Tarih Teknolojiyle Bulustu Açiklamasi Binlerce Yillik 2 Bin Tablet, Yapay Zekayla Okundu

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Gökhan Yazgi, binlerce yillik tarihi vesikalardan olusan 2 bine yakin Hitit tabletinin yapay zeka yöntemiyle okundugunu açikladi.

Tarih Teknolojiyle Bulustu Açiklamasi Binlerce Yillik 2 Bin Tablet, Yapay Zekayla Okundu
Dünyada bir ilk olarak hayata geçirilen projeyle binlerce yillik geçmise sahip olan Hitit tabletleri yapay zeka yöntemiyle okunmaya devam ediyor.

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Istanbul Arkeoloji Müzeleri ve Çorum Müzesi envanterinde bulunan Hitit çivi yazili tabletlerin yapay zeka kullanilarak okunmasi, taranmasi ve dijital ortama aktarilmasi amaciyla baslatilan projenin ilk asamasi geçtigimiz aylarda tamamlanmisti. Ankara Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ile Müzeler Genel Müdürlügü’nün is birliginde yürütülen proje çerçevesinde, Hititlerin baskenti Hattusa’da bulunan binlerce yillik tabletler yüksek çözünürlüklü olarak fotograflanarak 3 boyutlu taranarak yapay zekaya ögretildi.

Hitit tabletleri kurulan dijital kütüphane ile dünyaya açilacak

Proje çerçevesinde ilk etapta çivi yazili 500 Hititçe tabletin yapay zeka ile ögrenme süreci tamamlanmis, yapay zeka çalismasinda yüzde 75,66 basari saglanmisti. Proje çerçevesinde bugüne kadar 2 bin tabet yapay zeka yöntemiyle okundu. Okumalardan elde edilen veriler Hititologlar tarafindan yapilacak çalisma ile bilim dünyasiyla paylasilacak. Tarihi vesikalardan olusan Hitit tabletleri kurulan dijital kütüphane ile dünyaya açilacak.

Çorum’da düzenlenen "Hititlerin Izinde: Yeni Bilgiler ve Perspektifler" konulu sempozyumun ardindan gazetecilerin sorularini yanitlayan Bakan Yardimcisi Gökhan Yazgi, Hitit uygarliginin daha anlasilmasi için teknolojiyi kullanma noktasinda büyük bir emek harcadiklarini belirterek, “Tüm tabletlerin 3 boyutlu taramak suretiyle yapay zekayi da bunun içerisine katmayi düsündük. Ankara Üniversitemiz ile birlikte bugüne kadar bulunmus tabletlerimizi tarama yoluyla eslestirdik. Yapay zeka ile buradaki parçalarin kirilmis olan tabletlerin yapay zeka ile birlikte tamamlanmasini sagladik. Bugüne kadar 2 bine yakin tablet taranarak okumalari yapildi. Ve Hitit Kültürü ile uygarligi ile ilgili birçok veriye bu sayede güvenilir bilgiye ulasilmasi noktasinda büyük bir adim attik. Bundan sonraki hem kazi çalismalarinda hem restorasyon çalismalarinda bu buluntularin degerlendirilmesi, raporlandirilmasi Hitit uygarliginin dünyaya daha iyi tanitabilmesi için bakanlik olarak üniversitelerimizle birlikte daha yogun çalisacagiz” dedi.

Yazgin, tabletlerden elde edilen veriler bilimsel bir çalisma ile Ankara Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü kamuoyuyla paylasilacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA