Piyasada Ölü Balik Tedirginligi

Elazig’in Keban ilçesinde somon ve alabalik üreten isletmeci Samettin Tokgöz, kilo maliyeti 150 lira olan somon baliginin bazi yerlerde 130 liraya satildigini kaydederek, ’’Bu baliklar ya dip balik ya da ölü baliktir. Bu insan sagligina da, sektöre de zararlidir’’ dedi.

Piyasada Ölü Balik Tedirginligi
Keban Baraj Gölü üzerinde somon ve alabalik üreten Samettin Tokgöz, bazi baliklarda düsük fiyatlara dikkat çekti. Somon baliginin su anda kilogram basina 100 lira yem maliyeti, 25 lira yavru maliyeti, 20 lira civari da isçilik, asi, ilaçlama gibi maliyetlerinin oldugunu kaydeden Tokgöz, somonun 140 ila 150 lira arasinda kilo maliyetinin oldugunu söyledi.

Tokgöz, "Bugün Türkiye’de Karadeniz somonu, somon ya da alabalik tezgahlarda 100, 120, 130 lira gibi rakamlarla satilmaktadir. 150 lira maliyeti olan bir balik bu fiyatlara nasil satilabilir? Bu konuya ilgili kurumlarin çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bununla ilgili su bilgiyi vereyim; 150 lira kilo maliyeti olan bir balik nasil olur da 100-130 lira arasinda satilabilir. Türkiye’de Karadeniz Bölgesi, Trabzon, Rize, Samsun, Sinop bölgesi büyük somon üreticilerinden. Ayni zamanda Keban Baraj Gölü’nde de somon üreticileri var. Su anda somon üreticilerinin kafeslerine günlük olarak dalgiçlar daliyor, o gün içerisinde birikmis olan ölü baliklar toplaniyor, bunlar paketlenerek Türkiye’nin her tarafina gönderiliyor. Elazig, Diyarbakir, Batman, Bingöl’e, Dogu illerine arabalara yüklenerek buralara gönderiliyor. Burada kilosunu 50-60 liraya piyasaya sürüyorlar. Vatandaslarimiz da tabii bu konuyu bilmedikleri için ucuz oldugu düsüncesi ile 150 lira maliyeti olan bir somon baligini 100 liraya, 120 liraya görünce alip götürüp yiyor’’ diye konustu.



’’Kafeslere günlük olarak dalgiç gönderiliyor, ölü baliklar toplanarak piyasaya sürülüyor’’

Ayni sekilde Keban Baraj Gölü çevresinde de somon üreticilerinin oldugunu hatirlatan Tokgöz, ’’Yani bu bölgede ilgili yetkilileri çagirirken, yalniz bizim bölgemiz ile ilgili degil Türkiye geneli yapilmasi gerekir diyorum. Su anda Türkiye’de balik tezgahlarinda 200 liranin altinda Karadeniz somonu veya somon vatandasimiz görüyorsa bilsin ki dip baligidir, ölü baliktir. 160 ila 200 liranin altinda da alabalik görüyorsan yine bilsin ki dip baligi, ölü baliktir. Bu su demektir; günlük olarak kafeslere sabah erken saatlerde somon üreticisi olan büyük firmalarda dalgiçlar daliyor, o gün ölen baliklar toplaniyor. Bunlar ciddi rakamlardir, bahsettigimiz gibi 5-10 kilogram degil büyük kafeslerin her birinde 150-200 ton balik vardir. Bunun içerisinde her birinde 100-200 kilogram balik öldügü zaman Türkiye genelinde çok ciddi bir rakama tekabül ediyor. Karadeniz Bölgesi’nde adam Samsun’dan, Sinop’tan aracini yüklüyor, Diyarbakir’a, Elazig’a, Bingöl’e, Batman’a 50-60 liraya teslim ediyor. Dün Ankara’da balik fiyatlarini sordurduk, Kizilay’daki balik saticilarinda Karadeniz somonunun kilosu 220 lira, alabalik fiyati da 160-180 lira arasinda. Ayni Karadeniz somonu, ayni alabalik Diyarbakir’da, Elazig’da, Batman’da veya Türkiye’nin herhangi bir yerinde 100 liraya, 120 liraya satiliyorsa bu dip baligidir, ölü baliktir. Nettir bu, hem saglik açisindan hem sektör açisindan tehlikelidir. Bu sekilde balikçilik sektörü de ölür’’ seklinde konustu.

Kaynak: İHA