Ucuz Günes Gözlügü, Gözlerde Kalici Hasar Birakabilir

Sahte günes gözlüklerinin göz sagligina kalici hasar verebilecegini belirten Göz Hastaliklari ve Sagligi Uzmani Op. Dr. Ömer Faruk Tabar, ancak günes gözlügü kullanmayanlarin ise 40’li yaslarda katarakt olusabildigini söyledi.

Ucuz Günes Gözlügü, Gözlerde Kalici Hasar Birakabilir
Yaz aylarinin yaklasmasiyla beraber günes isinlari da etkisinin hissedildigini belirten Medicana Bursa Hastanesi Göz Hastaliklari ve Sagligi Uzmani Op. Dr. Ömer Faruk Tabar, "Günesten korunma ihtiyacinin arttigi bu dönemde, günes gözlügü seçimi büyük önem kazaniyor. Uzmanlar, kalitesiz gözlüklerinin zararlarina dikkat çekiyor. Hangi tür malzemeden yapildigi ve içinde ne tür kimyasal maddelerin bulundugu bilinmeyen sahte günes gözlüklerinin göz sagligina kalici zararlar verebiliyor. Katarakt, genelde 60’li yaslardan sonra ortaya çikarken, günes gözlügü kullanmayanlarda 40’li yaslarda katarakt olusabiliyor” uyarisinda bulundu.

Ucuza alinan, kalitesiz cam veya plastikten yapilmis gözlüklerin kesinlikle kullanilmamasi uyarisinda bulunan Op. Dr. Ömer Faruk Tabar, daha çok estetik amaçli, çesitli renklerde ve büyüklükte üretilen gözlüklerin seçiminde öncelikle göz sagliginin düsünülmesi gerektigini kaydetti.

Uygun günes gözlügü seçilmemesinin uzun dönemde ciddi problemlere yol açtigini belirten Op. Dr. Faruk Tabar, “Ozon tabakasinin delinmesi sonucunda, zararli oldugu bilinen ultraviyole isinlarinin göze olumsuz etkilerinden korunmak için gözlük kullanmak gerekiyor. Koyu renkli camlar, gözbebegimizin büyümesine sebep olur. Ultraviyole isinlarini kesmezse, göze daha çok zarar verir” dedi.

Günes gözlügü kullanma aliskanligi edinmeyen pek çok kisinin katarakt olma ihtimaliyle karsi karsiya olduguna dikkat çeken Op. Dr. Tabar, “Katarakt olusumunda önemli bir etkene sahip günes isinlari, 60-70 yasinda ortaya çikan kataraktin, günes gözlügü kullanmayanlarda 40’li yaslarda olusmasina neden olabiliyor. Özellikle uzun süre günes isigina maruz kalanlarin günes gözlügü kullanmayi ihmal etmemesi gerekiyor. Günes gözlüklerini göz sagligimizi koruyucu bir saglik araci olarak kullanmamiz gerekiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA