'Yapay Zekayla Beraber Metal Yaka Kavrami Hayatimiza Girecek'

Fütürist Alphan Manas, yapay zekanin gelismesi ve is hayatinda daha çok yer almasi sonucu yasanacak gelismelerle ilgili tahminlerini paylasti. Manas, “Yapay zekayla beraber metal yaka kavrami hayatimiza girecek” dedi.

'Yapay Zekayla Beraber Metal Yaka Kavrami Hayatimiza Girecek'
Yasar Üniversitesi Lojistik Toplulugu ve Isletme Toplulugunun düzenledigi “Gelecegin Dili” adli etkinlige konuk olan Fütürist Alphan Manas, yapay zekanin gelecekte neden olacagi issizlikle ve çalisma sistemlerinin degismesiyle ilgili tahminlerini anlatti.

Alphan Manas, “Dünya Ekonomik Forumunda 2020 yilinda açiklanan bilgilere göre, 2025 yilinda sahip olunmasi gereken yetkinlikler arasinda; analitik düsünme ve inovatif olma, aktif ögrenme, karmasik problem çözme, teknoloji kullanimi, izleme ve kontrol yer aliyor. Ne yazik ki çok büyük bir issizlige dogru gidiyoruz. 2040’ta dünyadaki baz issizlik yüzde 20’ye yükselecek, Türkiye’de ise bu oran yüzde 30 olacak. Babam Prof. Dr. Oguz Manas, 1984’te bir konferansta yapay zekayla ilgili bir seminer vermisti. Simdi onlari izliyoruz. Ben de 2005’te insanlarin evden çalisacagini öngörmüstüm ve öyle de oldu. 2022’te yazilimci ihtiyaci kalmayacagini söylemistim. ‘Mavi yakali’ diye bir sey kalmayacak. Yapay zekayla birlikte ‘metal yaka’ kavrami hayatimiza girecek” dedi.

Yasar Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte, yapay zekanin çalisma hayatina girmesiyle birlikte tercih edilen is modellerinde yasanacak farklilasmadan bahseden Manas, “Oracle ve Future Workplace, 2019’da 10 ülkede 8 bin 370 çalisan, yönetici ve insan kaynaklari lideri üzerinde yapay zeka üzerine bir arastirma yapti. Buna göre, çalisanlarin yüzde 64’ü yapay zekaya yöneticilerinden daha fazla güveniyor. Çalisanlarin yüzde 82’si botlarin isleri yöneticilerinden daha iyi yapabilecegini düsünüyor. Teknoloji, uzaktan çalisma ve is yeri kültüründeki gelismeler, 2035 yilina kadar 1 milyar insanin; yani her 3 çalisandan birinin, dijital göçebe olarak yasayabilecegi ve çalisabilecegi anlamina geliyor. Avrupa’da 2030 itibariyle büyük sehirlerde yasayan isgücünün 27’si uzaktan çalisacak veya büyük sehirlerden göçecek. Avrupa’da 2030 itibariyle uzaktan çalisanlarin yüzde 50’si en az iki iste çalisacak ve zamanlarini bölüstürecek. Avrupa’daki 10 ülke, yerel ekonomileri canlandirmanin birincil yolu olarak önümüzdeki 10 yil içinde uzaktan çalisanlari çekmek için ekstra tesvikler sunacak” diye konustu.

Kaynak: İHA