ASÜ'de Organ Bagisi Masaya Yatirildi

Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) “Erasmus+ KA152 Gençlik Degisimleri Projesi” kapsaminda “Organ Bagisi Bilgilendirme Konferansi” düzenlendi. Konferansta organ bagisi konusu, saglik, toplum ve dini perspektiflerden ele alindi.

ASÜ'de Organ Bagisi Masaya Yatirildi
Etkinligin açilisinda ASÜ Dis Iliskiler Koordinatörü Prof. Dr. Melayib Bilgin kürsüye geldi. Erasmus+ programinin geneli hakkinda bilgiler veren Bilgin, programin sadece bir burs programi degil, ayni zamanda akademik, kisisel ve profesyonel gelisimi desteklemeyi amaçlayan kapsamli bir organizasyon oldugunu vurguladi. Erasmus+ programinin 13 ila 30 yas araligindaki gençlerin kisisel, sosyal ve sivil yeteneklerini gelistirmeye odaklandigini ifade eden Prof. Bilgin, “Bu program katilimcilarin aktif vatandaslik bilincini arttirmayi amaçlar. Gençler, farkli kültürleri deneyimleme, dil becerilerini gelistirme ve uluslararasi is birlikleri kurma sansi bulur” dedi.

ASÜ Dis Iliskiler Koordinatörlügü Proje Asistani Fuat Aslan ise Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Slovenya ve Ispanya’dan gençlerin, “Gift for a Life/Bir Yasam Hediyesi” isimli organ bagisi projesine dair bilgiler aktardi. Projedeki asil amaçlarinin organ bagisi hakkinda çevresel farkindalik olusturmak oldugunu kaydeden Aslan, bagis oranlarinin arttirilmasinin toplumsal bilinçle dogru orantili oldugunu belirtti.

Fuat Aslan, gençlerin, proje kapsaminda çesitli ziyaretler, sunumlar, bilgilendirme toplantilari ve atölye çalismalari yaptiklarini da söyledi.

Yapilan açilis konusmalarinin ardindan sunumlar gerçeklestirildi.

Bu çerçevede Doç. Dr. Mehmet Semih Demirtas “Organ Transplantasyonu,” Uzman Dr. Aysegül Alkaç Ibisoglu “Beyin Ölümü,” Aksaray Organ Nakli Koordinatör Yardimcisi Mevlüde Öztürk “Organ Bagisi Prosedürleri” ve Ögretim Görevlisi Kamil Isik “Islami Açidan Organ Nakli” konulu sunumlarini yapti. Etkinlikte, projeye Ispanya’dan katilan Nicole Casaneo Radon ise bir süre önce geçirdigi karaciger nakline dair deneyimlerini anlatti.

Programin gerçeklesmesine ASÜ Sira Sende ögrenci toplulugu da destek verdi. Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ömer Köse, akademisyenler ve ögrencilerin takip ettigi etkinlik plaket, belge ve çiçek takdimleriyle sona erdi.
Kaynak: İHA