir aldigi meslegini yarim asirdir sürdürmesine ragmen meslegi devredecek bir çirak bulamayinca esini usta olarak yetistirdi.

Bakir Ustasi Çirak Bulamayinca Meslegi Esine Ögretti
Tokat’ta tarihi Tashan içerisinde yarim asirdir bakir isleme ve kalay isiyle ugrasan Mehmet Küçük, babasiyla amcalarinin yaptigi aile meslegini tüm zorluklarina ragmen devam ettiriyor. Meslegini devredecek bir çirak bulamamanin sikintisini yasayan Küçük, sorunu beklenmedik bir kisiyle çözüme kavusturdu. Çiraklik için uzun yillar arayislarini sürdüren Küçük, çözümü yanina yemek getiren esi Halime Küçük’te buldu. 35 yil önce esinin dükkanina gelerek bakircilik meslegine çiraklikla baslayan Küçük, zamanla kendini ispatlayarak usta ögreticilik belgesi aldi. Çiraklari olmadan çalisan Küçük ailesi, 9 metrekarelik dükkânda bakircilik meslegini yasatmaya çalisiyor.

“Çirak bulamadigim için esimi yanimda yetistirdim”

Çirak bulamayinca esi ve çocuguna meslegini ögrettigini söyleyen 70 yasindaki bakir ustasi

Mehmet Küçük, “Benim sülalem hep bakirciydi. Bu meslek ölmek üzere olan bir meslek. Meslek bitiyor ve yetisen kimse bulunmuyor. Bu meslekte fazla bir kazanç yok ve çok sabir isteyen bir meslek. Biz babamizin yaninda yetistigimiz için meslegimizi seviyoruz. Çirak bulamadigim için esimi yanimda yetistirdim. Esim 35 yildir benim yanimda çalisiyor. Sanati burada ona ögrettim ve Kültür Bakanligi sanatçisi oldu. Burada makine yok, her seyi elimizde yapiyoruz. Burada hem kalay yapiyoruz, hem de bakir yapiyoruz. Ben su anda 70 yasindayim. Küçükken bir hevesle bu ise basladik. Ben meslegime asigim öyle olmasam meslegimi yapamam. Ilerleyen yasima ragmen hala çalisiyorum. Ben üretmek istiyorum, bir seyleri ögretmek istiyorum. Bu ise bir el atilmasi lazim bu meslek ölmesin. Bu meslek benimle beraber ölecek. Bana güzel bir yer versinler, ben orada ögrenci yetistireyim” dedi.

Esiyle birlikte kültür bakanligi sanatçisi oldugunu ifade eden Halime Küçük ise “Esimle beraber 35 yildir bakircilik isi ile ugrasiyorum. Esim ile ben kültür bakanligi sanatçisiyiz. Oglumuzda bu ise hevesli ve o da Kültür Bakanligi sanatçisidir. Ben de esimin yanina gide gele hem islemeciligi hem de çizimi ögrendim. Esim çirak bulamayinca ona destek amaçli bu ise basladim. Çocugumuzda yanimiza sürekli getirerek onu da yetistirdik. Oglum çekiç tutuyor, isleme yapiyor, kalaylama yapiyor, cila yapiyor. Sanati o da çok güzel ögrendi. 35 yildir esimle birlikteyim ve hiç ayrilmadik. Meslegimiz çok güzel ama çirak yetistiremiyoruz. Çalisma alanimiz küçük, yerimizde fazla yok. Talepte olmadigi için kendi kendimize degirmenimizi döndürüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA