Istilaci Yabanci Türleri Izleme Ve Kontrol Eylem Plani Açiklandi

Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) ile Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü, dün Türkiye’nin istilaci yabanci türlerle mücadele ve bunlarin zarar verdigi ekosistemleri yeniden canlandirmaya yönelik ilk strateji ve eylem planini açikladi.

Türkiye, jeolojisi, cografyasi ve iklimi sayesinde, hem topraklari hem de üç tarafinda sinirlarini belirleyen denizleriyle biyolojik çesitlilik açisindan önemli bir yer olarak görülüyor. Ancak doganin bu zenginligi, Süveys Kanali’nin açilmasi, transit gemilerden balast sularinin bosaltilmasi ve iklim degisikliginin etkisiyle son on yilda ülkeyi istila eden 872 farkli istilaci türün tehdidiyle karsi karsiya. Bu güçlü tehditlere karsi Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) ile Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü, dün Türkiye’nin istilaci yabanci türlerle mücadele ve bunlarin zarar verdigi ekosistemleri yeniden canlandirmaya yönelik ilk strateji ve eylem planini açikladi.

Strateji ve eylem plani, 2018’den bu yana Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafindan finanse edilen ve Türkiye’nin 8 bin 333 km’lik kiyi seridi boyunca istilaci yabanci türlerin izlenmesini, kontrol edilmesini ve azaltilmasini amaçlayan 3,3 milyon ABD Dolari tutarinda bir UNDP projesi olan Denizel Istilaci Yabanci Türler (MarIAS) girisimi kapsaminda hazirlandi. Belge, MarIAS ve MarIAS’tan önce karada ve iç sularda bulunan istilaci türlere odaklanan TerIAS projesinin bulgularina dayaniyor. 11 bilesene ayrilan ve 57 eylemi kapsayan yeni strateji, en iyi bölgesel, ulusal ve uluslararasi uygulamalarla uyumlu.

"Doganin korunmasina yönelik birçok bölgesel ve uluslararasi anlasmaya imza atan Türkiye, istilaci yabanci türlerle mücadelede önemli bir role sahip" diyen MarIAS Projesi Yöneticisi Mehmet Gölge, sözlerini söyle sürdürdü: “Türkiye küresel anlamda önemli biyolojik çesitlilige sahip ama ayni zamanda istilaci yabanci türlerden en çok etkilenen ülkeler arasinda yer aliyor. Bugün ortaya koydugumuz strateji ve eylem plani, ülkenin bu büyük sorunun ortadan kaldirilmasina yönelik uzun vadeli çabalarinin standartlarini belirleyecek."

Bugünkü etkinlik ayni zamanda Türkiye Ulusal Istilaci Yabanci Türler Veri ve Bilgi Sisteminin (TurIST) tanitimina da sahne oldu. Su anda 181 farkli türü kapsayan veri tabani, istilaci yabanci türlerin nerelerde bir araya geldigini göstererek ve neden olduklari ekolojik, ekonomik ve sosyal zararlari ölçerek bilim insanlarina ve politika yapicilara yardimci olacak. Ayrica, ortak sorunun çözümüne yönelik ortak eylemi mümkün kilmak için uluslararasi is birligini kolaylastiracak. Çevrim içi veri tabani, uzmanlara ve politika yapicilara güncel bilgiler saglamak için balikçilardan ve yerel STK’lardan sürekli olarak veri alacak.
Kaynak: İHA