Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Egzersiz Ilaç Gibidir, Reçete Edilmeli'

Acibadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hekimi Doç. Dr. Yesim Garip Çimen, yanlis ve bilinçsiz yapilan egzersizin yaralanmalara yol açtigina dikkati çekerek, "Egzersiz ilaç gibidir, reçete edilmeli" dedi.

Acibadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Doç. Dr. Yesim Garip Çimen, yaz mevsiminin gelmesiyle açik havada yapilan tempolu yürüyüs, kosma, yüzme, tenis, basketbol ve futbol gibi aktivitelerin arttigi günlerde yasanabilecek spor yaralanmalari hakkinda önemli bilgiler verdi. Çimen, yüzücü omzu, tenisçi dirsegi, Asil tendiniti gibi spor yaralanmalarinin yaz aylarinda arttigina dikkat çekerek, “Egzersiz ilaç gibidir, belirli bir doz ve formül ile reçete edilmelidir. Egzersizin tipi, yogunlugu, sikligi, süresi ve ilerlemesi kisiye özgü olmalidir” ifadelerini kullandi.

Omuz çevresi kaslarin yanlis kullanilmasi sonucu ortaya çikan rotator kuf kaslarinin sikismasi, tendinit ve kas yirtigi olarak nitelendirilen ve halk arasinda “yüzücü omzu” olarak bilinen spor yaralanmasinin yazin en sik görülen yaralanma oldugunu kaydeden Doç. Dr. Çimen, bu durumun önlenmesi için yüzme sikligini ve yogunlugunu bir anda degil de kademeli olarak artirmak, ayrica omuz çevresi kaslari kuvvetlendirici egzersizleri düzenli olarak yapmak gerektigini anlatti.

Yavas kosuyla ortaya çikan iliotibial bant sendromu

Kosu sonrasi ortaya çikan “iliotibial bant sendromunun” görülme sikliginin da yaz aylarinda arttigina deginen Doç. Dr. Çimen “Iliotibial bant, pelvis kemiginin dis tarafindan dizin dis tarafina uzanan bir banttir. Iliotibial bant sendromu, baldir ve dizin dis tarafinda, bantin oldugu bölgede hareket esnasinda agri ile tespit edilir. Genellikle düsük tempoda uzun süreli kosu yapanlarda görülen bir asiri kullanim yaralanmasidir. Kosu hizi arttiginda dizin daha çok bükülmesine bagli olarak agri da azalir. Hekimin uygun görmesi durumunda buz uygulamasi, aktivite kisitlamasi yapilir, agri ve ödem giderici ilaçlar verilebilir. Iliotibial germe egzersizi ile bantin uzatilmasi ve kuvvet egzersizleri ile de kalça abduktor kaslarinin kuvvetlendirilmesi gerekir. Bunun yaninda sendromu tetikleyen durumlar da tedavi edilmelidir. Düz tabanlik varsa ayak tabani kaslarinin güçlendirilmesi gerekmektedir” diye konustu.

Tenis oynayanlarda dirsek agrilarinin en önemli nedeninin “tenisçi dirsegi” yani “lateral epikondilit” oldugunu belirten Doç. Dr. Çimen bu durumun önlenmesi için raketi çok siki kavramamak gerektigini; tedavide ise dirsek bölgesine soguk ve fizik tedavi ajanlari uygulandigini ve gerekirse steroid enjeksiyonu yapildigini dile getirdi.

“Sadece hafta sonu spor yapanlarda Asil tendiniti görülüyor”

Bacagin arka kaslarini topuga baglayan asil tendonunun asiri kullanimindan kaynaklanan “Asil tendiniti” durumundan da bahseden Doç. Dr. Çimen, “Asil tendiniti en sik kosu yogunlugunu ve sikligini artiran kosucular ile tenis ve basketbol gibi sporlari sadece hafta sonu yapan orta yasli kisilerde görülmektedir. Tedavide soguk uygulama yapilir, antiinflamatuar ilaçlar verilir. Topuk yükseltme ile asilin rahatlamasi saglanir” dedi.

Yanlis egzersiz yaralanmalara neden oluyor

Çimen spor yaralanmalarinin en sik nedenlerini yetersiz isinma ve esneme, zayif kondisyon, çok sik veya çok uzun süreli antrenman yapmak ve egzersizin yogunlugu ve süresini çok hizli artirmak, yetersiz ve yanlis teknik ve egzersiz sirasinda uygunsuz kiyafet ve ekipmanin kullanilmasi olarak siraladi.

“Egzersiz ilaç gibidir, reçete edilmeli”

Egzersizi ilaca benzeten Doç. Dr. Çimen “Egzersiz ilaç gibidir, hatta pek çok yönü ile çok daha fazlasidir. Hekimin hastasina sadece ‘hastaliginiz için egzersiz yapmalisiniz’ demesi yeterli degildir. Egzersiz, tani konan her hastaya belirli bir doz ve formülasyonda reçete edilmelidir. Egzersiz reçetesi; egzersizin tipi, yogunlugu, sikligi, süresi ve gelisimi açisindan kisiye özgü olmalidir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA