Uzmani Uyardi, Ani Kalp Ritim Bozuklugu Direkt Ölüme Neden Olabiliyor

Diyarbakir’da Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Mesut Aydin, “Ritim bozuklugu, çarpinti, nefes darligi, gögüs agrisi seklinde olabilecegi gibi bayilma seklinde de olabilir. Ve hatta bazen çok nadiren kisinin direkt ölümüne neden olarak da ortaya çikabilmektedir” dedi.

Uzmani Uyardi, Ani Kalp Ritim Bozuklugu Direkt Ölüme Neden Olabiliyor
Diyarbakir Dicle Memorial Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Mesut Aydin, ritim bozuklugunun her yas grubunda olabilmekte oldugunu söyledi.

Bunlarin çogu zararsiz oldugunu belirten Dr. Aydin, ritim bozuklugunun; çarpinti, nefes darligi, gögüs agrisi seklinde olabilecegi gibi bayilma seklinde de olabilecegini ve hatta bazen çok nadiren kisinin direkt ölümüne neden olarak da ortaya çikabilmekte oldugunu ifade etti.

Ritim bozuklugunun erken teshis edilmesi, taninin belirlenmesi ve sonrasinda da tedavinin ritim bozukluguna özgü olarak yapilmasinin çok önemli oldugunu aktaran Dr. Aydin, “Ritim bozukluklari genellikle aniden baslar, belli müddet devam eder ve aniden sonlanir. Bazen de müdahale edilmesi ritim bozuklugu düzelmez. Ritim bozuklugunda önemli olan hastanin ritim bozuklugu esnasindaki semptomlarinin yogunlugudur ve ritim bozuklugunun tipidir” dedi.

Ritim bozuklugunda erken taninin çok önemli oldugunu vurgulayan Dr. Aydin, söyle konustu:

“Çarpintisi olan kisinin hastanelerin kardiyoloji bölümüne basvurmasi gerekir. Gerekli teshis EKG çekilerek bazen 24 saatlik cihazlarla taninin belirlenmesi lazim. Bütün bunlara ragmen çarpinti olan kisilerin ritim bozuklugu bazen 24 saatlik EKG ile de tespit edilmeyebilir. Bunun ritim anjiyosu dedigimiz EPS ile tani konulabilir ve ayni zamanda bu esnada tedavisi de yapilabiliyor. Ritim bozuklugunun çogu ilaç tedavi ile düzeltilebilir. Bir kismi da yakma tedavisi dedigimiz ablasyon tedavisi ile çarpintilarin büyük bir kismi tedavi edilebilmektedir.”

“Genç yaslarda ritim bozuklugu oldugunda kalp pili takilarak tedavi edilir”

Hastalarda ritim bozuklugu oldugunda özelikle ileri yaslarda, bazen de genç yaslarda ritim bozuklugu oldugunda kalp pili takilarak tedavi edildigini kaydeden Dr. Aydin, “Kalp pilinin takilmasinin önemli nedeni ani ölümlere neden olan ritim bozuklugunda sok vererek ritim bozuklugu tedavi edilebiliyor. Bazi ritim bozuklari da çarpin seklinde degil de, nabzin düsmesi seklinde olur. Bu ritim bozuklugunda da kisi genellikle bayilir. Böyle durumlarda kalp hizini artirici pil takmak gerekir. Rutin olarak da ayda bir, üç ayda bir kalp pilinin kontrollerinin yapilmasi gerekir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA