TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi 'Yaklasik 1 Milyon Araç Karakodlu Plaka Aldi'

1 Ocak 2024 tarihi itibariyle tescil plakalarinda seri numarali ve karekodlu sisteme geçildigini belirten TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Karekodlu plakalar giderek yayginlasiyor. Yapilan denetimlerde, APP ve sahte plakasi olan araçlar trafikten men edilirken araç sahiplerine agir cezalar kesiliyor. Ayrica bu tür plakalar fenni muayeneden de geçmiyor” dedi.

TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi 'Yaklasik 1 Milyon Araç Karakodlu Plaka Aldi'
Sahte tescil plakalarinin ve bu plakalarla islenen suçlarin önüne geçilebilmesi amaciyla 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karekodlu ve seri numarali plaka uygulamasinin basladigini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Yeni teknolojiler artik hayatimizin her alanina girmeye basladi.

Artik tüm tescil plakalarinin üzerinde bir seri numarasi ve bir karekod var. Yilbasindan bu yana yaklasik 1 milyon araç karekodlu plakaya geçti. Tipki kimlik, ehliyet ve pasaportlar gibi plakalara da bir kimlik numarasi verilerek bunlarin sahte olup olmadigi tespit ediliyor. Böylelikle tüm plakalarin, seri numarasi üzerinden takip edilebilmesi saglaniyor ve plakalarin sahte olup olmadigi kolaylikla anlasilabiliyor. Standartlara uymayan APP veya sahte plaka kullanicilarina da gerekli yasal islemler uygulaniyor. Bu nedenle halkimiz bu tür plakalari kullanmaktan imtina etmeli” ifadelerine yer verdi.

“Internetten ve sosyal medyadan satilan plakalar yasal degil”

Plakalarin internet üzerinden satisinin olmadigini belirten Palandöken, “Internet ve sosyal medya üzerinden ‘Muayeneden geçer’, ‘Mühürlü’, ‘denetimden geçer’ ve benzeri açiklamalarla, hatta sahte karekod basilarak yapilan plaka satislari yasal degildir cezasi da agirdir. Halkimiz bu tür ortamlarda yetkili olmayanlarca yapilan plaka satislarina itibar etmemeli. Bu tür satislarin yapildigi elektronik ortamlarin hiçbirinde adres yazmiyor, yetkili kisilerin isimlerine yer verilmiyor. Dolayisiyla vatandaslarimiz, aldiklari sahte plakadan dolayi zor durumda kaldiklarinda muhatap olacak hiç kimse bulamazlar. Yeni sistemde her plakaya bir seri numarasi veriliyor ve bu numaralar Emniyet Genel Müdürlügüne ve Ulastirma ve Altyapi Bakanligina gönderiliyor. Denetim sirasinda sisteme kayitli olmayan plakalara cezai islem uygulaniyor ve fenni muayeneden de agir kusurlu sayilarak muayeneden geçmesine izin verilmiyor” dedi.



“Sahte plakaya 32.170 TL para ve 2 yildan 5 yila kadar hapis”

Sahte plakalarin cezasinin da oldukça agir oldugunu vurgulayan Palandöken, “Sahte plaka kullananlara 32.170 TL para cezasi veriliyor. Bunun yaninda bu tür plakalarin oldugu araçlar trafikten geçici men ediliyor. Ayrica araç sahipleri, Türk Ceza Kanununun 204 üncü maddesine göre ‘resmi evrakta sahtecilik’ suçundan dolayi 2 ile 4 yila kadar hapis istemiyle mahkemeye sevk ediliyor. Dolayisiyla halkimiz sahte plaka konusunda daha bilinçli davranmali ve bu tür cezalara muhatap kalmamak için dikkatli olmali. Bunun için de araç plakalarini, sadece Federasyonumuza bagli ve plaka basimi konusunda yetkilendirilmis meslek odalarimizdan almali” seklinde konustu.

Kaynak: İHA