Bakan Ersoy Açiklamasi 'Son 22 Yilda 5 Bin 450 Eseri Restore Ettik'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Restorasyon ve ihya projelerimiz de tüm hiziyla devam etmektedir. Son 22 yilda yaklasik 8 milyar liralik bir harcamayla 5 bin 450 eseri restore ettik” dedi.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaskanligi Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Vakif Haftasi 100. Yila Özel 201 Eser Toplu Açilis Töreni”nde konustu.

“Milletimiz, devletimiz; asirlardir vakif sahibi atalarina vefa göstermistir”

Vakif müessesi Türk toplumunda inanç, düsünce ve kültür evreni için önemini belirten Bakan Ersoy, “Temelinde iyilik, sefkat ve yardimlasma vardir. Bizim medeniyetimiz, bir yaniyla da vakif medeniyetidir. Vakif kültürümüz; insana dair bütün iyi hasletlerden beslenip, eserlerde somutlasmistir. Aziz milletimizin asirlardir sahip oldugu bu yüce degerler, bugün de dün oldugu kadar güçlüdür. Bu topraklar, vatanimiz, ne mutlu ki bir merhamet topragidir. Vakif müessesesi, diger yaniyla da çok ciddi bir hukuk manzumesine dayanmaktadir. Her vakif, vakif senedi, baglayiciligi çok güçlü hükümlerle gelecek nesillere verilmis bir sözdür. Bir vakfi yasatmak, onu gelecek nesillere, baslangiçta verilen söze bagli kalarak ulastirmak çok önemlidir. Milletimiz, devletimiz; asirlardir vakif sahibi atalarina vefa göstermistir. Ülkemizin pek çok yerinde yapilmis, varligini sürdürüp hâlâ da hizmet veren hastaneler, çesmeler, hamamlar, kütüphaneler ve daha nice eser, bu sadakatin bir göstergesidir. Iste, böylesi degerli bir mirasin bugünkü varisleri olarak bizler, vakif müessesinin saglikli bir biçimde isleyebilmesi için canla basla çalisiyoruz. Sayin Cumhurbaskanimiz, Zat-i Devletlerinizin öncülügünde, vakiflarin kurulus amacina en uygun ve verimli sekilde hayatiyetini sürdürmesi noktasinda birçok iyilestirme gerçeklestirildi.

Ilgili mevzuatta devrim niteliginde düzenlemeler yapildi” ifadelerini kullandi.

“Son 22 yilda 5 bin 450 eseri restore ettik”

Vakiflar Genel Müdürlügü’nün hem yurt içinde hem de yurt disindaki vakif eserlerine sahip çiktigini ve korudugunu aktaran Bakan Ersoy, “Ihtiyaç sahibi her kademeden ögrencilere burs, öksüz, yetim çocuklar ve en az yüzde 40 engeli bulunanlara muhtaç ayligi, ailelere kuru gida yardimi, imarethanelerde sicak yemek hizmeti, bagislanan adak ve kurban etleriyle yemek ve kavurma dagitimi bu destek kalemlerimizden bazilaridir. Afetlerde de Vakiflar Genel Müdürlügü yaralari sarabilmek için ilk andan itibaren daima sahada olmaktadir. Restorasyon ve ihya projelerimiz de tüm hiziyla devam etmektedir. Son 22 yilda yaklasik 8 milyar liralik bir harcamayla 5 bin 450 eseri restore ettik. Sadece son iki yilda; Unesco Dünya Miras Listesinde yer alan eserlerden Istanbul Kariye Camii, Hz. Cabir Camii, Beyazit Medresesi, Beyazit Hünkâr Kasri, Kasimpasa Mevlevîhanesi, Sivas Divrigi Ulu Camii, Istanbul Terra Santa Kilisesi gibi 119 vakif kültür varliginin onarimlari tamamlandi. Yine, 6 Subat depreminde hasar gören çok sayida ibadethane de onarildi” diye konustu.

“Yurtdisina ilgimiz sadece tarihî eserlerle de sinirli degil”

Bakan Ersoy, Vakiflar Genel Müdürlügü’nün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ibadethanelerin hasar almasi durumunda yeniden insasi için projeler gelistirdigini dile getirerek, su ifadelere yer verdi:

“Kamuoyunda belki fazla bilinmeyen bazi çalismalarini da hatirlatmak isterim. Mesela, Ayasofya Cami’nin ‘Bütüncül Proje’sini hazirladik. Muhtemel bir afette Ayasofya’ya bir sey olsa, onu eski haliyle yeniden insa edecek bir proje yoktu. Umarim kullanmamiz hiçbir zaman gerekmez ama bu proje artik var. Sivas Divrigi Ulu Camii’nde, yapinin statik olarak dengede oldugunu gösteren, çok özgün bir sistem unsuru olan ‘Denge Sütunu’nu da tekrar islevsel hale getirdik. Ayni camide havuz zarar görmüstü, o da eski haline kavusturuldu. Gönül Cografyamizla ilgili çalismalarimiz çerçevesinde de Bosna-Hersek, Kosova, Makendonya, ve KKTC’de Osmanli döneminden kalma 28 eserin restorasyonunu tamamladik, 13’ünün çalismasi ise sürüyor. Yurtdisina ilgimiz sadece tarihî eserlerle de sinirli degil. Hudutlarimiz disindaki vakfiyelerde yer alan hayir sartlarini yerine getirme amaciyla gida dagitimi da yapmaktayiz. 2013-2024 yillari arasinda Bosna Hersek, Bulgaristan, Filistin, Karadag, KKTC, Kosova, Kuzey Makedonya, Ukrayna ve Yemen’e kuru gida yardimi gerçeklestirdik. Iste, bütün bu çalismalarla vakif gibi kadim, tarihsel bir müesseseyi güncelle bulusturuyoruz. Vakif kültürünü, yardimlasmanin, dayanismanin güzelligini hayatin içinde diri tutuyor, yeni nesillere aktariyoruz.”
Kaynak: İHA