Türkiye'nin Ilk Mesleki Egitim Odakli Istihdam Fuari Açildi

Konya’da baslatilan mesleki egitim seferberligi çerçevesinde, Türkiye’nin mesleki egitim odakli ilk ‘Mesleki Egitim Istihdam Fuari’ yogun katilim ile açildi. Açilista konusan Konya Sanayi Odasi (KSO) Baskani Mustafa Büyükegen, iki gün boyunca devam edecek fuarin sanayide yasanan insan kaynagi probleminin çözülmesine önemli katkilarda bulunacagini vurgulayarak, “Bu fuarda is var, bu fuarda istihdam var” dedi.

Türkiye'nin Ilk Mesleki Egitim Odakli Istihdam Fuari Açildi
Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen fuarin açilis kurdelesi, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Uzbas, Konya Sanayi Odasi Baskani Mustafa Büyükegen, Konya Organize Sanayi Bölgesi Baskani Memis Kütükcü ve Konya protokolü tarafindan kesildi. Sanayiciler, meslek lisesi ögrencileri ile davetlilerin yogun katilim gösterdigi fuarda, 90 firma ve kurum stant açti. Fuar, ögrencilere staj, mezunlara is imkani sunuyor.

"Tüm kesimler için verimli bir fuar olacak"

Fuarin açilisinda konusan Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Valiligi, Konya Büyüksehir Belediyesi, Konya Sanayi Odasi, Konya Organize Sanayi Bölgesi ve Il Milli Egitim Müdürlügü arasinda daha önce imzalanan fuar protokolünün, bugün açilisini gerçeklestirdiklerini söyledi.

Ögrencileri ve sanayicileri tebrik eden Vali Özkan, “Ögrencilerimizin yüksek bir motivasyonu var. Gelecekle ilgili kararli bir sekilde yürümek istiyorlar, bu noktada çalisma yapmak istiyorlar. Is adamlarimizi tebrik ediyorum. Kendi is yerlerinin küresel rekabet güçlerini artirmak için bütün sebepleri yan yana getiriyorlar. Bu fuar da mesleki egitim gören ögrencilerimizin staj yapma, bireysel yetkinliklerini artirma yönünde çok büyük firsatlar sunacak. Ayni zamanda, is yerleri ile ögrencilerimizin bir arada bulusmasini sagliyor. Ayrica, mezun ögrencilere istihdam saglayacaktir. Bu yönü ile hepimiz açisindan verimli bir fuar olacaktir diye düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Bu fuar, dogru insani, dogru isletme ile eslestirecek

Konya Sanayi Odasi Baskani Mustafa Büyükegen, Türkiye’de ilk defa sanayiciler ile meslek lisesi ögrenci ve mezunlarini bir araya getiren çok önemli bir organizasyonu gerçeklestirdiklerini söyledi.

Güçlü bir sanayi sehri haline gelen Konya’nin, gelecegini sanayi üretimi üzerine kurguladigini söyleyen Baskan Büyükegen, Konya sanayisinin en büyük probleminin ise insan kaynagi oldugunu ifade etti.

Konya Mesleki Egitim Istihdam Fuari’nin sanayideki insan kaynagi problemine çözüm olacagini aktaran Büyükegen, “Sanayicilerimiz, üretime deger katacak, üretimin sürdürülebilirligini saglayacak insan kaynagi bulmakta olaganüstü zorlaniyor. Öbür taraftan da, gençlerimiz maalesef ya issizlikle mücadele ediyor ya da kendi niteligine uygun is bulamiyor. Bu fuar, insallah dogru insani, dogru isletmeyle eslestirecek. Iki gün boyunca devam edecek fuarimiz, sanayi isletmelerimizle, meslek liseleri ile mesleki egitim merkezlerinde okuyan veya mezun olan gençlerimizi bir araya getirecek. Ayrica staj yapmak isteyen meslek lisesi ögrencilerimiz de, staj imkani bulabilecek. Dolayisiyla bu fuarda is var, istihdam var diyoruz” dedi.

Fuar alaninda bulunan gençlere de seslenen Baskan Büyükegen, fuarin gençlerin gelecek kariyerine çok büyük katkilar sunacagini vurgulayarak, söyle devam etti:

“Burada 90 firmamiz, kurum ve kurulusumuz sizin için stant açti. Bu stantlari ziyaret ederek, sanayi isletmelerimizi yerinde taniyin ve üretim hayatina hizla dahil olun. Ben inaniyorum ki, hem isletmelerimiz hem de ögrencilerimiz ve mezunlarimiz buradan memnun bir sekilde ayrilacaklar.”

"Konya OSB, mesleki egitime odaklanmaya devam edecek"

Daha sonra konusan Konya Organize Sanayi Bölgesi ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu Baskani Memis Kütükcü de, fuara ev sahipligi yapan Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin Türkiye’nin ikinci büyük organize sanayi bölgesi oldugunu, bölgede üretim yapan 746 fabrikada, 65 bin kisinin istihdam edildigini söyledi.

6. kisim genisleme alanindaki fabrikalarin üretime geçmesi ile fabrika sayisinin bin 50’ye, istihdam sayisinin da 85 bine ulasacagina dikkat çeken Kütükcü, “Bu yatirimlarin güçlü bir sekilde üretim hayatina devam etmesi ve gelecek nesillere aktarilmasi için en önemli mesele yetismis insan kaynagi meselesidir. Sanayicilerimizle meslek liselerinde okuyan veya mezun olan gençlerimizi bulusturacak olan bu fuar, sanayi yatirimlarinin, dolayisiyla sehrimizin ve ülkemizin kalkinmasi için atilmis çok önemli bir adim” diye konustu.

Konya Organize Sanayi Bölgesi’ne yapilan egitim yatirimlari ile bölgenin bir egitim kampusu haline geldiginin altini çizen Kütükcü, sunlari kaydetti:

“Bahçesinde bulundugumuz Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz sadece Konya’da degil, Türkiye’de örnek bir meslek lisesi oldu. Hemen karsimizda yer alan Mesleki Egitim Merkezimiz, egitimlerine devam ediyor. Ayrica bölgemize Necmettin Erbakan Üniversitemizle birlikte bir de Meslek Yüksekokulu kazandirdik. Ilk ögrencilerimizi aldik ancak bu ögrencilerimiz su anda üniversite yerleskesinde egitim aliyor. Bölgemizdeki kadin çalisanlarimizin çocuklarina yönelik açtigimiz kresimiz de egitimlerine devam ediyor. Bu dört yatirimda, toplam bin 751 ögrencimiz egitim hayatina devam ediyor. Hem sanayicilerimizin insan kaynagi sorununun çözümüne mesleki egitim yoluyla katkida bulunmaya hem de gençlerimizi üretime dahil edecek adimlar atmaya devam edecegiz.”

"Fuar, gençlerin kariyerine saglam baslangiç yapmalarini saglayacak"

Konya Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Uzbas ise, gençlere destek vermenin önemine dikkat çekerek, “Gençlerimizi her alanda desteklemek ve yanlarinda olmak hepimizin en önemli vazifelerinin basinda geliyor. Gençlerin ülkemizin yarinlarini sekillendirecek en önemli hazineler olduguna yürekten inaniyoruz. Bu inançla gençlerimizin mesleki gelisimlerini desteklemek ve is hayatlarina güçlü bir baslangiç yapmasini saglamak amaciyla önemli adimlar atiyoruz. Meslek lisesindeki egitimler, sanayicilerimizin nitelikli insan açigini kapatmakta büyük rol oynuyor. Konya Büyüksehir Belediyesi olarak bizler de, mesleki egitim merkezi ögrencilerine destek vermeyi sürdürüyoruz. Bugün de açilisini yaptigimiz Mesleki Egitim Istihdam Fuari da gençlerimiz ile sanayicilerimizi bir araya getirerek, kariyerlerine saglam bir baslangiç yapmalarina imkan saglayacak” seklinde konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan, Türkiye’nin mesleki egitim odakli ilk ‘Mesleki Egitim Istihdam Fuari’nin açilisi gerçeklestirildi.

Protokol üyeleri daha sonra, stant açan firmalar ile meslek lisesi ögrencilerinin açtigi stantlari ziyaret ederek, hayirli olsun temennisinde bulundu.
Kaynak: İHA