AB Açiklamasi 'Israil'in Refah'taki Askeri Operasyonuna Devam Etmesi AB-Israil Iliskilerinde Agir Bir Baski Olusturacak'

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Israil’e Refah’taki askeri operasyonunu derhal sonlandirmasi çagrisinda bulunarak, “Israil’in Refah’taki askeri operasyonuna devam etmesi kaçinilmaz olarak AB’nin Israil ile iliskilerinde agir bir baski olusturacak” dedi.

AB Açiklamasi 'Israil'in Refah'taki Askeri Operasyonuna Devam Etmesi AB-Israil Iliskilerinde Agir Bir Baski Olusturacak'
AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Israil’in Gazze Seridi’nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldirilarina iliskin açiklama yapti. Israil’e Refah’taki askeri operasyonunu derhal sonlandirmasi çagrisinda bulunan Borrell, operasyonun Gazze’deki insani yardim dagitimini daha da zorlastirdigini, Filistinlilerin yerinden edilmesine, kitliga ve insanlarin aci çekmesine yol açtigini ifade etti.

Borell, “Refah ve çevresine siginan 1 milyondan fazla sivile Birlesmis Milletler’e göre güvenli kabul edilmeyen bölgelere gitmeleri söylendi. AB, Israil’in kendini savunma hakkini kabul ederken, bunu uluslararasi insancil hukuka uygun yapmasi ve sivillerin güvenligini saglamasi gerekiyor” dedi.

Israil’e Gazze’deki insani durumu kötülestirmekten kaçinma ve Refah sinirini yeniden açma çagrisinda bulunan Borrell, “Israil’in Refah’taki askeri operasyonuna devam etmesi kaçinilmaz olarak AB’nin Israil ile iliskilerine agir bir baski olusturacak” ifadelerini kullandi.

Uluslararasi insancil hukuk uyarinca Israil’in sivillere yönelik insani yardimlarin geçisine engelsiz olarak izin vermesi gerektigini hatirlatan Borrell, “Uluslararasi Adalet Divani, 26 Ocak ve 28 Mart tarihli kararlarinda bunu açikça ortaya koydu” seklinde konustu.

Borrel, tüm taraflara ateskes saglanmasi ve rehinelerin serbest birakilmasina yönelik çabalari arttirmasi çagrisinda bulundu.
Kaynak: İHA