Polonya, Hollanda Ve Ingiltere'den Antalya'ya Özel Ilgi

POYD Baskani Hakan Saatçioglu, Antalya’ya gelen turist sayisinda geçtigimiz yillara göre artis yasandiginin altini çizerek; Polonya, Hollanda ve Ingiltere’den gelen turist oraninda artis olduguna dikkat çekti. Saatçioglu, "Geçen sene 15 milyon 600 bin turist agirladik, bu seneki hedefimiz 17 milyon. Su anda çok iyi gidiyoruz, geçen seneye göre bakarsaniz yurt disindan giris yapmis olan misafirde yüzde yirmilik bir artis var" dedi.

Polonya, Hollanda Ve Ingiltere'den Antalya'ya Özel Ilgi
Profesyonel Otel Yöneticileri Dernegi (POYD) Baskani Hakan Saatçioglu, bir turistin 5 yildizli otele maliyetini, Antalya’da 2024 yili için turizm sektörünün beklentilerini ve yeni pazar girisimlerini anlatti. Turizmcilerin gelirlerini euro bazinda hesapladigini ve bütçeledigini, giderlerini ise TL bazinda planladigini söyleyen Hakan Saatçioglu, dövizin sabitlenmesinin kar marjinin önüne geçtigini kaydetti.



"Magdur durumdayiz"

POYD Baskani Hakan Saatçioglu, söyle konustu:

"Bir turistin, bes yildizli otele maliyeti degiskenlik gösterebiliyor, 50 eurodan baslayip kisi basi 120 eurolara kadar çikabiliyor. Bu otellerin vermis oldugu hizmet kalitesi ile alakali bir konu ve agirlikli olarak 50 euroyla 60-70 euro civarinda ama bu bölgede maliyeti 120 euroya çikan tesislerimiz de var. Bu sene çok güzel bir turist akisi olmasina ragmen maliyetlerde çok ciddi bir sekilde magdur durumdayiz. Bir de takdir edersiniz ki, su an euronun ve dolarin olmasi gereken yerde olmadigindan dolayi çok ciddi sekilde bir magduriyeti turizmciler olarak yasamaktayiz."

Türkiye, artik ucuz ülke degil

Türkiye’nin bes yildizli otellerde uygulanan her sey dahil sistemini dünyada en iyi uygulayan ülke olduguna dikkat çeken Hakan Saatçioglu, turistlere sistem içinde gün boyu animasyon, Wellness, mini club programlari, özel sov ve parti hizmetlerinin sunuldugunu söyledi.



Geçtigimiz yillarda Türkiye hakkinda ucuz ülke olduguna dair çizilen imajin artan maliyetlerde sona erdigini açiklayan Saatçioglu, sözlerini su sekilde sürdürdü:

"Daha önce Türkiye ucuz olarak gözüküyordu ama özellikle pandemiden sonra çok ciddi bir sekilde geceleme fiyatlarimiz konusunda artis oldu. 67 dolar olan geceleme maliyetimiz su an 100 dolara kadar çikmis bulunmaktadir. Avrupa standartlarini neredeyse yakaladik diyebiliriz, özellikle bu yil su anda otel disindaki fiyatlara baktigimizda gelen zamlar bu sekilde devam ederse Avrupa’da çok pahali bir duruma düsme durumumuz var. Antalya’nin, bu yil 17 milyon üzerinde turist agirlamasini bekliyoruz ama bu gidisatta gelecek sene bu pahalilikta bu turistleri yakalamamiz çok zor olacak."

Polonya, Hollanda ve Ingiltere’den Antalya’ya özel ilgi

Antalya’ya gelen turist sayisinda geçtigimiz yillara göre artis yasandiginin altini çizen Hakan Saatçioglu, Polonya, Hollanda ve Ingiltere’den gelen turist oraninda artis olduguna dikkat çekti. Saatçioglu, "Geçen sene 15 milyon 600 bin turist agirladik, bu seneki hedefimiz 17 milyon. Su anda çok iyi gidiyoruz, geçen seneye göre bakarsaniz yurt disindan giris yapmis olan misafirde yüzde yirmilik bir artis var. Bu çok güzel bir artis, bu sekilde giderse 17 milyon ve hatta üstüne çikma ihtimalimiz çok yüksek diye düsünüyorum. Pazar olarak bakarsak, geçen sene Ruslar birinci siradaydi, Antalya çok ciddi bir Rus misafiri agirladi. Ikinci sirada Almanlar, üçüncü sirada Ingilizler, dördüncü sirada Polonya yer aldi. Özellikle Ingiltere ve Polonya’da geçen sene ciddi bir artis yasadik. Polonya’da yüzde 35’e kadar bir artis yasandi, bu sene de Polonya, Hollanda ve Ingiltere’den bu artis devam ediyor. Almanlardan da çok güzel bir rezervasyon aliyoruz. ITB fuarinda da sahit olduk. Diger rakip ülkelerimize göre bir tik öndeyiz diye düsünüyorum" dedi.



TGA, yeni pazarlarla turizmcileri bulusturuyor

Hakan Saatçioglu, Kültür ve Turizm Bakanligi’na bagli Turizm Gelistirme Ajansi’nin (TGA) turizmde yeni pazarlar olusmasi için çok ciddi yatirimlar yaptigini dile getirdi. Saatçioglu, TGA’nin gelen turist sayisinin artisina yönelik ülke sayisinin artisina dair yaptigi çalismalari su sekilde aktardi:

"TGA, pandemiden sonra çok ciddi yatirimlar yapti. Kanada, Amerika, Çin, Orta Dogu, bu pazarlarda çok ciddi reklam faaliyetlerinde bulunuyorlar. Özellikle Orta Dogu’dan çok ciddi rezervasyon almaya basladi, hem Istanbul hem Trabzon hem Antalya olsun çok ciddi bir rezervasyon almaya basladik. Bu sene Israil’le savastan dolayi çok ciddi bir sikintimiz var, Rusya’dan yavas bir rezervasyon akisi oluyor ama Çin’den Antalya’ya gelmese bile Istanbul’a Kapadokya’ya çok ciddi sekilde bir akis olacagini düsünüyoruz. Bunun sebebi, TGA’nin yapmis oldugu akillica rasyonel reklam pazarlama faaliyetleridir."
Kaynak: İHA