Hazine Ve Maliye Bakanligi'ndan KDV Oranlarinin Artirilacagi Iddiasi Ile Ilgili Açiklama

Hazine ve Maliye Bakanligi, KDV oranlarinin artirilacagi iddialarini yalanlayarak, bu konuda bir çalisma bulunmadigini açikladi.

Hazine ve Maliye Bakanligi, KDV ile ilgili teblig düzenlemesinden hareketle mal ve hizmetler itibariyla KDV oranlarinin belirlendigi listeler arasinda kaydirma yapilarak oran artislari yapilacagi yönünde çikan haberlere iliskin açiklama yapti. KDV Kanunu’nun verdigi yetki çerçevesinde KDV oranlarinin günün ekonomik ve

sosyal kosullarina göre Cumhurbaskani tarafindan belirlendigi ifade edilen açiklamada, “Mal ve hizmetler itibariyla halihazirda üç farkli oran uygulanmaktadir. Temel gida maddelerinin yer aldigi 1 sayili listedeki mallar için oran yüzde 1’dir. Yeme-içme, saglik, egitim, tekstil, konaklama gibi bazi mal ve hizmetlerin yer aldigi 2 sayili listedeki mallar için oran yüzde 10’dur. Bu iki listede yer almayan mal ve hizmetler ise genel oran olan yüzde 20 oranina tabiidir” denildi.

KDV Teblig düzenlemesine neden ihtiyaç duyuldu?

Yeme içme sektöründe bulunan bazi lokanta ve kafeler ile ilaç disinda çesitli ürünleri satan eczanelerin oran farkliligini istismar ettigi ve rekabet esitligini bozdugunun tespit edildigi belirtilen açiklamada, “Fiyatlari KDV dahil olarak belirlenen ve ilan edilen lokanta veya kafelerde yeme içme hizmeti karsiliginda yüzde 10 KDV hesaplamasi gerekirken, bu hizmet yerine tipki bir market gibi et, su, meyve suyu ve benzeri ürünleri tek tek satmis gibi göstererek yüzde 1 oraninda KDV hesaplandigi, vatandastan aldigi yüzde 10 oranindaki KDV tutarini fis veya faturada yüzde 1 olarak gösterdikleri görüldü.

Ayni sekilde KDV orani yüzde 10 olan ilaç ve benzeri tibbi ürünlerin yaninda KDV orani yüzde 1 olan gida takviyesi içeren ürünleri satan eczanelerin, KDV dahil belirlenmis fiyatlar üzerinden satis yaptiklari halde tüm satislarini gida takviyesi içeren ürün gibi göstermek suretiyle yine vatandastan aldigi yüzde 10 KDV’yi devlete vermedikleri görüldü.

Bu örneklerin sürekli arttigi dikkate alinarak istismarin önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek maksadiyla konuya açiklik getiren teblig hazirlandi” ifadelerine yer verildi.



Teblig ile KDV oranlari artirildi mi?

KDV oranlarini artirma konusunda Cumhurbaskaninin yetkili oldugu hatirlatilan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

“Teblig ile KDV oran artisi yapilmasi mümkün degildir. Dolayisiyla teblig ile herhangi bir oran artisi yapilmamistir. Yeme içme hizmeti sunan isletmeler, gida maddelerini oldugu gibi satmamakta, bu ürünlerden hazirlanmis bir yemegi veya içecegi hizmet seklinde müsterilerine sunmaktadir. Bu hizmetle beraber sunulan tuzun, karabiberin, peçetenin, islak mendilin veya ikram edilen çay ya da kahvenin ayri fiyatlandirmasi söz konusu degildir. Tüm bunlar yeme içme hizmetinin bir parçasidir ve bu nedenle hizmet bedeli tüm maliyetler dikkate alinarak belirlenir ve KDV orani da yüzde 10’dur. Müsteriye sunduklari menülerde KDV dahil fiyatlar yer alir ve müsterilerinden menüde yer alan tutarin içindeki yüzde 10 KDV’yi tahsil ederler. Düzenledikleri fis veya faturada dogru KDV orani belirtildigi takdirde vatandasin ödedigi vergi Hazine’ye intikal eder. Aksi halde ise isletmenin kasasinda kalir. Yukarida da belirtildigi gibi KDV oranlarinda suistimalin önüne geçilmesi amaciyla yayinlanan teblig ile yeme içme hizmeti sunan lokanta, kafe, pastane gibi isletmelerin kendilerinin hazirlayip sunduklari yiyecek ve içecekler ile disaridan temin ederek buralarda sattiklari ürünler için yüzde 10 oraninda KDV hesaplayacaklari hususu açikça belirtilmistir. Bu isletmelerin telefonla veya internet üzerinden siparis suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptiklari tüm satislarin da ayni mahiyette oldugu da açiklanmistir."

KDV oranlari artiriliyor mu?

Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek’in birçok kez genel KDV oraninda artis olmayacagini ifade ettigini ancak indirim, istisna ve muafiyetlerin gözden

geçirilecegini, etkin olmayanlarin kaldirilacagini, kayit disilikla mücadelede suistimale açik, vergi kayip ve kaçagina sebebiyet veren alanlarin yeniden düzenlenecegini belirttigi aktarildi. Açiklamada, halihazirda KDV oranlarinda artis yapilmasina yönelik herhangi bir çalisma bulunmadiginin alti çizildi.
Kaynak: İHA