Kastamonu Üniversitesi'nde 'Mezhepler' Konusuldu

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta çagdas dönemde içtihat, mezhep ve çok mezheplilik konusuldu.

Kastamonu Üniversitesi'nde 'Mezhepler' Konusuldu
Kastamonu Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi ve Muhammed Ihsan Oguz Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan Hitit Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Islam Hukuku Anabilim Dali Ögretim Üyelerinden Prof. Dr. Kasif Hamdi Okur’un konusmaci olarak katildigi “Çagdas Dönemde Içtihat, Mezhep ve Çok Mezheplilik” adli konferans, Ilahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi.

Konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Mehmet Atalan ve Prof. Dr. Ömer Küçük ile Muhammed Ihsan Oguz Vakfi Ihsan Oguz Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Aykaç, Muhammed Ihsan Oguz Vakfi Baskan Yardimcisi M. Ihsan Oguz ve akademik personel ile ögrenciler katildi.

Konferansta Prof. Dr. Kasif Hamdi Okur, Islamiyet’te mezhep ve çok mezheplilik konusunu tarihi önemine degindi.

Mezhep meselesi her ne kadar fikir özel konusu gibi görünse de her Müslümani bir sekilde ilgilendiren bir konu oldugunu dile getiren Prof. Dr. Okur, “Mezhep dedigimiz uygulama Islam hürmetini bu din saglikli ve tutarli bir sekilde yasayabilmek için gelistirdigi ve sahiplendigi modelin adidir” dedi.

Farkli ülkelerde, farkli cografyalarda farkli mezheplerin olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Okur, ülkelerin Müslüman nüfusunu ele alinirken halkin ekseriyati için Sünni, Sii, Hanefi gibi mezhebi tanimlandigini söylerken bazi ülkelerde ise herhangi bir mezhebe üye olmayan nüfusun olduguna dikkat çekti.

Prof. Dr. Okur, farkli cografyalarda yasan insanlarin dini kurallara nasil uyum gösterecegi konusunda mezheplerin önemli bir yere sahip oldugunu belirterek, bir mezhebe dahil olan bireylerin baska bireylerin mezheplerine göre davranmasi dinde karisiklik olusturacagina dikkat çekti.

Konferans, soru-cevap kisminin ardindan Prof. Dr. Kasif Hamdi Okur’a plaket takdimi ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA