Mudanya'da Tehlikeli Deniz Analari Ortaya Çikti

Bursa’nin Mudanya ilçesinde havalarin isinmasiyla kiyilarinda görülen ve vatandaslar arasinda tedirginlik olusturan zehirli kahverengi (pusula) denizanasi, sikça görülmeye basladi.

Mudanya'da Tehlikeli Deniz Analari Ortaya Çikti
Mudanya’nin bir çok kiyiya yakin bölgelerde görülen pusula denizanasinin, kumsalda çocuklarin oyun oynadigi yerin çok yakininda olmasi dikkat çekti. Zehirli olarak bilinen pusula denizanalarinin (chrysaora hysoscella) zehirli olmasi ve sikça görülmesi vatandaslari tedirgin etti.

Bazilari kiyiya vurmus sekilde görülen pusula denizanalarinin, özellikle çocuklarin oyun oynadigi kumsallarda olmasi ebeveynleri endiselendirdi. Kahverengi" deniz anasi" olarak bilinen pusula denizanasinin bilimsel adi “chrysaora hysoscella”. Kahverengi oldugu gibi kirmizi renkte de olabilen pusula denizanasinin mantara benzer semsiyeli bir yapisi bulunuyor. Semsiyesi etrafinda seritlere sahip olan pusula denizanasinin boyu yarim metreye kadar çikabiliyor. Ölüsüne dahi dokunulmasi durumunda salgiladigi sivi insan vücudunda tepkime olusturarak, zehirlenme, deride agri, kizariklik, kasinti, sislik, yanma ve çesitli izler olusturabiliyor. Çiplak ciltle temas edilmesi durumunda zehri nedeniyle pusula denizanasi, pek sik olmamakla birlikte hayati tehlike de meydana getiriyor.

Bu nedenle, denizde yüzmeden önce yerel yetkililerin uyarilarini dikkate almali, ebeveynlerin çocuklarini kumsalda oyun oynarken gözlemlemesi ve gerekli önlemleri almasi önemlidir.
Kaynak: İHA