Müzeler Haftanin 7 Günü Hizmete Açik Olacak

Süleymanpasa Belediyesi tarafindan 2014-2019 yillari arasinda sehrin kültür envanterine kazandirilan ancak daha sonra atil durumda kalan üç müze, yeniden aktif sekilde hizmet vermeye basliyor.

Müzeler Haftanin 7 Günü Hizmete Açik Olacak
Tekirdag tarihinin önemli anlarini yansitan Eski Tekirdag Fotograflari Müzesi, Sairi Nazim Hikmet’in yol arkadasi Ibrahim Balaban’in essiz eserlerine ev sahipligi yapan Ibrahim Balaban Resim Müzesi ile Müzik Teknolojileri ve Geleneksel Türk Çalgilari Müzesi, artik haftanin yedi günü ziyaretçilerini agirlayacak.

Eski Tekirdag fotograflari müzesi 150 yillik tarihe isik tutuyor

Lozan Mübadelesi sirasinda Tekirdag’i terk etmek zorunda kalan Rum ailelerden "Mavridisler"in günümüzdeki temsilcisi Arastirmaci, Koleksiyoner ve Yazar Dimitrios Mavridis’in bagisladigi binlerce eski Tekirdag fotografinin yani sira yaklasik 150 yillik kent tarihine isik tutan görsellerin sergilendigi Eski Tekirdag Fotograflari Müzesi, Mavridis Ailesi’nin o dönemde yasadigi ev Süleymanpasa Belediyesi tarafindan aslina uygun sekilde restore edilerek 2017 yilinda hizmete açilmisti. Müze, Türk-Yunan dostlugunun bir isareti olarak 7 yilda binlerce yeri ve yabanci ziyaretçinin ugrak noktalarindan biri olmustu.

Müzik teknolojileri müzesi Türkiye’de ilk olma özelligine sahip

Süleymanpasa Belediye Konservatuvari Çalgi Yapim Bölümünde ögrenim gören ögrencilerin ürettigi enstrümanlarin yani sira geleneksel Türk çalgilarinin ve dünya müzigine ait çalgilarin sergilendigi Müzik Teknolojileri ve Geleneksel Türk Çalgilari Müzesi, Türkiye’de alaninda bir ilk olma özelligi tasiyor. Müzede geleneksel bir enstrümanimiz olan klasik kemençenin (Istanbul kemençesi) yapim asamalarinin sergilendigi özel bölüm, çalgilarin sergilendigi bir salon ve folklorumuzun bir parçasi olan yöre kiyafetlerinden örneklerin görülebildigi bir alan bulunuyor.

Ibrahim Balaban resim müzesi sanatseverleri bekliyor

Sair Nazim Hikmet’in hapis yillarinda tanistigi, resim yetenegini kesfederek destek oldugu, sonrasinda da uzun yillar yoldaslik ettigi Ressam Ibrahim Balaban, 2019 yilinda 97 yasinda hayata gözlerini yummadan önce, tüm eserlerini Süleymanpasa Belediyesine bagislayarak Ressam Ibrahim Balaban Müzesinin kurulmasini saglamisti. Balaban’in pastoral tarzda, köy hayatini kendine has üslubuyla ortaya çikardigi tablolari, Süleymanpasa Belediyesi bünyesinde açilan müzede sergileniyor.

Her üç müze de ayni sokakta bulunan ve aslina uygun sekilde Süleymanpasa Belediyesi tarafindan restore edilen tarihi Tekirdag evlerinde sanatseverleri ve turistleri bekliyor.

Üniversiteli gençlerden müzelere ziyaret

Öte yandan, Süleymanpasa Belediyesi bünyesinde hizmet veren müzelere ilgi yeniden artis göstermeye basladi.

Namik Kemal Üniversitesi “Saray Gezi Gurubu” üyesi yirmi kisilik bir ögrenci toplulugu, Müzik Teknolojileri ve Geleneksel Türk Çalgilari Müzesini ziyaret etti. Ziyarette; genç sanatseverlere rehberlik eden Süleymanpasa Belediye Konservatuvari Çalgi Yapim Egitmeni Necmi Özgül, müze hakkinda bilgi verdi, sergilenen eserler ve Çalgi Yapim Bölümünde verilen egitimlerle ilgili sunum yapti.
Kaynak: İHA