Türk Müziginin Ineklerin Süt Verimini Artirdigi Akademik Olarak Ispatlandi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Çiftliginde Devlet Konservatuari ile ortak düzenlenen "Türk Müziginin Süt Ineklerinin Hormon ve Süt Verimi Üzerindeki Etkisinin Incelenmesi" projesi çerçevesinde ineklere Türk müzigi dinletilerek süt veriminin arttigi gözlemlendi.

Türk Müziginin Ineklerin Süt Verimini Artirdigi Akademik Olarak Ispatlandi
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türk Müzigi Devlet Konservatuvari, Veteriner Fakültesi, Gida Tarim ve Hayvancilik MYO, MAKÜ Çiftligi’nin de is birligi yaptigi "Müzigin Süt Ineklerinin Hormon ve Süt Verimi Üzerindeki Etkisinin Incelenmesi" projesi meyvelerini veriyor. Çiftlikte yetistirilen ineklere dinletilen Türk Müzigi’nin ardindan ineklerin daha sakin ve huzurlu bir ortamda beslendikleri için süt veriminde de artis saglandigi gözlemlendi.

Proje sorumlusu MAKÜ Müzik Kültürü Uygulama ve Arastirma Merkez Müdürü Prof. Dr. Zeki Nacakci projesi hakkinda MAKÜ Çiftligi’ndeki ineklere uyguladiklari projelerinde müzigin her bir tarzina ineklerin farkli tepkiler verdiklerini, müzikli ortamda durmalarinin onlardaki mutluluk hormonlarinda degisim gösterdigini ve bu sayede de süt verimlerinin de arttigini aktardi. Daha önce birçok farkli yerde uygulanan bu yöntemin MAKÜ’de uygulanan bu sistemin farkinin ise Türk Halk Müzigi ve yöresel müzikler dinletmeleri oldugunu belirtti.

Ayrica proje hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Zeki Nacakci, "Müzigin canlilar üzerindeki etkisine yönelik birçok çalisma vardir. Biz de bu projede ineklerin süt verimini artirabilir miyiz düsüncesiyle hareket ederek MAKÜ Çiftligi’nde müzik denemeleriyle ineklerimizin süt verimini artirmaya yönelik bir proje baslattik. Bizim dünyada yapilan diger projelerden farkimiz onlar klasik müzik temelli arastirmalar yaparken biz bunu Türk halk müzigi ile, yöre müzikleri ile, meditasyon müzikleri ile sekillendirme çalismasi baslattik. Bunun öncelikli etapta dünyadan çok daha farkli olarak fareler üzerinde, atlar üzerinde, onlarinda stres hormonlarini ve süt verimini artirici hormonlari üzerinde çalismalarini yaptik. Bu çalismalarda belli basli müzikleri belirledik ve hangi desibelde verecegimizi, hangi sürelerde verecegimizi, ne kadar verecegimiz gibi konulari önce atlar üzerinde yapilan arastirmalar ile belirledikten sonra çiftlikte ineklere günün belirli saatlerinde müzik dinletiyoruz. Bir de biliyoruz ki inekler en çok süt sagarken strese giriyorlar. Onlara o noktada farkli müzikler dinletip Pavlov’un sartli deneysel olarak yapmis oldugu arastirma gibi bizde farkli denemeler yapiyoruz. Tabii bunlarin sonuçlarini daha almadik ama görünen o ki su anda olumlu yönde gidiyoruz. Çünkü yaptigimiz ön arastirmalara göre ineklerin müzige çok güzel tepki verdigini görüyoruz. Hatta ben ilk projeye basladigimda çok da sasirmistim, bu kadar asiri bir tepki beklemiyordum. Direkt bütün sese odaklanarak hareket ediyorlar. Ilk etap arastirmalarimizda Türk halk müzigine, caz müzigine, meditasyon müziklerine diger müziklere oranla daha çok tepki verdikleri görülüyor. Proje sonuçlandiktan sonra bunun bilimsel verileri makaleler ve bilimsel ortamlarda açiklanacak. O zaman çok daha net veriler elimize ulasmis olacaktir" dedi.



