Vali Dalli'dan Vatandaslara, Ev Ve Orman Yanginlarinin Önlenmesi Için Önemli Çagri

Kastamonu’da Nisan ayinda yapilan güvenlik çalismalari ile ilgili açiklama yapan Vali Meftun Dalli, orman yanginlari ile sürekli olarak yasanan ev yanginlarinin önlenmesi için vatandaslara önemli uyarilarda bulundu.

Vali Dalli'dan Vatandaslara, Ev Ve Orman Yanginlarinin Önlenmesi Için Önemli Çagri
Kastamonu Valisi Meftun Dalli, düzenlenen güvenlik toplantisinin ardindan Nisan Ayinda Kastamonu’da Il Emniyet Müdürlügü ve Il Jandarma Komutanligi ekiplerince yapilan çalismalarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Yilin ilk 4 ayinda, geçen yila göre kisiye yönelik islenen suçlarda yüzde 7,9’luk bir düsüsün oldugunu söyleyen Vali Dalli, suçun önlenmesine yönelik polis ve jandarma ekiplerinin çalismalarini gece gündüz demeden sürdürdügünü belirtti.

Vatandaslara da çagrida bulunan Vali Dalli, yaz döneminde yasanabilecek orman yanginlari ile özellikle köylerde ve ahsap evlerde sürekli olarak çikan yanginlarla ilgili alinmasi gereken önlemlere dikkat çekti.

“Vatandaslarimizdan elektrik tesisatlarini yenilemelerini istirham ediyoruz”

Kastamonu’da sik sik ev yanginlarinin yasandigini ifade eden Dalli, “Bunlarin önde gelen sebebi elektrik tesisatlarindan kaynaklanan sorunlar. Diger sebepler arasinda soba ve bacalar önemli yer aliyor. Elektrik tesisatlarinin birçogu 1970’li, 1980’li yillarda yapilmis tesisatlar. Bunlar zaman içerisinde gelisen cihazlari kaldiramiyor. Bu tesisatlar yükü kaldiramayinca yanginlar meydana geliyor. Köy evlerimizdeki kemirgenlerin kablolara zarar vermesi yanginlarin meydana gelmesine neden oluyor. Bu tesisatlarin yenilenmesi için verilen destekler var. Vatandaslarimizdan istirhamimiz özellikle köy ve ahsap evlerdeki tesisatlarin yenilenmesi konusunda hassasiyet göstermeleri. Bu evler dedelerinden, babalarindan kalan evler. Burada hatiralarimiz var. Bir yangin durumunda bu hatiralar birden gidiyor. Sadece maddi zararlar degil, manevi zararlar da söz konusu. Ev yanginlarini azaltmak konusunda elbirligi yaparsak bunun sonucunda mutlu oluruz diye düsünüyorum” dedi.



“Yangin çikmadan önce tedbir almak son derece önemli ve kiymetli”

Orman yanginlarinin yüzde 87’sinin insan kaynakli oldugunu kaydeden Dalli, “Ilimizin yüzde 70’i ormanlarla kapli. Iklim degisikliginin sebep oldugu sicaklik artislari, düsük nem gibi faktörler son yillarda orman yanginlarinda çok ciddi artisa sebep olmakta. Son 10 yillik yangin istatistiklerine göre orman yanginlarinin yüzde 87’si insan kaynakli, yüzde 13’ü dogal sebeplere bagli. Yanan orman alanlarinin yüzde 99’u da insan kaynakli yanginlarda yaniyor. Bu konuda yapacagi pek çok sey var. Bunlardan bir tanesi insan kaynakli sebepleri ortadan kaldirmak. Yangin çikmadan önce tedbir almak son derece önemli ve kiymetli. Bir örnek vereyim, ormanlarimizda piknik alanlari disinda ates yakmayi yasakliyoruz. Ama insanlarimiz yine gidiyor. Gittiklerinde ates yakmamalari gerekiyor. Yakildiysa, rica ediyoruz, söndügünden emin olsunlar. Piknik alanlari disinda bu tarz seylere yönelmemiz gerekiyor. Yolda giderken, aracin camindan sigarasini söndürmeden vatandaslarimiz disari atiyor. Atilan o sigara izmaritinden baslayan yanginin ormanlarimiza sirayet etme riski son derece yüksek. Kiymetli hemsehrilerimiz köyde temizlik yapiyor, topladiklarini yakmaya çalisiyor ama bunun ormana siçramasini öngöremiyor. Bu ve benzeri konularda herkesin dikkatli ve duyarli olmasini istirham ediyorum” die konustu.



