Sehit Gazeteci Hasan Tahsin Unutulmadi

15 Mayis 1919 tarihinde Izmir’in isgali sirasinda, isgal kuvvetlerine karsi ilk kursunu atarak ulusal direnisi baslatan ve sehit edilen Gazeteci Hasan Tahsin, ölümünün 105. yilinda Konak’taki aniti önünde anildi.

Sehit Gazeteci Hasan Tahsin Unutulmadi
Gazeteci Hasan Tahsin, 15 Mayis 1919 tarihinde Izmir’in isgali sirasinda isgal kuvvetlerine karsi ilk kursunu atarak ulusal direnisi baslatmis ve ardindan sehit edilmisti. Sehit Hasan Tahsin için Izmir Gazeteciler Cemiyeti (IGC) tarafindan Konak’taki anit önünde anma töreni düzenlendi.

Törene; Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Cemil Tugay, Karabaglar Belediye Baskani Emine Helil Inay Kinay, Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi, gazeteciler ve Sehit Gazeteci Hasan Tahsin Ortaokulu ögrencileri katildi.

Törende, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin ardindan anita çelenk birakildi.

“Hasan Tahsin’in siktigi ilk kursun esarete karsi atilmisti”

“Isgale karli direnicin ilk kivilcimini çakan, ilk karsiligini veren ve gazeteci kimligiyle bugün burada öncelikle gazetecilerin sahiplenmesiyle hatirladigimiz sevgili Hasan Tahsin’ini anmak için bir aradayiz diyerek anma törenindeki konusmasina baslayan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Cemil Tugay, sunlari söyledi:

“O tarihte yazdigi yazilarla, yaptigi haberlerle tarihe not düsen bir gazeteci Hasan Tahsin. Hukuku Beser Gazetesi yazari olarak, 15 Mayis 1919’da Izmir’in isgaline karsi tüm ulusun vicdaninda olusan o tepkiyi bir kursuna döndüren ve o ilk karsiligi veren yigit ve kahraman bir insan olarak hatirliyoruz kendisini. 15 Mayis’tan tam 4 gün sonra 19 Mayis gün ve 4 gün sonra bayram olarak kutlayacagimiz o günde Atatürk’ümüz Samsun’a çikarak Kurtulus Savasi’mizi baslatmisti. O savasin belki basladigi nokta olan Izmir’in liman bölgesi, bu alan yine Kurtulus Savasi’nin, Milli Mücadele’nin 9 Eylül’de burada Hükümet Konagi’na çekilen bayrakla birlikte sonuçlandigi yer olarak ülkemizin tarihinde her zaman hatirlanacak bir alan olarak hafizalarimiza kazindi. Bu zafer ülkemizi bir Cumhuriyet’in kurulusuna götürdü. Bu nedenlerle Izmir, hem ilk isgale ugrayan ama ayni zamanda kurtulus atesinin ilk yakildigi sehir ve kurulusun sehri olarak ülkemizin gurur kentlerinden birisi oldu. Izmirli gazeteciler ulusal bagimsizlik için canini feda eden Milli Mücadeleyi baslatan meslektaslarinin izinden gittikleri için ne kadar gurur duysalar yeridir. Hasan Tahsin’in siktigi ilk kursun esarete karsi atilmisti. O ilk kursun, karanliga karsi sikilmistir. Tipki bugün Hasan Tahsin’in izinden giden cesur gazetecilerin karanliklari kalemleriyle aydinliga çikarmaya çalismasi gibi. Ülkemizin demokrasi mücadelesinde fikir ve ifade özgürlügü için her daim gazetecilerle omuz omuza olmaya devam edecegiz. Sehit Gazeteci Hasan Tahsin’i saygiyla, rahmetle ve minnetle aniyorum” dedi.



“Fikri isyanlarimizi kalemlerimizle tamim etmeye devam edecegiz”

Törende konusan Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi ise “105 yil sonra bizler tipki, Hasan Tahsin gibi, susmayacagiz ve durmayacagiz. Gerçeklerin pesinden kosmaya, halka gerçekleri ulastirmaya, topluma zarar veren her seyi ortaya çikarmaya, belgeli habercilik yapmaya devam edecegiz. Güçlünün degil, haklinin yaninda ve yanlislarin karsisinda durmayi sürdürecegiz. Isgale karsi sessiz kalin diyen yetkililer tarihin karanlik sayfalarina gömülürken Inandigi degerler için mücadele eden gazetecilerin toplumun yüregindeki yeri her zaman kalicidir. Hasan Tahsin’i sadece bugün degil, 365 gün yüregimizle, çalismalarimizla her yerde yasatacagiz. Ilk kursunu atan Hasan Tahsin’i, “Reddi Ilhak Cephesini”, 105 yil önce burada sehit olanlari ve ulusumuza vatan armagan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaslarini saygi, minnet ve özlemle aniyoruz. Her yil oldugu gibi bu yil da haykiriyoruz; Fikri isyanlarimizi kalemlerimizle tamim etmeye devam edecegiz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA