Cografi Isaretli Meriç Yer Fistigindan Ezme Yapildi

Edirne gastronomi yolunda ilerlerken Türk Mutfagi Haftasi çerçevesinde yapilan etkinlikte Meriç ilçesinde yetistirilen cografi isaretli yer fistiklarindan fistik ezmesi yapildi.

Cografi Isaretli Meriç Yer Fistigindan Ezme Yapildi
21-27 Mayis Türk Mutfagi Haftasi çerçevesinde Edirne’de cografi isaretli Meriç yer fistiginin tadim ve tanitim etkinligi gerçeklestirildi.

Yapilan etkinlikte kadin kooperatifleri tarafindan kurulan stantta, Edirne’nin Meriç ilçesinde yetisen cografi isaretli yer fistigindan fistik ezmesi yapilarak, vatandaslara ikram edildi.

“Edirne’nin sahip oldugu bereketli topraklarin ürettigi yer fistigindan ezme ürettik”

Etkinlik çerçevesinde konusan Edirne Il Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, “Türk mutfaginin gastronomi zenginliginin tüm dünyaya tanitilmasi amaciyla biz de Edirne Valiligi ile birlikte bir etkinlik planladik hafta boyunca. Bugün burada cografi isaretli Edirne Meriç ilçesindeki Alibey köydeki kadin kooperatiflerimizin ürettigi yer fistigindan yer fistigi ezmesi yaptik. Kooperatifimizin kiymetli ablalari çok lezzetli bir yer fistigi ezmesi yapti. Tarimdan sofraya temasiyla çiktigimiz bu yolda Edirne’nin sahip oldugu bereketli topraklarin ürettigi yer fistigindan ezme ürettik" dedi.

Edirne yöresel ürünlerini tüm Türkiye’ye, tüm yerli ve yabanci ziyaretçilere anlattiklarini vurgulayan Soytürk, "Gastronomi zenginligimiz Anadolu cografyasinin, Trakya cografyasinin birbirinden farkli topraktan, bugdaydan, ayçiçeginden, kanoladan, turfandasindan, sebzesinden zenginlik sofraya gidiyor. Dolayisiyla biz hafta boyunca cografi isaretli ürünlerimizi yerli ve yabanci ziyaretlere de kullaniyoruz. Trakya Üniversitesi Milli Egitim’deki asçilik bölümünde okuyan çocuklarla birlikte yine onlarla da birtakim deneyimler yapiyoruz. Hafta boyunca etkinliklerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandi.

“Insallah daha çok üretimini saglayacagiz”

Edirne Sehir Gönülleri Vakfi Müdürü Hicran Bali ise, “Ilimizde cografi isaretli ürünlerin pazarlamasini yapmak adina kadin kooperatiflerin ürettikleri ürünlerle birlikte tek marka altinda toplayip, bunlarin e-ticaret ve yerel, ulusal marketle satisina basladik. Bugün de Cumhurbaskani’mizin esi Emine Erdogan hanimefendi himayelerinde, ülke genelinde ayni günlerde kutlanan Türk Mutfagi Haftasi etkinliklerinde biz Meriç Alibey köyde yetistirilen, ata tohumlarindan yetistirilen yer fistigindan ortaya çikan ürünlerin tanitimini ve tadimini yaptiriyoruz. Meriç Alibey köy tarimsal olarak da, kumlu toprak yapisindan dolayi da bu yer fistiginin yetismesine imkan sunuyor. Yer fistiginin bir özelligi, yag orani çok yüksek ve tek bir fistiktan minik minik yeri geldiginde 6-7 tane fistik çikiyor ve çok lezzetli. Bugün hem yer fistiginin hem yer fistigindan üretilen ürünlerin tadimini burada bulunan kisilere yaptirdik” seklinde konustu.

Kadin kooperatifi Bahriye Parasim, "Burada, memleketimizde çok seyler yetisiyor, Meriç’te. Biz de degerlendirdik diye konustu.

Kadin kooperatifi üreticilerinden Ülküye korkmaz, "Badem ezmesini de yapiyoruz ama bugün fistik ezmesi yaptik sizin için” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA