Incekaya Krateri Dogal Manzarasiyla Hayran Birakiyor

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Incekaya Krateri, dogal manzarasiyla görenleri kendine hayran birakiyor.

Incekaya Krateri Dogal Manzarasiyla Hayran Birakiyor
Tatvan ilçesine bagli Incekaya köyünde yer alan Incekaya Krateri, magarasi ve görüntüsüyle dikkatleri çekiyor. Dünya’nin ikinci büyük krateri olma özelligine sahip Nemrut Kraterinden sonra ilçedeki ikinci krater olan Incekaya Krateri, ilçenin önemli turizm destinasyonlari arasinda bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek’in 1500’lü yillarda Incekaya (Por) köyünde yasayan dedesi Hüseyin Dede’nin (Bapir-i Kal) Türbesi de bu köyde bulunuyor. Gerek türbe ziyareti, gerek magara ziyareti ve gerekse dogal güzelligi görmek için her gün onlarca kisi köyü ziyaret ediyor.

Van Gölü kiyisinda sakli kalmis dogal güzelligi fotograflamak isteyen bir grup fotograf sanatçisi, yaklasik bin 800 rakim yükseklikte bulunan kraterin zirvesine çikarak dogal güzelligi fotografladi. Krater zirvesine ulasmak için yaklasik 1 buçuk saat zirve yürüyüsü yapan fotograf sanatçilari, gördükleri manzaraya adeta hayran kaldi. Farkli çekim teknikleri ve dron çekimleri ile krateri fotograflayan grup, krater ve bölgenin dogal güzelliklerine dikkat çektiler.

“Krater olma özelligine sahip"

Incekaya Krateri ile ilgili bilgi veren Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Ögretim Üyesi ve Doga Fotografçisi Oktay Subasi, Incekaya Kraterinin ilçede bulunan iki kraterden biri oldugunu ifade etti.

Uzun yillardir bölgeyi fotograflayan Subasi, bölgenin dogal güzelliklerine dikkat çekerek, “Incekaya Krateri, Nemrut Kraterinden sonraki ikinci kraterimiz. Bölgedeki bu cografi olusumlar, volkanik özelliklerinden kaynaklaniyor. Iste bu volkanik özelliklerinden dolayi zaman içerisinde bu yükseltiler ve bu koylar olusmustur. Bölgede ayrica müthis bir doga güzelligi var. Çesitli bitkiler, kelebek ve kus türleri açisindan da yine görülmesi gereken yerlerden biri. Bu gün bizlerde fotografçi arkadaslarimizla birlikte Tatvan ilçemizin güzel mekanlarindan biri olan Incekaya köyüne geldik. Incekaya köyü, gerçekten gelip görülmesi gereken güzel yerlerden biri. Bizlerde fotografçi arkadaslarimizla birlikte bu güzelligi fotograflamak için zirve tirmanisi yaptik. Yaklasik bir buçuk saatlik bir yürüyüsün ardindan zirveye ulastik. Karsimizda masmavi Van Gölü kiyisinda bulunan Incekaya köyümüz var. Muhtesem bir manzarasi var. Simdi bu güzel ve özel alani fotografliyoruz. Burasi görülmesi gereken güzel yerlerden biri, herkese gelip görmeyi tavsiye ediyoruz” dedi.



"Hayran kaldik”

Fotograf Sanatçisi ve Dron Pilotu Hakan Okay ise, ilk defa zirveden görme imkani buldugu Incekaya Kraterine hayran kaldigini söyledi.

Uzun soluklu bir zirve yürüyüsü sonrasinda zirveye ulastiklarini anlatan Okay, “Bu gün bir birinden degerli fotograf sanatçisi agabeyimizle Incekaya köyünü görüntülemek için zirveye çiktik. Karsimizda dogal görüntüsüyle bizleri hayran birakan bir görüntü var. Buradan dron çekimleri basta olmak üzere farkli tekniklerle bol bol çekimler yaptik. Bir birinden degerli kareler yakaladik. Insallah çekmis oldugumuz görüntü ve fotograflarla bu köyümüzün essiz güzelligini daha da taninir hale getirecegiz. Burasi bölgemizin dogal güzelliklerinden sadece biri. Bölgemizin buna benzer birçok dogal güzelligi mevcut. Bizlerde bu vesile ile herkesi bu dogal güzellikleri gelip görmeye ve gezmeye davet ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA