Ihlara Vadisinin Cam Terasi, Bakan Ersoy Tarafindan Açildi

Aksaray Belediyesi tarafindan dünyanin ikinci en büyük kanyonu olan Ihlara Vadisine yaptirilan Cam Teras, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un katilimiyla hizmete açildi.

Ihlara Vadisinin Cam Terasi, Bakan Ersoy Tarafindan Açildi
Çok sayida kilise ve tarihi yapilarla zenginlesen Ihlara Vadisi, Melendiz Çayi’nin geçtigi essiz bir cografyaya sahip. Bu dogal ve tarihi mirasi daha yakindan görebilmek amaciyla Aksaray Belediyesi tarafindan hayata geçirilen Cam Teras projesi, bölgenin turizm potansiyelini artirmayi hedefliyor. Proje çerçevesinde yapilan çevre düzenlemesiyle birlikte, ziyaretçilere bölgeyi daha detayli kesfetme firsati sunulacak. Ihlara Vadisinde bugün gerçeklestirilen açilis törenine Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy da katildi.

Vadi ve cam terasta incelemelerde bulunduktan sonra bir konusma yapan Bakan Ersoy, “Dünya’nin en büyük kanyon vadilerinden biri olan ve doganin etkileyici güzelliklerini gözler önünde seren Ihlara Vadisini yukaridan izlemeye firsati verecek olan Ihlara Cam Teras ve Kafeterya Projesinin açilisi için sizlerle birlikte olmaktan duydugum memnuniyeti dile getirerek konusmama baslamak istiyorum. Ihlara Vadisi, tarihi ve dogal güzellikleriyle ülkemizin en nadide yerlerinden biri. Vadinin derinliklerine inen her adimda tarih boyunca burada yasamis medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün. Içerisinde 105 adet kilise yer almakta. Ayni zamanda vadiden Melendiz çayiyla da geçilebilmektedir. Bugün açilisini yaptigimiz Cam Teras bu essiz güzelliklerin daha yakindan görülmesini saglayacak, ziyaretçilerimize unutulmaz deneyimler sunacak" dedi.



"Cam Seyir Terasi projesinin sehir turizmine ve ekonomisine de önemli katkilari olacak"

Kültür ve Turizm Bakanligi olarak ülkenin her kösesindeki tarihi, dogal mirasi korumak ve gelecege tasimak için çalistiklarini ifade eden Bakan Ersoy, "Ihlara Vadisinde hayata geçecek bu proje büyük bir cazibe merkezi olma potansiyeline de sahip. Vadiden 150 metre yükseklikte insa edilen ve 12 metre açik alana sahip olan ve 150 metrekarelik cam terasiyla ziyaretçilere Ihlara Vadisi manzarasini genis bir perspektifte en güzel noktadan seyredebilecekleri imkanlar sunacak. Açilisini gerçeklestirdigimiz Cam Teras projesi bütünlesik bir proje olarak düsünüldügünde ve sosyal donatilariyla da zenginlestirilmis bir proje. Ayni anda 200 kisilik dolasim alanina sahip Cam Teras projesi içerisinde su anda burada da görebildiginiz kadariyla kafeterya bölümünün yani sira yürüyüs yolu, fotograf çekim noktasi, otopark, mescit ve lavabolar da yer almakta. Proje için ayrica özel bir çevre ve mezar çalismasi da yapildi. Her yil yaklasik 1 milyon yerli ve yabanci turist tarafindan ziyaret edilen Ihlara Vadisi ören yeri, tarihi ve dogal güzelliklerin yani sira bölgeye gelen turistlere bakanligimizin gerçeklestirdigi çevre düzenleme projesiyle 14 kilometre uzunlugundaki muhtesem bir trekking parkurda firsat da sunulmakta. Simdi bu projenin son etabi olan Ihlara kasabasi içerisinde girisi saglayacak Ihlara kasaba içi yürüyüs yolu ve karsilama merkezi projesini de hayata geçirecegiz. Böylece Ihlara kasaba merkezinden vadiye giris yapan ziyaretçiler Selime Katedraline kadar kesintisiz 14 kilometre yürüyüs yapabilme imkanina kavusmus olacak. Ayrica Kapadokya’nin en özel tarihi mekanlarindan biri olan Selime Katedrali Karsilama Merkezi ve Çevre Düzenleme Projesi üzerinde de çalismalarimiz devam ediyor. Bakanligimiza bagli en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri olan Ihlara Vadisi’nde hayata geçirilen Cam Seyir Terasi projesinin sehir turizmine ve ekonomisine de önemli katkilari olacagina eminim. Cam Terasi ilk asamada günlük olarak 2 bin yerli ve yabanci turistin ziyaret etmesi planliyor. Ama bunu bir adim olarak düsünmeliyiz. Devami niteliginde de yeni projeler bölge halki ile belediye baskanimizin da söyledikleriyle konusulacak insallah" seklinde konustu.

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Aksaray’in Güzelyurt ilçesinde 2 Haziran’da seçimlerin yenilenecegini de hatirlatarak, "Ülkemizin yerel yöneticilerini belirlemek için 31 Mart tarihinde sandik basina gitmistik. Güzelyurt’ta ise ilçe seçim kurulunca seçimin yenilenmesi karari alinmisti. Bu hafta sonu Güzelyurtlular yeniden sandik basina gidecek. Halkimizin kendisine en güzel hizmeti sunacak adayi seçecegine eminim. Ben seyir keyfi yüksek bu projenin hayata geçirilmesinde basta belediye baskanimiz Evren Dinçer olmak üzere emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.



"Aksaray Belediyesi olarak önemli bir turizm yatirimini faaliyete geçirmis bulunmaktayiz"

Aksaray Belediye Baskani Evren Dinçer ise Aksaray’in Kapadokya’nin merkezinde bulunan ve bölge itibari ile de çok çok önemli turizm alanlarina sahip bir il oldugunu ifade ederek, "Aksaray, 11 bin yillik tarihi geçmise sahip bir vilayetimiz. Bu alan da Dünya’nin en büyük 2. kanyonu Ihlara Vadisi. Hasan Dagi’miz, Tuz Gölü’müz ve birçok tarihi ve kültürel olusumlarimiz Aksaray sinirlari içerisinde mevcut. Aksaray’da turizmi canlandirmak, turizme katki saglamak, bu potansiyeli açiga çikarmak adina Aksaray Belediyesi olarak önemli bir turizm yatirimini faaliyete geçirmis bulunmaktayiz. Ihlara Vadimizin en güzel bölgelerinden bir tanesinde ve vadi tamamen en güzel sekilde seyir halinde görülebilen bir alana Cam Teras projemizi hayata geçirmis bulunmaktayiz. Içerisinde kafeteryamizin bulundugu, sosyal alanlarimizin bulundugu Cam Terasimiz insallah sehrimize, Ihlara kasabamiza hizmet etmis olacak. Turizm için bölgemize gezmeye gelen, bölgemizi tanimaya gelen yerli ve yabanci tüm turistlerimize hizmet edecek nitelikte bir tesisimiz. Hayirli olmasini temenni ediyorum” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Bakan Ersoy ve protokol mensuplari kurdele keserek açilisi gerçeklestirdi.

Açilisin ardindan Bakan Ersoy ve Baskan Dinçer 2 Haziran tarihinde yeniden seçimin yapilacagi Güzelyurt ilçesine geçti. Burada vatandaslarla bulusan Ersoy seçimde AK Parti’ye destek isterken, tarihi ve kültürel alanlari gezerek çalismalari yerinde inceledi.
Kaynak: İHA