“Dört ayda oplam 3 bin 926 sahsin yakalanmasi saglandi”

Nisan ayinda güvenlik, asayis ve bilgilendirme konularinda yapilan çalismalarla ilgili açiklamalarda bulunan Vali Dalli, “Kastamonu il merkezi ve 19 ilçede asayis, güvenlik, trafik ve genel konularda, önleyici hizmetlerimize, denetimlerimize, bilgilendirme çalismalarimiza ve sosyal sorumluluk projelerimize devam ediyoruz. Kastamonu genelinde Nisan ayinda 568 bin 946 sahis sorgulandi, 127 umuma açik is yeri, 20 günlük konaklama yeri kontrol edildi. Yapilan çalismalarda 25 adet ruhsatsiz tabanca, 2 adet kurusiki tabanca, 13 adet ruhsatsiz tüfek ele geçirildi. Aranan sahislara yönelik çalismalarda, 2024 yilinin ilk dört ayinda 2 bin 558’i ifade, bin 368’i hapis cezasi olmak üzere toplam 3 bin 926 sahsin yakalanmasi saglandi. Yapilan çalismalar neticesinde kisilere karsi islenen suçlarda yilin ilk dört ayinda 2023 yilina göre yüzde 7,9’luk bir düsüs meydana geldi. Kisilere karsi islenen suçlari aydinlatma oranimiz yüzde 98,2 oldu. Mal varligina karsi islenen suçlarda ise yüzde 25’lik bir düsüs oranimiz var. Devlete ve millete karsi islenen suçlar ile topluma karsi islenen suçlarda ise aydinlatma oranimiz yüzde 100. Kadina karsi ve aile içi siddetin önlenmesine yönelik Içisleri Bakanligimizca hayata geçirilen KADES uygulamasi üzerinden Nisan ayinda 128 ihbar aldik ve çok hizli bir sekilde müdahale ettik. KADES bilgilendirme çalismalarinda bin 92 kisiye ulastik, vatandaslarimizi bilgilendirdik” seklinde konustu.



Uyusturcu tacirlerine göz açilmiyor

Uyusturcu ticareti ve kullaniminin önlenmesine yönelik yogun bir çalisma yürütüldügünü söyleyen Dalli, “Narkotik suçlarla mücadele kapsaminda 44 operasyonda 76 süpheli sahis yakalandi. Yakalanan sahislardan 5’i adli kontrol sartiyla serbest birakilirken, 13 sahis tutuklanarak Ceza Infaz Kurumuna teslim edildi. Yapilan operasyonlarda bin 145 sentetik ecza hapi, 208,78 gram metamfetamin, 32 adet ecstacy, 1,34 gram bonzai, 27 kilo 231 gram esrar, 461 kök kenevir ele geçirildi. Halkimizin huzuru gibi uyusturucuya asla geçit vermeyecegiz. Vatandaslarimizdan uyusturucu satisi veya kullanimina sahit olduklarinda veya süphelendiklerinde ihbar etmelerini bir kez daha istirham ediyoruz. Ihbarci bilgileri kesin surette sakli kalacaktir: Kaçakçilik ve organize suçlarla mücadele çalismalari kapsaminda ise 29 operasyonda 103 sahis yakalandi. Sahislardan 24’ü adli kontrol sartiyla serbest birakilirken, 26 sahis tutuklanarak Ceza Infaz Kurumu’na teslim edildi. Yapilan operasyonlarda 22 adet ruhsatsiz tabanca, bin 151 adet çesitli çaplarda fisek, 5 adet ruhsatsiz tüfek, 3 adet kurusiki tabanca, 24 adet sarjör, 5 bin 755 Amerikan dolari, 12 bin 600 euro, 97 bin 800 TL, 342 gram altin, 15 adet Cumhuriyet altini, 4 adet çeyrek altin ile çesitli marka ve modellerde 15 adet araç ele geçirildi. Bu alanda da çalismalarimiza hiz kesmeden devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Trafik denetimlerinde sivil denetim araci ile denetimlere agirlik vermeye basladik”

