Bu Sütunlar 642 Yillik Caminin Sigortasi

Bolu’da 1382 yilinda yapilan ve 2 yangin, 3 büyük deprem yasayan Yildirim Bayezid Camii’nin sigortasi olarak adlandirilan denge sütunlari ilk günkü gibi çalisiyor.

Bu Sütunlar 642 Yillik Caminin Sigortasi
Bolu’da, Büyük Cami Mahallesi’nde bulunan ve 1382 yilinda Osmanli Padisahi Yildirim Bayezid tarafindan yaptirilan 642 yillik tarihi Yildirim Bayezid Camii, mihrabinin her iki yaninda bulunan denge sütunlariyla görenleri hayrete düsürüyor. O yillarda ahsap olan bu cami 1891 yilinda yanmis ve 1899 yilinda ise kubbeli olarak yeniden yapilmistir. 1944 yillarinda hasar görürken orijinali yer yer bozularak onarildi. Çiftminareli, tek kubbeli olan caminin iç mekanlari Türk motifleri ile süslendi. 642 yildir ayakta kalan Yildirim Bayezid caminin en büyük özelligi mihrabin her iki tarafinda dönen denge sütunlari. Sütunlar caminin statik dengesini ve geçirdigi depremlerde herhangi bir hasar alip almadigini gösteriyor. Yasanan afet sonrasinda eger sütunlar dönmezse, caminin temelinde veya dengesinde bir bozukluk oldugu anlasiliyor.

“Su anda 650 yillik bir yapinin içerisindeyiz”

Her yil binlerce yerli ve yabanci ziyaretçiye Bolu’yu tanitan turist rehberi Levent Kahveci, “Su anda 650 yillik bir yapinin içerisindeyiz. Yildirim Bayezid Camii, Bolu’da bilinen ismiyle Büyük Cami’deyiz. Büyük Cami denmesinin sebebini açiklayayim. Osmanli döneminde hüküm sürülen her yere ‘Cuma Camisi’ yapilirmis. Hanefi mezhebine göre ‘Cuma Camisi’ Cuma namazlari en büyük camide ve hep beraber kilinmalidir. Eger en büyük cami dolmaz ise diger camilerde kilinan namazlar geçersizdir. Bu yüzden Cuma namazinin sonunda Zuhr-i âhir namazi da kilinir ki Cuma namazi kabul olmazsa o günkü ögle namazinin yerine geçsin diye. O dönemde Cuma namazinin ana amaci, yöneticiler namazi kildirir, minbere çikarak hutbeyi okurlar. Duyurulmasi gereken ne varsa halka duyururlar” ifadelerini kullandi.

“Buradaki sütunlar eger hareket edebiliyorlarsa temelleri saglam demektir”

Caminin çevresine yapilan hamamlar ve dükkanlara da deginen Kahveci, “Bu camiyi Yildirim Bayezid, sehzadeligi döneminde yaptirmistir. Bayezid, camiyi yakininda bulunan orta hamamla birlikte yaptirmistir. Eskiden camiler külliye seklinde yapilirdi. Yani caminin yaninda mutlaka ya hanlar yapilir ya da dükkanlar yapilirdi. Oranin geliriyle cami kendini idame ettirirmis. Bu cami 2. Abdülhamit döneminde bir tadilat geçirmistir. Camiye birkaç ekleme de yapilmistir. Bu caminin en güzel özelliklerinden bir tanesi mihrapta bulunan deprem sütunlari. Anadolu’da birkaç camide daha bunlarin örnegini görmekteyiz. Buradaki sütunlar eger hareket edebiliyorlarsa temelleri saglam demektir” diye konustu.



“Bu sütunlar, aslinda camimizin sigortasi”

Caminin mihrabinda bulunan 2 sütunun, caminin sigortasi oldugunu dile getiren Levent Kahveci, “Bu sütunlar, aslinda camimizin sigortasi olarak da adlandirilabilir. Temelinde herhangi bir kayma veya hasar olustugunda bu sütunlar dönmez hale gelir. Sütunlar dönmez hale geldiginde de mimarlar anlarlar ki caminin temeli bakima ihtiyaci vardir” dedi.

Kaynak: İHA