Hitit Üniversitesi'nden 'Terörizm Ve Radikallesme Ile Mücadele Ve Türkiye'nin PKK Terörizmiyle Mücadelesi' Kongresi

Hitit Üniversitesi ve Terörizm ve Radikallesme ile Mücadele Arastirma Merkezi tarafindan düzenlenen “2. Terörizm ve Radikallesme ile Mücadele ve Türkiye’nin PKK Terörizmiyle Mücadelesi (1984-2024)” konulu kongre basladi.

Hitit Üniversitesi'nden 'Terörizm Ve Radikallesme Ile Mücadele Ve Türkiye'nin PKK Terörizmiyle Mücadelesi' Kongresi
Kongrede “PKK terör örgütünün eleman temin yöntemleri, medya stratejisi, terör eylemi yöntemleri, diger ülkelerin PKK politikasi, PKK’da kadin olmak” gibi farkli konularin yani sira PKK ile mücadele çerçevesinde “Geleneksel ve modern yaklasimlar, istihbaratin rolü, radikallesmeden dönüs, terör örgütünün ideolojisiyle mücadele, dijital dünyada mücadele, mücadelede kamu diplomasisi” gibi farkli konular akademik olarak tartisilacak. Hitit Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sami Kiraz, güvenlik ve terörizm çalismalari alaninda çalisan arastirmacilari bir araya getirmek suretiyle geleneksel ve güncel meselelerin tartisildigi, alana yön verecek yeni bakis açilarinin irdelendigi bir platform olma amaci tasiyan kongrenin bu yilki temasinin “Türkiye’nin PKK Terörizmiyle Mücadelesi 1984-2024” oldugunu belirtti.

Doç. Dr. Kiraz, “Kongremizin temel amaci PKK terör örgütüne odaklanarak Türkiye’deki terörizm olgusunu ve Türkiye’nin terörizmle mücadelesini akademik olarak incelemektir. Kongre çerçevesinde akademisyenler, arastirmacilar, düsünce kurulusu çalisanlari, sivil toplum örgütü üyeleri ve kamu kurulusu mensuplarini bir araya getirmek; Türkiye’de terörizm ve terörizmle mücadele konularinda farkindalik olusturmak ve konuyla ilgilenenlerin görüslerini paylasabilmelerini saglamak ve Türkiye’nin terörizmle mücadelesi konusunda ortak akilla çözüm üretilebilmesine katkida bulunmak hedeflenmektedir” dedi.



“PKK, baska örgütlere ve baska devletlere taseronluk yapan bir hale büründü”

Terörizm ve Radikallesme ile Mücadele Dernegi Baskani Erol Basaran Bural ise, PKK terör örgütünün 15 Agustos 1984 tarihinde Siirt’in Eruh, Hakkari’nin Semdinli ilçelerinde ilk planli, es zamanli ve kapsamli terör eylemini düzenledigini ifade etti.

Ilk saldiridan itibaren geçen 40 yillik süre içerisinde PKK terör örgütünün her açidan kendisini dönüstürdügüne dikkat çeken Bural, Türkiye, Irak, Suriye ve Iran’in yani sira Avrupa ve Orta Dogu’da yapilandigini, bir yandan uyusturucu ticaretinin önde gelen parçasi haline gelirken, diger yandan baska örgütlere ve baska devletlere taseronluk yapan bir hale büründügünün altini çizdi. Terör örgütü PKK’nin defalarca yöntem, taktik ve strateji degistirdigine isaret eden Bural, “Hatta ilk ortaya çiktigi dönemdeki ideolojik egilimlerini bir kenara birakarak günümüzde çok daha farkli söylemlere yöneldi. Bununla birlikte Türkiye de PKK ile mücadelede büyük bir degisim ve dönüsüm geçirdi. Terörizmle mücadelenin dinamik dogasi sürekli ögrenmeyi ve uyum saglamayi gerektirdiginden, devletin bu mücadeleye katki saglayan kurumlari da degisen sartlara uyum sagladi. Ancak mücadelenin en önemli parçalarindan birisi olan bilimsel alanda, yani akademik açidan mücadele diger mücadele boyutlarina göre biraz geride kaldi. Dogrudan PKK terör örgütünü odak noktasina alan oldukça az sayida doktora tezinin bulunmasi bu durumu ispatlar nitelikte. Tam da bu nedenle PKK ile mücadelenin 40’inci yilinda bu kongreyi düzenlemeyi ve akademik alana katki saglamayi düsündük. Kongremizin temel amacini da PKK terör örgütüne odaklanarak Türkiye’deki terörizm olgusunu ve Türkiye’nin terörizmle mücadelesini akademik olarak incelemek seklinde belirledik” dedi.

Çorum’un baris kenti oldugunu ifade eden Çorum Valisi Zülkif Dagli ise dünyanin ilk uluslararasi baris anlasmasinin bu toraklarda imzalandigini hatirlatti. Gazze ve dünyanin birçok bölgesinde barisa nasil ulasilir diye çaba gösterilen bir dönemde oldugumuzu ifade eden Vali Dagli, Gazze’de 40 bine yakin insanin hayatini kaybettigine dikkat çekti. Artik terörün kavram degistirdigini anlatan Vali Dagli, “Ögrencilik yillarimizda bizim için en önemli konulardan birisi Türk dis politikasi endeksi içerisinde Kibris konusuydu. 1950’den 1990’li yillara kadar Kibris’i konustuk. Dünya da Soguk Savas ve etrafinda sekillenen iki kutuplu dünyaydi. 1990’li yillardan itibaren bunun da kayboldugunu, çok kutuplu, çok bölgesel anlayisa dogru konunun evrildigini görüyoruz. Terörizm 1984’lü yillardan itibaren ülkemizin gündeminde. Biz o günleri göz önüne getiriyoruz. Nerden nereye geldigimizi de karsilastirma imkani buluyoruz. Bu anlamda ne kadar ileri adim attigimizi görmüs oluyoruz. Terörizm vekalet savaslari yoluyla artti. Ülkemizin etrafinda da artti. Bu manada PKK’yi ve terörizmi konusmak son derece önemli” seklinde konustu.

Açilis programina Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Naim Çetinkaya, Il Emniyet Müdürü Arif Pehlivan, Hitit Üniversitesi Rektör Yardimcisi Esref Savas Basci da katildi.

Kaynak: İHA