Türkiye, Obezitede Avrupa'nin Zirvesinde

Dünyanin son yillardaki en büyük halk sagligi problemlerinden biri olan obezite Türkiye’de hizla yayilmaya devam ediyor. Obezite oraninda Avrupa’nin zirvesinde yer alan Türkiye obezite ile mücadele verirken, Manisa Sehir Hastanesinde kurulan Obezite Merkezinde danisanlar doktor kontrolünde kilo vererek yeniden sagliklarina kavusuyor.

Türkiye, Obezitede Avrupa'nin Zirvesinde
Manisa Sehir Hastanesi Obezite Merkezi danisanlarini saglikli hayatlarina kavusturmaya devam ediyor. Türkiye’deki yetiskin her 3 kisiden birinin bir yandan obezite ile mücadele ettigi diger yandan da obezitenin tetikledigi basta kalp hastaliklari olmak üzere; seker hastaligi, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, inme, solunum yolu rahatsizliklari, karaciger yaglanmasi, eklem rahatsizliklari, psikiyatrik hastaliklar ve hatta çesitli kanserler için çok önemli bir risk faktörü oldugunu kaydeden Manisa Sehir Hastanesi Iç Hastaliklari Hekimi Uzm. Dr. Emre Mandaci obeziteye dair bilgilendirmelerde bulundu.

Yetiskin 3 kisiden biri obezite ile mücadele ediyor

Obezitenin vücutta sagligi bozacak derecede anormal derecede yag birikmesi anlamina geldigini anlatan Uzm. Dr. Mandaci, "Dünyada ve ülkemizde obezite sikligi fast-food beslenmenin artmasiyla beraber son yillarda hizla artmis bulunmaktadir. Avrupa’da obezitenin en yüksek oranda görüldügü ülke ne yazik ki ülkemiz Türkiye’dir. Ülkemizde yetiskinlik çagina ulasmis her üç kisiden birisi obezite problemi ile mücadele etmektedir. Obezite basta kalp hastaliklari olmak üzere; seker hastaligi, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, inme, solunum yolu rahatsizliklari, karaciger yaglanmasi, eklem rahatsizliklari, psikiyatrik hastaliklar ve hatta çesitli kanserler için çok önemli bir risk faktörüdür. Dolayisiyla obezitenin önlenmesi bu hastaliklarinda önlenmesi anlamina gelmektedir" dedi.



Obezite tedavisinde 5 çesit tedavi

Obezite tedavisinde temel olarak bes çesit tedavi uygulandigini ifade eden Uzm. Dr. Mandaci, "Bunlar, diyet tedavisi, egzersiz tedavisi, davranis degisikligi tedavisi, ilaç tedavileri ve son asamada da cerrahi tedaviler uygulanabilmektedir. Hastanemiz obezite poliklinigine basvurmak isteyen hastalarimiz dahiliye poliklinikleri içinde yer alan obezite poliklinigimize randevusuz bir sekilde basvurabilmektedir. Obezite poliklinigimize basvuran hastalarimizin öncelikle detayli bir hikayesi alinmakta, fizik muayeneleri yapilmakta vücut kitle endeksleri hesaplanmakta ve gerekli kan idrar tetkikleri yapilmaktadir. Ardindan yandas hastaliklarinin tespit edilmesi için kardiyoloji, fizik tedavi, genel cerrahi ve psikiyatri bölümlerine konsülte edilmektedir. Bu degerlendirmelerden sonra obezite gruplarimiza dahil edilen hastalarimiza egitim seminerleri düzenlenip obezite hakkinda bilinçlendirilmektedirler. Egitim haftamizdan sonra hastalarimizin haftalik takipleri baslar. Hastalarimiz bu süreçte haftalik olarak yüz yüze obezite hemsirelerimizle, diyetisyenimizle, fizyoterapistimizle, psikologlugumuzla yüz yüze görüsmeler gerçeklestirerek kilo takiplerine baslarlar. Eger sizin de fazla kilolariniz ile basiniz dertteyse istediginiz zaman randevusuz bir sekilde obezite poliklinigimize basvurabilirsiniz" seklinde konustu.

Manisa Sehir Hastanesi Obezite Merkezi sayesinde hizla kilo vermeye baslayan bir danisan, "Bu zamana kadar, 10 sen boyunca Istanbul, Izmir ve Ankara’da diyetisyen, akupunktur ve yasam koçlarina gittim. Beynimde bitiremedim olayi Manisa Sehir Hastanesindeki Obezite Merkezindeki ekip sayesinde bitirdim ve bu hale geldim. Çok memnunum" dedi.

Kaynak: İHA