Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Engelli Olmak Bir Kusur Degildir, Onlari Hayattan Alikoyan Engellerin Kendisi Kusurludur'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, “Özürlü, sakat, çürük gibi ibareler yerini engelli ibaresine birakmistir. Zira engelli olmak bir kusur degildir, onlari hayattan alikoyan engellerin kendisi kusurludur” dedi.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Engelliler Haftasi çerçevesinde bakanlik bünyesindeki engelli çalisanlarla bir araya geldi. Karayollari Genel Müdürlügünde düzenlenen programda konusan Uraloglu, engelliler için hayatin her alaninda proje yürüterek engellilerin günlük hayatta zorluklari rahat asmasi için çalismaya devam edeceklerini söyledi.



“Engelli olmak bir kusur degildir, onlari hayattan alikoyan engellerin kendisi kusurludur”

Birlesmis Milletler Engelli Haklari Sözlesmesi’nin 2007 yilinda imzalandigini ve Türkiye’nin bu anlasmayi ilk imzalayan ülkelerden biri olduguna dikkati çeken Uraloglu, “2013’te yayimlanan yasal düzenleme ile farkindaligin dilimize yerlesmesi için çok önemli bir adim atilmis, daha önceki bazi resmi tanimlarda geçen; özürlü, sakat, çürük gibi ibareler yerini engelli ibaresine birakmistir. Zira engelli olmak bir kusur degildir, onlari hayattan alikoyan engellerin kendisi kusurludur. Özetlemeye çalistigim sudur ki Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde 2002 yilindan bu yana görünür olmaya baslayan farkindalik süreci, adim adim yapilanmayi, eylemleri ve diger alanlarda yapilmasi gerekenleri sekillendirmistir. Baslattigimiz farkli sosyal sorumluluk kampanyalari ile engelli kardeslerimize dönük egitim altyapisinin ve kalitesinin zenginlesmesini, artmasini sagladik. Bu noktada Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak biz de engelli ve hareket kabiliyeti kisitli vatandaslarimizin önündeki engelleri kaldirmak, hayata katilimlarini tesvik etmek için çok önemli çalismalar yapiyoruz. Farkli ihtiyaçlara sahip tüm vatandaslarimizin, kendilerine uygun tasarlanmis hizmetlere ve erisilebilirlik imkanlarina sahip olmasi için çalismaya devam ediyoruz. 4 Aralik 2021 tarihinde 2021-2025 yillarini kapsayan Erisilebilir Ulasim Stratejisi ve Eylem Plani’mizi kamuoyuna açikladik. Eylem Plani ile herkes için erisilebilir bir ulasim sistemi olusturulmasini amaçladik. Eylem planinin tüm süreçlerinde ilgili taraflarin görüs ve önerilerini önemsedik. Her adimda farkliliklari ortadan kaldiran bir ulasim agi olusturmak vizyonu ile hareket ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Herkes Için Hareketlilik”

Yeni bir proje yürüttüklerinin haberini veren Uraloglu, ‘Simdi, ’Herkes Için Hareketlilik’ adiyla bir mobil uygulamayi da tamamlamak üzereyiz. Bu yil hayata geçirilmesi planlanan bu uygulamamizla; Refakatçi modülünden engelli tasima hizmetleri modülüne, ulasim sisteminin erisilebilirligini iyilestirmeye yönelik geri bildirim modülünden isaret dili çagri merkezi destegine kadar, engelli vatandaslarimizin ulasim sürecine iliskin tüm ihtiyaçlarini karsilamayi hedefliyoruz. Bu uygulama ile engelli bireylerin seyahatleri öncesinde ve esnasinda karsilastiklari veya karsilasabilecekleri tüm sorunlari ortadan kaldirmayi veya asgari düzeye indirmeyi hedefliyoruz. Böylece hareketliligi tesvik ederek engelli kardeslerimizin sosyal ve ekonomik hayata katilimlarini kolaylastiracagiz” dedi.

“40 havalimanimiza Erisilebilirlik Belgesi kazandirdik”

Yolcu Dostu Havalimani Projesi kapsaminda engelli, yasli, bebekli veya doktor raporu bulunan hasta yolcular için hizmetlerde öncelik ve kolaylik sagladiklarini belirten Uraloglu, “40 havalimanimiza Erisilebilirlik Belgesi kazandirdik. En kisa zamanda da bu belgeyi tüm havalimanlarimizin almasini saglayacagiz. Havalimanlarimizda engelli yolcu standartlarina uygun danisma, pasaport, bilet satis ve check-in bankolari ile engelli tuvaletleri olusturduk. Ayrica engellilerin kullanabilecegi standartlarda rampa ve basamaklar tesis ettik, hissedilebilir yer zemin dösemeleri yaptik. Istanbul Havalimanimiz erisilebilir havalimanlarinin en güzel örneklerinden biridir. 23 farkli noktada bulunan erisilebilir Bana Sor Dijital Danisma Kiosklari’ndan sesli ve görüntülü canli danisma ve Türkçe isaret dili hizmeti alinabilmektedir. Istairport.com web sitesinden basvuru yaparak Çok Özel Misafir Karti alan Demans, Otizm ve Down Sendromlu yolcular uçus kapilari bölgesinde bulunan Çok Özel Misafir odalarinda sakin bir zaman geçirebilmektedir. Yine, Demans, Otizm gibi fark edilemeyen, destege ve hassasiyetle yaklasilmaya ihtiyaci olabilecek yolcular için danisma noktalarindan ücretsiz ayçiçegi yaka karti temin edilerek, bu yolcularin görünür olmalari saglanmaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA