Prof. Dr. Özden; Tarihi Sahsiyetlerin Mezarlari Gün Yüzüne Çikarilmali

Erzurum Tarih Dernegi, Türkiye Yazarlar Birligi Erzurum Subesi ve Palandöken Belediyesi Gençlik Merkezi isbirligi ile ‘Tarihin Içinde Tarihi Sahsiyetleri’ anlatma gelenegi devam ediyor.

Prof. Dr. Özden; Tarihi Sahsiyetlerin Mezarlari Gün Yüzüne Çikarilmali
Tarihin içinde tarihi anlatma düsüncesi ile yola çikan Atatürk Üniversitesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. H. Ömer Özden, Türk Düsünce Tarihi dersini Erzurum’un tarihi mekanlarinda yapiyor. Ögrencilerine tarih bilinci vermeyi amaçlayan Prof. Dr. Özden, Palandöken Gençlik Merkezi’nin tahsis ettigi araçlarla ögrencilerini tarihi mekanlara götürerek derslerini anlatiyor. Prof. Dr. Özden’in bu haftaki konagi Erzurum ahilerinin mezarlari oldu.

Geçmisi 1330’lu yillara dayanan Ahi Toman Baba’nin kabri basinda, Ahilik teskilatinin kurucusu Ahi Evran’in hayat hikayesini, ahiligin dogusunu ve Ahilik ilkelerini anlatan Özden, 13. asrin sonlariyla 14. asrin ilk çeyreginde Erzurum’da Ahilik teskilatini kuran Ahi Toman Baba hakkinda bilgiler verdi. Özden, bu bilgilerin 1330’lu yillarda Erzurum’a gelen Ibni Batuta tarafindan aktarildigini kaydetti.

Bu kadar önemli ve tarihi bir sahsiyetin mezarinin hala gün yüzüne çikarilip türbe haline dönüstürülemeyisine temas eden Özden, istimlak edilen bu yerin bir an önce türbeye dönüstürülmesinin turizme önemli katkilari olacagi için Erzurum Büyüksehir Belediyesi ve Yakutiye Belediyesi’ne çagrida bulundu.

Daha sonra Sigircik Camii önünde bu camiin ahilikle olan baglantisina dikkat çeken Özden ve ögrencilerinin bir sonraki duragi Ahi Fahrettin mezari oldu. Burada 15. asir ahilerinden Ahi Fahrettin hakkinda bilgiler veren Prof. Dr. Özden, bu kabri gün yüzüne çikaran Yakutiye Belediye Baskanligi’na tesekkürlerini iletti. Ahilerin sadece sehir merkezinde degil ayni zamanda Erzurum’un yakin köylerinde de yerlestiklerinden bahseden Prof. Dr. Özden, Erzurum’un adeta bir açik hava tarih müzesi oldugunu kaydederek, tarihi alanlarda ders yapmanin önemine dikkat çeken Özden, bunun eski bir egitim yöntemi oldugunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA