Yeni Kaledonya'daki Protestolarda 3 Kisi Öldü

Fransa’ya bagli Yeni Kaledonya’da oy kullanma yasasindaki degisiklige karsi düzenlenen protestolarda 3 kisi hayatini kaybetti.

Fransa’nin denizasiri topragi Yeni Kaledonya’da oy kullanma sistemini degistirmeye yönelik yasa tasarisina karsi düzenlenen gösteriler devam ediyor. Tasarinin Fransa Ulusal Meclisi’nde görüsülmesi sirasinda baslayan gösteriler, yasanin onaylanmasinin ardindan siddet olaylarina dönüstü. Gösteriler sirasinda marketler yagmalandi, araçlar, ev ve is yerleri kundaklandi. Yeni Kaledonya hükümeti, bazi okullarda hasar meydana gelmesi nedeniyle egitime bir süre ara verildigini duyurdu.

Polis tarafindan yapilan açiklamada, çikan olaylarda yerli Kanak halkindan 3 kisinin hayatini kaybettigi belirtildi. Cumhuriyet Yüksek Komiseri Louis Le Franc de göstericilerden ölen 3 kisinin birisinin polisin ates açmasi sonucu degil; kendini savunmaya çalisan baska bir kisi tarafindan vuruldugunun tahmin edildigini söyledi.



Fransa Içisleri Bakani Gerald Darmanin, yaklasik 100 polis ve jandarmanin yaralandigini açikladi.

Olaylarda, 130’dan fazla kisi de gözaltina alindi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile Yeni Kaledonya lideri Louis Mapou, sükunet ve diyalog çagrisinda bulundu. Bagimsizlik yanlisi siyasi grup olan Kanak ve Sosyalist Ulusal Kurtulus Cephesi (FLNKS) tarafindan yapilan açiklamada, Macron’un diyalog teklifinin kabul edildigi ve Yeni Kaledonya’nin özgürlüge giden yolda ilerlemesini saglayacak bir anlasma için çalismaya istekli olduklari belirtildi. FLNKS, ayrica yasanan siddet olaylarini kinayarak, protestoculara barikatlari kaldirma çagrisinda bulundu.

Fransa Ulusal Meclisi’nde yapilan oylamada, tasari 153’e karsi 351’e oyla kabul edildi. Oy verme sisteminde yapilan degisiklige göre 10 yildir Yeni Kaledonya’da yasayan Fransiz vatandaslari seçimlerde artik oy kullanabilecek. Yeni Kaledonya halki seçmen listelerinin genisletilmesinin Fransa yanlisi politikacilara fayda saglamasindan ve yerli Kanak halkinin etkisini azaltmasindan endise ediyor.
Kaynak: İHA