"Ineklerin stresleri az olunca süt verimi de artiyor"

Ineklerin süt veriminin dis etkenlere bagli oldugunu ve mutlu olduklarinda süt veriminde artis yasandiginin altini çizen Prof. Dr. Nacakci, "Benim diger uzman arkadaslardan aldigim davranislari ile ilgili bilgilere göre, inekler stresleri ne kadar az olursa o kadar süt verimleri artiyor. Dolayisiyla normal yemeklerini yedikten sonra dinlenme modlarindaki müziklerin aslinda meditasyon ve onlari çok hareket ettirmeyecek bir tarzda müzik oldugu zaman onlarin çok daha rahat yattiklari ya da dinlendiklerini görüyoruz. Bu da onlarin günlük süt üretimlerini artirdigi gibi hareketli müziklerde de çok daha canli hissediyorlar. Insanlar nasil farkli müziklere farkli tepkiler gösteriyorlar ayni hayvanlar da farkli müziklere farkli tepkiler gösteriyorlar ve bunun sonuçlarini da aliyoruz. Proje baslayali bir yil oldu. Bir yil süresi içerisinde degerli veriler elde ettik. Bunu gerek kan alma örneklerinde, gerekse davranislarini gözlemleyerek de görüyoruz. Projenin sonlarina dogru geldik. Yaklasik 3 ay içinde de projemiz sonuçlanacak. 3 ay sonra da basin mensuplari ile bu verileri paylasacagiz" seklinde konustu.



"Projede farkli fakültelerden 15 kisi yer aliyor"

Projenin büyük katilimli bir proje oldugundan bahseden Prof. Dr. Nacakçi, "Proje ekibimiz büyük. Veteriner Fakültesinde branslari çok farkli olan hekim arkadaslarimizdan da destek aliyoruz. Laborantindan hayvan davranislarini gözlemleyen veterinerlere kadar. Yine biz de konservatuvar bölümünden farkli müzik türleriyle ugrasan arkadaslarimizdan çok farkli destekler aliyoruz. Projemize yaklasik 15 kisi destek veriyor. Bu da projenin büyüklügünü ve basariya ulasmasinda katki veriyor" sözlerini sarf etti.

"Merkezimizde hayvanlar üzerinde 40’in üzerinde çalisma yapiliyor"

MAKÜ Çiftligi’nde yer alan hayvanlar üzerinde farkli çalismalar yapildigini dile getiren Veteriner Fakültesi Ögretim Üyesi ve Tarim Hayvancilik ve Gida Arastirmalari Uygulama ve Arastirma Merkez Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Ilktan Bastan ise proje ile ilgili olarak, "Merkezimiz bünyesinde 40’in üzerinde çalisma yapilmakta. Lisans ve lisansüstü ögrencilerimizin yani sira birçok bilimsel arastirma da uygulanmaktadir. Bunlardan bir de müzigin süt verimi üzerindeki artmasinin arastirilmasi. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bölgesel Kalkinma Odakli üniversite ve hayvancilik alaninda özel desteklenen bir üniversite. Burada da bu üniversitenin farkli birimlerinde farkli disiplinlerinde hayvanciligin veriminin nasil artirilabilir, nasil daha iyiye götürülebilir, onun bir çalisma örnegini görüyoruz. Burada Güzel Sanatlar Fakültesi, Konservatuvar, Fen Edebiyat Fakültesi, Mimarlik Mühendislik Fakültesinden birçok hocamizin ayni zamanda esgüdümlü arastirmalari yürütülmektedir. Amacimiz bölgemizdeki hayvanciliga bir örnek, bir rol model olabilmektir" dedi.

Kaynak: İHA