Burun Cerrahisinin Önemi Sadece Güzel Burun Elde Etmek Degil

Rinoplasti yani burun estetigi ameliyatlarinin yapilis sebebi sadece güzel burunlar elde etmekle sinirli olmadigini belirten Kulak Burun Bogaz ve Bas Boyun Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Fikret Kasapoglu, fonksiyonel burun estetigi ile nefes ve koku almanin iyilesmesi de saglandigini söyledi.

Burun Cerrahisinin Önemi Sadece Güzel Burun Elde Etmek Degil
Fonksiyonel burun estetiginin, dis görünümün yani sira burnun çok daha önemli olan nefes ve koku alma gibi fonksiyonlarinin düzeltilmesi ya da korunmasi oldugunu belirten Medicana Bursa Hastanesi Kulak Burun Bogaz ve Bas Boyun Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Fikret Kasapoglu, "Estetik, yillardan beri var olan bir kavram olmakla beraber günümüzde daha fazla oranda gerek kadin, gerekse erkeklerin yasaminda önem tasiyan konulardan biri haline gelmistir. Arastirmalara göre en yaygin yaptirilan estetik operasyonlarin basinda estetik burun ameliyati gelmektedir. Kiyafetimiz, durusumuz, mimiklerimiz ve yüzümüzün sekli iletisim açisindan birer mesaja sahiptir. Estetik burun ameliyatlari, Türk halki tarafindan burun küçültme ameliyati olarak bilinse de, aslinda yüzün karakterini yeniden belirleyen ve kimi zaman sadece küçük degisiklikler ile kisinin yüz ifadesinde pozitif etkiler olusturan bir operasyondur" dedi.

Ister genetik sebeplerden, isterse sonradan olusan travmalara bagli olsun eger burnunuzda yüz hatlariniza uymayan bir sekil bozuklugu oldugunu düsünüyorsaniz bunun burun estetigi ameliyati ile düzeltilebileceginin mümkün oldugunu söyleyen Kasapoglu, "Burun estetik ameliyati yüz gelisimi tamamlandiktan sonra yapilabilir. Bu sinir kabaca genç kizlarda 16-17 yas, erkeklerde ise 17-18 yas olarak tanimlanabilir. Ancak ciddi fonksiyonel sikintisi olanlarda burun tikanikliginin yüz gelisiminde olusturacagi kalici etkileri engellemek amaciyla daha erken yaslarda, burun büyüme noktalarina zarar verilmeden de ameliyat yapilabilmesi mümkündür.

Burnunuzdaki sekil bozuklugunun yüzünüzde olusturdugu negatif etki ya da mutsuz ifade ameliyat sonrasi kaybolacagindan, etrafinizdaki kisiler burun ameliyatindan daha fazlasini algilayacak ve genel olarak olumlu etkiyi hissedecektir. Çevremizdeki kisilerden gelen olumlu tepkiler de özgüvenimizin yükselmesinde son derece yardimci olacaktir. Dogal Güzellik için Bütünlük Önemlidir. Tüm bunlarin yaninda yüzdeki asimetrik bozukluklar ve burun, alin, çene ve yanak oranlarinin uyumsuzlugu ameliyat sonrasindaki basarili sonucu etkileyen önemli ayrintilardir" diye konustu.

Prof. Dr. Fikret Kasapoglu, herkesin yüz orani farkli oldugunu ve bir baskasinda begenilen burun seklinin bir baskasinda güzel durmayabilecegini söyleyerek, sunlari kaydetti:

"Burnunuz size özeldir. Unutmamali ki herkesin yüz orani farklidir ve bir baskasinda begenilen burun sekli sizde güzel durmayabilir. Yüz güzelliginde, bütünü olusturan organlarin tek basina güzel olmalari degil, oransal uyumlari ve birlikte güzel görünmeleri önemlidir. Uzun bir yüzde kisa bir burun çirkin görünebilecegi gibi; tam tersi yuvarlak, küçük bir yüzde, uzun burun ve sivri bir çene bütünlügü bozacagindan hos görünmeyecektir. Bu nedenle yüz bölgesinde bir estetik ameliyat planlarken yüzün sekli, oranlari ve hatta cildin kalitesi, karakteri ameliyat öncesinde yeterince analiz edilmeli ve yeni planlanan burun sekli buna göre tasarlanmalidir.

Sonuç olarak, estetik kaygi disinda, burundan nefes alma sorunu yasayan bir kisi uyku kalitesi ve dolayisiyla günlük yasam kalitesi etkileneceginden dolayi bu ameliyatlar sonrasinda kendini daha zinde hissedecektir. Unutmayin saglikli ve rahat nefes aldiran, yüzünüze yakisan bir burun, özgüveninizi artirip, kendinizi daha mutlu ve iyi hissettirecektir."
Kaynak: İHA