Usak'ta Engellilere Farkindalik Yürüyüsü Gerçeklestirildi

Usak’ta 10-16 Mayis Dünya Engelliler Haftasi nedeniyle farkindalik yürüyüsü gerçeklestirildi.

Usak'ta Engellilere Farkindalik Yürüyüsü Gerçeklestirildi


Usak’ta 10-16 Mayis Dünya Engelliler Haftasi nedeniyle, Usak Valiligi öncülügünde il genelinde faaliyet gösteren engelli dernekleri tarafindan Usak Belediyesi Yöresel Ürünler Çarsisindan, 15 Temmuz Sehitler Meydani’na kadar yürüyüs gerçeklestirildi.

Yürüyüse Usak Valisi Turan Ergün, Il Jandarma Komutani Kidemli Albay Fahri Semiz, kurum müdürleri, engelli dernek temsilcileri ve üyeleri katildi.

Yürüyüste özel bireyler tarafindan olusturulan bando takimi arkasinda olusan kortejde, sosyal mesaj içerikli dövizler tasindi. Yürüyüs sonrasinda basina açiklamalarda bulunan Usak Valisi Turan Ergün, Türkiye Cumhuriyeti Devletin özel bireyler için hukuki düzenlemeler yaptigini dile getirerek “Türkiye Cumhuriyeti Devleti gerçekten engelli vatandaslarimiza yönelik ve aileye yönelik çok ciddi hukuki anlamda düzenlemeler yaparak kurumsal yapilanmalari gerçeklestirdi. Son 10 yila baktigimizda engelliler ile ilgili anayasadaki pozitif ayrimcilik, ise giriste kolaylik, engellilerin bina ve sosyal alanlara erisimimde engellerin kaldirilmasina yönelik hükümlülükler, emeklilikte kolayliklar, evde bakim hizmetleri gibi hizmetler gerçeklestirildi.



Vali Ergün sözlerine, Engelli Bakim Merkezlerinde ve Rehabilitasyon Merkezlerinin 2023 yilindaki verilerini paylasarak “Engelsiz Yasam Merkezlerimizde 93 vatandasimiz hizmet alirken bunun yaninda 3 adette özel bakim merkezinde 269 vatandasimiz devlet gözetiminde ve desteginde hizmet aliyor. Evde Bakim Hizmetleri kapsaminda Usak’ta 2023 yilinda 2 bin 110 kisi yararlanmis ve geçen yil Evde Bakim Hizmetinde devletimiz ödedigi para 117 milyon lira. Bir diger husus Usak’ta 2 bin 291 engelli ailemiz var. Yine 2023 sosyal ekonomik destek anlaminda 20 milyon liraya yakin bir destek saglandi” dedi.



Vali Ergün sözlerine söyle devam etti; “Öncelikle engelle dedigimiz hususun zihnimizden kaldirmamiz lazim. Onlarin sosyal hayata katilimi, sehir elemanlarindan yararlanmanin kolaylastirici yasal ve kurumsal düzenlemeler var, biz buna uyalim yeter. Bizim bu davranisimiz bir lütuf degil, bizim buna inanmamiz lazim öncelikle. Hem kültürümüzden, yasal düzenlemelerden hem de örf ve adetimizden gelen bir zorunluluk bir görevdir. Biz bunu böyle görürsek bu engellerin hepsini asmis oluruz. Ve son söz olarak da ‘Biz Engel Olmayalim’ yeter.” ifadelerini kullandi.

Program, tüm vatandaslarin havaya balon birakmasiyla son buldu.
Kaynak: İHA