Yilanlardan Korunmanin En Etkili Yolu Açiklamasi Temizlik

Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, havalarin isinmasi ile birlikte ortaya çikmaya baslayan yilanlar ile ilgili yaptigi uyarilarda, "Vatandaslarimizin dikkat etmesi gereken en önemli kisim temizlik" dedi.

Yilanlardan Korunmanin En Etkili Yolu Açiklamasi Temizlik
Yilanlardan korunmak için yasam alaninin temizliginin en önemli kisim oldugunu söyleyen Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, "Yilanlar kis uykusundan uyandilar; doganin, tabiatin da canlanmasi ile birlikte. Hem besin hem de üreme ihtiyaçlarini karsilamak için artik insanlarla iç içe olmaya basladilar. Hal böyle olunca da bag evlerine giden, dere veya göl kenarlarinda piknik alanlarina giden, yazlik evlerine giden insanlar artik yilanlarla da karsilasmaya basladilar. Bunun büyük sebebi de artik o canlilarin da besin bulma, gidaya ulasma ve ayni zamanda da üreme ihtiyaçlari ile ilgili yasamini devam ettirmeleri lazim. Burada dikkat edilecek hususlar da söyle; aslinda bizim ülkemizde 55-60 tür yilan bulunmakta ve bunlarin içerisinde zehirli yilanlarimiz da var. Engerek türü dedigimiz yilanlar zehirlidir fakat bunlarin hepsine karsi da bizim antidotlarimiz saglik kuruluslarimizda mevcuttur. Yilanlar genelde de aslinda gece beslenen canlilardir. Fareler ya da diger canlilarla beslenirler. Burada vatandaslarimizin dikkat edecegi en önemli kisim bir kere bag evlerine göçüldügünde orada bir rutin temizligin yapilmasi lazim kistan yaza geçerken. Bahçelerimizde de özellikle evlerden uzak kisimlara suya ihtiyaci oldugu için canlilarin su veya bir takim gidalarin birakildiginda yilanlarin da evlere dogru gelisi biraz daha azaltilmis olacaktir. Bunun haricinde pencere ve kapilara sineklik gibi girisi önleyecek sekilde bir tedbir de alinabilir. Fakat tabi burada en önemli olan vatandaslarimizin evlerindeki temizlik kisimlarina dikkat edip, besinle ilgili ihtiyaç duyulan kisimlari da uzak noktalara biraktiklarinda ister istemez eve yakinlasmasini, temasini kesmis olacaklardir" dedi.

Ergül, isirilma aninda sakin kalarak zehrin vücuda yayilmasinin azaltilacagini söyleyerek, "Bunun haricinde de piknik alanlarina gidildiginde ister istemez orada çalilik gibi yerlerde ayakkabinin haricinde özellikle çizme giyebilirler. Çünkü genelde sulak dere kenarlarinda bulunan yataklar yilanlarin daha çok popülasyonu olan bölgelerdir. Bunlara dikkat etmeleri hem kendi sagliklari açisindan hem de oradaki dogal yasam açisindan da önem arz etmekte. Tüm bunlara ragmen isirilma vakalari illaki oluyor. Burada önemli olan isirilma vakalarinda da tüm insanlar için en önemli kisim sakin kalmak. Bir de ister istemez saglik kurulusuna hemen müracaat edilecek ama isirilan yilanin seklinin eger fotografini çekebiliyorsak boyutunu, uzunlugunu veya renginin ne sekilde oldugunu tarif etmemiz lazim ki ona göre bir antidot yapilmis olsun. Eger bizim isirildiktan sonra ulasim imkanimiz yok ise gölge bir yerde sakin kalmak lazim. Çünkü telasla birlikte heyecanla da kalp atislarimiz hizlanmakta ve vücut adrenalin salgilamakta. Böylelikle kan vücutta daha hizli dolasmakta ve dolayisiyla da zehir vücuda daha hizli yayiliyor. Fakat ne kadar sakin olursak, kan akisimiz yavaslayacagi için vücuda zehrin yayilmasi azalmis oluyor. Bu yüzden saglik ekiplerinin gelmesini sakin bir sekilde beklemek lazim. Bunun disinda ulasim imkanimiz varsa en kisa sürede saglik kurulusuna gidip orada gerekli tarifleri yaptiktan sonra tedavi protokollerini hekimlerimiz uygulayacaktir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA