Ihracatlik Kiraz Üretim Merkezi Honaz'da Bu Yil 5 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Türkiye’nin ihracatlik kiraz üretim merkezlerinden Denizli’nin Honaz ilçesinde üreticiler yeni sezona mutlu basladi. Ilçe genelindeki yaklasik bin 180 hektarlik kiraz bahçelerinde bu sezon 5 bin tona yakin ürün rekoltesi beklendigi kaydedildi.

Ihracatlik Kiraz Üretim Merkezi Honaz'da Bu Yil 5 Bin Ton Rekolte Bekleniyor
Denizli’nin Honaz ilçesinde, erkenci kiraz bahçelerindeki agaçlarda yetistirilen kirazlar toplanmaya baslandi. Iklim özellikleri sayesinde basta cennet elmasi, nar ve dut olmak üzere çok sayida meyve yetistirildigi ilçede, açik alandaki bahçelerde erkenci kiraz hasat edilmeye baslandi. TÜIK’ in 2023 verilerine göre Denizli’de 2 bin 279 hektar alandan 11 bin 504 ton kiraz üretimi gerçeklesti. Dekara düsen ortalama kiraz verimi 504,7 kilogram olurken, meyve veren yastaki agaç sayisi 576 bin 501 adet, meyve vermeyen yastaki agaç sayisi 46 bin 415 adet olarak kayitlarda yer aldi. Meyve veren agaç basina verimin 20 kilogram oldugu ve ihracatlik kiraz üretimin önemli merkezlerinden olan Honaz ilçesi genelindeki yaklasik bin 180 hektarlik kiraz bahçelerinde bu sezon 5 bin tona yakin ürün rekoltesi beklendigi kaydedildi.

"Denizli yaklasik 2 bin 300 hektar alanda 11 bin 500 ton civari kiraz hasadi ve üretimi yapan bir il"

Bu yilin ilk hasadina katilan Il Tarim ve Orman Müdürü Sakir Çinar yaptigi açiklamada, "Bugün Denizli’mizin Honaz ilçesine kiraz hasadi için geldik. Erkenci çesitlerde ilk hasadi yapiyoruz. Denizli de yaklasik 2 bin 300 hektar alanda 11 bin 500 ton civari kiraz hasadi ve üretimi yapan bir il. Honaz’da bu üretimin yarisini karsilayan bir ilçemiz. Bu yil havalarin sicak gitmesi nedeni ile hasat yaklasik 10-15 gün önce basladi.

Bugün kapali bahçemizde erkenci çesidin hasadini yapiyoruz. Yaklasik 10-15 gün sonrada bu bölgenin Ziraat-900 (Napolyon) adi altinda degerli olan ihracata giden çesidimizin hasadi yapacagiz. Kiraz, Denizli için Honaz ilçemiz için önemli bir meyve. Bunun sebebi de Izmir bölgesinde baslayan erkenci çesitler iç bölgelere gelirken geçis bölgesi olan Honaz’da deger bulmakta. Tüm alanlarimizda yeterli miktarda ürünümüz var. Son 10-15 gün içerisinde de iklim ile ilgili bir sorun yasanmaz ise üreticimizin yüzünü güldürecegini düsünüyoruz. Üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyoruz" dedi.

Honaz ilçesinde üretim yapan Ibrahim Sarikaya ise erkenci kiraz çesidi hakkinda sunlari söyledi:

“Bugün Honaz’da ilk kiraz hasadimizi yapiyoruz. Bu erkenci çesidimizi iç piyasa için üretiyoruz. Olgunlasan meyvelerin hasadini yapiyoruz. Napolyon (Ziraat-900) çesidi olana kadar bu süreci erkenci çesit ile degerlendiriyoruz. Isçi sikintisindan dolayi erkenci çeside geçis yaptik. Böylelikle isçi sikintisini astik. Bu Bahçemiz örtülü bir bahçe. Rüzgar ve dolu zararina karsi bahçemizi file ile kapattik. Geçen yil olan dolu yagisindan tüm bölge zarar görmüstü, biz böyle bir zarar ile karsilasmadik.

Erkenci çesit yapmamizdaki en önemli faktör isçi sikintisi. Bölge komple Napolyon çesidi olunca herkes ayni anda, çok kisa zaman ürününü toplamak istiyor. Erkenci çesit olunca hem bizim bos oldugumuz zamana denk geliyor hem de isçi problemi ile karsilasmiyoruz. Bölgemizde erkenci çesit fazla kalmadi. Herkes Napolyon ya da Trabzon hurmasina geçis yapinca ben de böyle bir çalismaya girdim ve memnunum da. Honaz ilçemizde ilk kirazi çikaran üreticilerden biriyim, böyle bir avantajim var. Su an hasadini yaptigimiz bahçemiz 4 dekar ve yeni 3 dekar daha bahçe yaptim. Toplamda 7 dönüm civari erkenci çesidim var. 20 dönüm kadar da Napolyon cinsi kirazim var. O bahçemin isçi ihtiyacini da ilçemiz disindan karsiliyoruz. Bu erkenci çesidin olum süresi çok kisa. Çiçegi açtiktan 45 gün sonra toplamasini yapabiliyorum. 1,5-2 ay gibi bir sürede hasadimizi tamamliyoruz. Ettigim masrafi da kisa bir sürede karsilayabiliyorum."

Denizli Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve Honaz ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü teknik personelinin katilimiyla gerçeklestirilen hasat etkinliginde Il Müdürü Sakir Çinar, üreticilere tavsiyelerde bulunarak tarim isçilerine kolayliklar diledi. Daha sonra toplanan kirazlar, kasalara yerlestirildi.
Kaynak: İHA