Bakan Isikhan'dan Yurt Disinda Yasayan Türk Vatandaslarina Müjde

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, yurt disinda yasayan Türk vatandaslarinin çalisma ve sosyal güvenlik islerine iliskin, “Yurt disinda yasayan vatandaslarimizin çalisma ve sosyal güvenlige iliskin islerini dijital olarak yapabilmesi için çalismalara basladik” dedi.

Bakan Isikhan'dan Yurt Disinda Yasayan Türk Vatandaslarina Müjde
Uluslararasi Demokratlar Birligince (UID) Kapasite Gelistirme ve Egitim Çalistayi düzenledi.

Ankara’da gerçeklesen çalistaya Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, AK Parti Kadin Kollari Baskani Ayse Kesir, bazi kamu kurum ve kuruluslarindan yetkililer ve yurt disinda yasayan Türk vatandaslari katildi.

Çalistayin açilis konusmasini gerçeklestiren Bakan Isikhan, “Bu toplantiyi, Anayasa’mizda yer alan ‘vatandaslarimizin anavatanla baglarinin korunmasi’, diger bir ifade ile Türk diasporasini koruma sorumlulugumuza yapacagi katki noktasinda büyük bir firsat olarak görüyorum. Zira Bakanlik olarak, bu sorumlulugun belki de en önemli alanlarindan biri olan ’çalisma ve sosyal güvenlik’ boyutuyla dogrudan muhatabiz. Bakanlik olarak bir yandan yurt disinda bulunan vatandaslarimizin çalisma ve sosyal güvenlik alanlarindaki hak ve menfaatlerini korurken, diger taraftan yurt disindaki Türk isgücünün istihdamina yönelik islemleri yürütüyoruz” dedi.

Bakanligin görev alanina giren konularda faaliyet gösteren uluslararasi kuruluslar ile iliskileri yürüttügünü ifade eden Isikhan, ikili ve çok tarafli anlasmalarin müzakere ve uygulanma süreçlerini de yakindan takip ettiklerini belirtti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in yurt disinda yasayan Türk vatandaslarina büyük önem atfetmekte ve kendilerine sunulan hizmetleri yakindan takip ettigini hatirlatan Isikhan Türkiye’nin yurttaslarla ve kardes topluluklarla irtibat ve iliskilerini, son 21 yilda, Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir dönemde olmadigi kadar yogun ve samimi bir noktaya tasidigini söyledi.



“Türk Diasporasi’nin son 21 yilda çok daha güçlendigi ve özgüven kazandigi yadsinamaz bir gerçektir”

Cumhurbaskaninin liderliginde, AK Parti hükümetlerinin küresel yönetim vizyonu sayesinde sadece Türkiye’nin gelecegi ile degil ayni zamanda 7 kitada yasayan Türk vatandaslarinin gelecegi ile de yakindan ilgilenildigini kaydeden Isikhan, “Özellikle Türk Diasporasi’nin son 21 yilda çok daha güçlendigi ve özgüven kazandigi yadsinamaz bir gerçektir. Hiç kuskusuz bu saglam baglari gelistirmemizdeki en büyük etken, yurt disindaki her bir kardesimizin ve akraba topluluklarimizin sorunlariyla, ihtiyaçlariyla birebir ilgilenmemiz olmustur. Özellikle çalisma hayati baglaminda çok önemli adimlar atilmistir. Bu hususta izninizle, sizlere, Bakanligimizin yurt disinda yasayan vatandaslarimiza sundugu hizmetlere ve yürüttügü çalismalardan söz etmek istiyorum” ifadelerini kullandi.

“2023 yili içerisinde yurt disi teskilatimiz üç yüz yedi bin vatandasimiza hizmet vermistir”

29 ülkede 57 yurt disi birimi ile çalisma, istihdam, sosyal güvenlik, ailevi ve sosyal konular basta olmak üzere; ayrimcilik, aile birlesimi, ikamet ve çalisma izinleri, yurtdisi müteahhitlik isleri gibi alanlarda, vatandaslara hizmet sunduklarini aktaran Isikhan, “Bununla birlikte, görev yapilan ülkenin ulusal mevzuati, taraf olunan uluslararasi sözlesmeler incelenerek çalisma hayatindan ve sosyal güvenlikten kaynaklanan sorunlarina yönelik Müsavirliklerimiz/Ataseliklerimiz araciligiyla vatandaslarimiza destek oluyoruz. Yurt disi birimlerimizin ulastigi toplam vatandas sayisi yurt disi kadrolarin doluluk oranina göre yilda iki yüz bin ile bes yüz bin arasinda degismektedir. 2023 yili içerisinde yurt disi teskilatimiz tarafindan toplam 546 bilgilendirme toplantisi düzenlenmis, yaklasik üç yüz yedi bin vatandasimiza hizmet verilmistir. Sundugumuz hizmetlerin etkinliginin ve verimliliginin artirilmasina yönelik de yogun mesai harciyoruz” dedi.

Bilisim sistemlerinin çok hizli ilerlemesi sebebiyle devletin vatandaslarina sagladigi hizmetlerin, bu hiza ayak uydurmasinin uzaktan hizmet alan vatandaslar için büyük önem arz ettiginin altini çizen Isikhan, yurt disinda yasayan vatandaslarin Türkiye’ye gelmeleri, burada yasamalari, vatan hasretlerini gidermeleri kendilerini her zaman mutlu ettigini ifade etti.

“Yurt disinda yasayan vatandaslarimizin çalisma ve sosyal güvenlige iliskin islerini dijital olarak yapabilmesi için çalismalara basladik”

Yurt disinda yasayan Türk vatandaslarina müjde veren Isikhan, “Bakanlik olarak, yurt disinda yasayan vatandaslarimizin, çalisma ve sosyal güvenlige iliskin tüm islem ve basvurularini Müsavirlik ve Ataseliklerimiz vasitasiyla dijital olarak yapabilmesi için çalismalara basladik. Bu kapsamda, tüm basvurulari elektronik ortama tasiyarak, vatandaslarimizin zaman ve maddi açidan tasarruf yapmalari su an en önemli gündem maddelerimizden birisidir. Bunun hukuki ve teknik altyapi hazirliklarini Sosyal Güvenlik Kurumumuz, Is Kurumu Genel Müdürlügümüz, Disisleri Bakanligimiz ve Ticaret Bakanligimiz ile birlikte yürütmekteyiz” diye konustu.

Hükümet olarak, yurt disindan emekli olan Türk vatandaslarinin Türkiye’ye araçlariyla gelmeleri durumunda, 2 yil olan araç bulundurma süresini 4 yila çikarttiklarini belirten Isikhan bu islemler için Konsolosluklara onaylatilan yurt disi emeklilik belgesinin de sistem üzerinden (YTYBS) dogrudan ilgili gümrük idarelerine gönderilmesini saglamayi planladiklarini söyledi.



Türk vatandaslarinin yurt disinda yasadigi sikintilara deginen Isikhan, “Vatandaslarimizin, yasadiklari ülkelerde ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda pek çok sorunla karsilastigi yadsinamaz bir gerçektir. Vatandaslarimizin, özellikle son dönemde giderek artan ayrimcilik, yabanci düsmanligi, irkçilik, Islamofobi gibi gayriinsani tutum ve davranislara maruz kaldigina sahit oluyoruz. Özellikle isyerinde irkçilik ve yabanci düsmanligindan kaynaklanan saldirilar sonrasinda magdur vatandaslarimizi/isçilerimizi ziyaret ediyoruz, konuyla iliskili olarak ilgili ülkelerin makamlariyla görüsüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA