Gelecegin Asçilarinin Fatma Annesi, 30 Yillik Tecrübelerini Mutfakta Ögrencilere Aktariyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Otel Lokanta ve Ikram Hizmetleri Bölümü Asçilik Programi’ni 49 yasinda kazanan 4 çocuk annesi Fatma Yilmaz, teorik egitimin yani sira okulun uygulama mutfaginda Türk ve Dünya mutfagina ait yemeklerin inceliklerini ögreniyor. Yilmaz, 30 yillik ev hanimligi tecrübelerini de sinif arkadaslarina aktariyor.

Gelecegin Asçilarinin Fatma Annesi, 30 Yillik Tecrübelerini Mutfakta Ögrencilere Aktariyor
Yozgat’ta yasayan 4 çocuk annesi 49 yasindaki Fatma Yilmaz, okuma ve ögrenme azmiyle herkese örnek oluyor. Lise döneminde üniversite hayali kuran ancak bazi nedenler dolayisiyla üniversite ögrenimini tamamlayamayan Yilmaz, çocuklarinin üniversite ve lise egitimini tamamladiktan sonra ailesinin de destegiyle geçen yil YKS’ye girdi. Tek tercih olarak çok istedigi Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Otel Lokanta ve Ikram Hizmetleri Bölümünde Asçilik Programi’na yerlesen Yilmaz’in hayali yillar sonra gerçeklesti. Hem teorik hem de uygulamali mutfak alaninda ögrenimini sürdüren Yilmaz, çocuklari yastaki sinif arkadaslariyla 30 yillik ev hanimliginin verdigi tecrübelerini paylasiyor. Ögrencilerin anne olarak gördügü Yilmaz, hem Türk hem de Dünya mutfagindan yemekleri büyük bir özveri ve maharetle ortaya çikariyor. Yilmaz’in okuma azmi arkadaslari tarafindan takdirle karsilaniyor. Yilmaz mezun olduktan sonra kendisi gibi baska bir ilde asçilik bölümü okuyan kizi ile bir isletme açarak istihdama da katki saglamayi düsünüyor.

“Üniversite okumak benim hayalimdi”

Yillardir asçilik programini okumak istedigini ve ailesinin destegiyle bunu basardigini söyleyen Fatma Yilmaz, “4 çocugum var, 2 çocugum üniversiteyi bitirdi, birisi su an okuyor, küçük çocugum da lise egitime devam ediyor. Üniversite okumak benim çocukluk hayalimdi. Asçilik bölümünü çok seviyordum, ev hanimi olarak 30 yildir mutfaktayim zaten. O yüzden bu bölümü seçtim, çok mutluyum, çok eglenceli bir bölüm. Üniversite sinavina girdim tek tercih yaptim ve asçilik bölümünü kazandim. Herkes hayalini gerçeklestirsin, hiçbir sey hayalde kalmasin. Bir adim atip basarmak gerek okumak çok güzel bir duygu” dedi.



“Ögrenci arkadaslarim beni anneleri gibi görüyor”

Ev hanimliginin verdigi tecrübenin okulda mutfak alaninda çok isine yaradigini da anlatan Yilmaz, “30 yildir mutfakta oldugum için uygulamali mutfak egitimi dersimiz çok eglenceli geçiyor. Teorikte de mutfak tekniklerine yönelik yeni bilgiler ögreniyorum. Dünya ve Türk mutfagindan birçok yemekler ögreniyoruz. Osmanli yemeklerine kadar iniyoruz, neler yapildigini görüyoruz. Bu da benim için çok güzel bir deneyim oluyor. Arkadaslar da beni anneleri olarak görüyor, mutfakta birlikte çalisiyoruz, ortaya da güzel isler çikariyoruz. Benim kizimin biri de baska sehirde asçilik okuyor, onunla birlikte bir isletme açmayi düsünüyorum. Istihdama faydali olmak istiyoruz, projelerimiz var, bu bölümü bitirmeme daha bir yil var sonrasinda böyle bir is yeri düsünüyoruz” seklinde konustu.



“Ögrenciler yol gösterip yardimci oluyor”

Otel Lokanta ve Ikram Hizmetleri Bölümü Asçilik Programi birinci sinifta 44 ögrenci ile ögrenim gördüklerini belirten Asçilik Programi Ögretim Görevlisi Ugur Eren Taskesen ise “Programimiz içerisinde Türk ve Dünya mutfaklari, pisirme teknikleri, tatli yapim teknikleri gibi derslerimiz var. Birinci sinifta ögrenim gören Fatma Yilmaz da ögrencilerimize hem annelik hem de ablalik yapiyor. Yeri geldiginde onlara yol gösterip yardimci oluyor. Bir ev hanimi olmasi sebebiyle eli yemeklere çok yatkin, hem biçak tutmasi hem de pisirme tekniklerini bilmesi diger arkadaslarina göre tecrübesini ortaya koyuyor” ifadelerine yer verdi.

“Okuma azmini takdir ediyoruz”

Asçilik Programi bölümü birinci sinif ögrencisi Nur Soysal da, sinif arkadaslari Yilmaz’in kendileriyle deneyimlerini paylasip yardimci oldugunu söyleyerek, “Mutfak grubunda hep birlikteyiz, bize annemiz gibi davranir. Onu çok seviyoruz, deneyimlerini bizimle paylasiyor. Onun bilmediklerini de biz ona gösteriyoruz. Kendisi 49 yasinda tecrübeleriyle yasadiklariyla bize örnek oluyor, okuma azmini de takdir ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA