Büyükbas Kurbanlikta Geçen Yilin Tavan Fiyati Bu Yil Taban Fiyat Oldu

Bayburt’ta besicilik yapan Salih Kaya, yaklasan Kurban Bayrami öncesi büyükbas piyasasi hakkinda bilgi verdi.

Büyükbas Kurbanlikta Geçen Yilin Tavan Fiyati Bu Yil Taban Fiyat Oldu
Kurban Bayrami’na bir aydan daha az bir süre kalirken hayvan besiciligi yapan üreticilerin yogunlugu basladi.

Satislara baslayan büyükbas besicisi Salih Kaya, geçtigimiz yil en pahali kurbanligi 100 bin liraya sattigini belirtirken bu yil en ucuzun 100 bin lira oldugunu belirtti.

Özellikle yem girdilerinin artisinin fiyatlarini etkiledigini belirten Kaya, 7 ortak olarak alinan büyükbas kurbanligin kisi basina maliyeti minimum 15 bin maksimum ise 25 bin TL oldugunu belirtti.

Kurbanlik seçecek vatandaslara da tavsiyelerde de bulunan tecrübeli, alisverisi tanidiklari esnaflardan yapmalarini söyledi.

Kurbanlik seçilen hayvanin saglikli görünmesinin çok önemli oldugunu söylen Kaya, hayvanin ibadeti gerçeklestirecek kisinin gönlüne ve gözüne hos gelmesi gerektigini belirtti.

“En ucuz kurbanlik 100 bin lira”

Kurbanlik piyasasini geçtigimiz yila göre kiyaslayan Salih Kaya, yüzde 50’lik bir artisin fiyatlarda gözlemlendiginin altini çizdi. Yaklasan Kurban Bayrami’ndan dolayi piyasa hakkinda besici Kaya, “Kurbanliklarimiz hazir, satislar basladi.

Her seyde oldugu gibi kurbanliklarda bu sene enflasyona yetisemiyor. Bu sene kurbanlik fiyatlari her seneye göre yüzde 50 daha artti. Hepsinin asisi, bakimlari, bütün veteriner bakimlari yapildi. Kulak küpesinde hiçbir sikinti yok, hepsi veteriner kontrolünde. Yeni hayvanlari satmadan seneye olacak kurbanliklari almaya basliyoruz. Sistemin dönebilmesi için biz bu hayvanlari satmayi bekleyip buradan gelen parayla hayvan almaya çalisirsak yetisemiyoruz. Biz bunu satmadan digerini almamiz lazim. Yetistirmek için buzagiliktan çikmis, 8-10 aylik hayvanlari alip bir dönem sonraki yani bir dahaki döneme yetistirebildigimiz kadarini yetistirmeye çalisiyoruz. Yetistirebildigimizi kurbanlik vasfini tasiyani kurbanlik, kurbanlik vasfi olmayani da karkas satiyoruz. Geçen sene en pahali kurbanlik 100 bin liraydi. Bu sene en ucuz kurbanlik 100 bin lira. Geçen sene tavan olan fiyat, bu sene en düsük kaldi. Her seyde oldugu gibi hayvanda da böyle maalesef. Bunun sebebi de girdilerimiz yükseldi. Yem, silaj, küspe ve geçenlerde haberlere konu olan bakici, bir bakici su an 50 bin lira. Benim çiftligimde su an 10’a yakin bakici çalisiyor. Bunlarin hepsinin maliyetleri çok fazla arttigi için biz kar marjini onlara yaptigimiz zama yansitamiyoruz. Biz sadece bu isin sürekliligini devam ettirebilmek için çok düsük kârlarla sürümden para kazanmaya çalisiyoruz. Bununla da bir nevi savasiyoruz. Aldigimiz maliyetlerin hepsi kendini ikiye katlamasina ragmen biz bunu hayvana yansitamiyoruz.

“Güvendikleri yerden almalarini tavsiye ediyorum”

Vatandaslara kurbanlik seçerken dikkat etmesi gerektigi konular hakkinda da uyaran Salih Kaya, söyle devam etti;

“Insanlar güvendigi kisilerden aliyorlar. Kurbanlik vasfi tasiyan hayvanlari alabilmek için güvenilir yerden almak lazim. Hayvanlarin sap hastaligi geçirmemiz olmasi lazim, geçirmisse bile o an sapli olmamasi lazim. Hayvanlarin dislerini yani 2 yasini geçmis olmasi lazim. Kurban isi yilda bir defa insanin gönlüne ve gözüne hos gelmesi lazim. Kurbani önden almalari aslinda dezavantaj ya da avantaj degil. Çünkü artik fiyatlar kurbana bir buçuk ay kala oturuyor. Kurban sonuna kadar devam ediyor. Üç asagi bes yukari degismiyor. Insanlar artik önceden sunun için aliyor, kesim sirasini öne alabilmek için. Kurban sabahi ilk sirayi, besinci, onuncu sirayi almak için bir ay, iki ay öncesinden kurbanlik aliyor. Bu da artik insanlarin o an ki bütçesine bagli. Eger insanlarin o an bütçesi uygunsa kafasinda tamamlamissa öncesinden gidip alabiliyorlar. Güvendikleri yerden almalarini tavsiye ediyorum. Arkadaslar kendi aralarinda grup olusturuyorlar artik besli altili yedili gruplar. Zaten artik onlarda degismiyor minimum 18’den baslayip 25’e kadar çikiyor kisi basina yedi kisili gruplarda. 140-150 bin lira gibi hayvanlar. 15’er bin lira verip düveye de girebiliyorlar ama minimum bence böyle dolu dolu hayvan kesmek isteyen 17-18 bin liradan asagi hayvan yok, özellikle erkek dana yok. Bakildigi zaman piyasaya göre kurbanlik temel gida ihtiyaçlarinda en ucuzu et kaldi yine. Su an Türkiye’de temel gida üzerine en ucuzu et. Kurbanlik da geçen sene 10-13 bin lira arasindaydi. Bu sene yari yariya artis yok aslinda hayvanda. Her seyde oldugu gibi hayvanda artis yok. Geçen senede minimum alan 10-11 bin liraydi, maksimum alan 15-16 bin lira civarindaydi. Bu sene maksimum alan 20-25 bin lira civarinda minimum alanda 16-17 bin lira civarinda. Hayvanda aslina çok büyük bir sey yok. Insanlar aslinda gündelik hayatta harcamalarinin çok daha azini yaparak kurbanliklarini çok rahat kesebilirler.”
Kaynak: İHA