Trafik çalismalari ile ilgili de bilgi veren Dalli, “Nisan ayinda jandarma ve polis trafik birimlerimizce 75 bin 415 araç sürücüsü denetlendi. Ramazan Bayrami tatilinin 9 günlük olmasi sebebiyle trafik birimlerimize diger birimlerden araç ve personel takviyesi yaparak güzergahlarimizda üst seviyede hizmet vermeye çalistik. Arkadaslarimizin herbiri üstün görev bilinciyle görevlerini yerine getirdiler, hepsine tesekkür ediyorum. Toplumda trafik bilinci ve yasanan olumsuzluklara ve çözüm yollarina odaklanarak farkindalik olusturmak amaciyla tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de Mayis ayinin ilk cumartesi günü Karayollari Trafik Güvenligi Günü, takip eden hafta ise Trafik Haftasi olarak kutlanmakta. Bu yil 4-10 Mayis tarihleri arasinda kutlanan haftada birçok etkinlik düzenledik. 6 Mayis günü Cumhuriyet Meydanimizda düzenledigimiz etkinlikle vatandaslarimizla bir araya geldik. Jandarma ve polis ekiplerimiz hafta boyunca bilgilendirme ve denetimlerine devam etti. Havalarin isinmasi ile motosiklet kullaniminda artis meydana geldi. Biz de bununla birlikte motosiklet denetimlerine agirlik verdik. Denetimlerde en çok karsilastigimiz konu, kask kullanilmamasi. Motosiklet sürücüleri ile birlikte yolcularin da kask takmasi zorunlu. Önümüzdeki süreçte bu denetimlerimize daha da agirlik veriyoruz. Bir konu da vatandaslarimizi rahatsiz edecek sekilde ses çikartan araçlar ile yüksek sesle müzik yayini yapan sürücüler. Kimsenin kimseyi rahatsiz etmeye hakki yok. Ekiplerimiz bu yönde de denetimlerini arttirarak devam ettirerek bunlara müsade etmeyecek. Kural ihlali yapip sosyal medya hesaplarindan paylasan sürücülere yönelik de çalismalarimizi sürdürüyoruz. Trafik denetimlerinde sivil denetim araci ile denetimlere agirlik vermeye basladik. Basta hiz olmak üzere, diger sürücülere saygi göstemedden araç kullanan, sik sik serit degistiren, kirmizi isik kuralina uymayan, cep telefonu ile konusan araç sürücülerine gerekli islemler uygulaniyor. Bu denetimlerimizdeki tek amacimiz algilanan yakalanma riski duygusunu arttirarak trafik kurallarina tam uyumu saglamak” dedi.



Vali Dalli, Nisan ayinda 212 çocuga trafik kurallari ile ilgili egitim verildigini ve Trafik Egitim Parkuru’nda 162 çocuga trafik suurunun asilanmaya çalisildigini belirtti.

Siber suçlarin önlenmesine yönelik yürütülen çalismalarla ilgili de konusan Vali Dalli, “Nisan ayinda 19 olayla ilgili 34 sahsin tespiti yapildi. 55 arastirma raporu düzenlendi, 2 adreste el konma islemi yapildi, 72 dijital materyalin incelemesi gerçeklestirildi.

SIBERAY bilgilendirilmesi kapsaminda, kamu kurum ve kuruluslarda afis çalismasi, vatandaslarimizin yogun bulundugu alanlarda bilgilendirilmeler yapilarak, Nisan ayinda 700’den fazla kiymetli hemsehrimize ulasildi. Toplum destekli polislik çerçevesinde Nisan ayinda 20 okulumuza, 14 kurumumuza ziyaret gerçeklestirildi.

Düzenlenen 12 egitimle 2 bin 268 kisiye bilgi verildi.

Göçmen kaçakçiligi çerçevesinde de Nisan ayinda 3 kisi sinir disi edildi, 20 adres tarikati yapildi, 262 vatandasimiz da bilgilendirildi” diye konustu.

Kaynak: İHA