'Mediamarkt Türkiye Olarak Kazandigimizi Türkiye'ye Yatirmaya Devam Edecegiz'

Avrupa’nin önde gelen elektronik perakendecilerinden MediaMarkt 2024 yili stratejisini ve yatirim planlarini açikladi. MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar, “Sirket olarak, Türkiye olarak kazandigimizi Türkiye’ye yatirmaya, deneyimle büyümeye devam edecegiz” dedi.

'Mediamarkt Türkiye Olarak Kazandigimizi Türkiye'ye Yatirmaya Devam Edecegiz'


MediaMarkt, 2023 yili mali sonuçlarini ve 2024 yili hedeflerini açikladi.

MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar, CECONOMY ve MediaMarktSaturn Grubun rakamsal verilerine, sirketin 2024 hedeflerine, tüketici elektronigi pazarinin güncel durumuna, sirketin Deneyim Sampiyonlugu vizyonu çerçevesindeki yeni proje ve yatirimlarina ve sürdürülebilirlik çalismalarina iliskin açiklamalarda bulundu.

MediaMarktSaturn yilda 2 milyardan fazla tüketiciye temas ediyor

Yapilan açiklamaya göre, MediaMarkt Türkiye’nin global çati sirketi, Almanya merkezli MediaMarktSaturn, Avrupa’da 11 ülkede, 1000’e yakin magazasinda 45 binden fazla ürün çesidiyle tüketicilerle bulusuyor. Magazalarda temas edilen müsteri sayisi ise 2 milyardan fazla. 50 bini askin çalisani bulunan MediaMarktSaturn Perakende Grubu’nun 2023 mali yili cirosu 22,2 Milyar Euro olarak gerçeklesirken, faaliyetler sonrasinda elde edilen NET FVÖK 243 milyon euro oldu.

Almanya’dan sonra en büyük magaza satis hacmi Türkiye’de

Sirket olarak MediaMarktSaturn Perakende Grubu içerisinde sadece 1 sene içerisinde 5’inci siradan 2’nci siraya yükselmenin gururunu yasadiklarini söyleyen Hulusi Acar, sözlerine söyle devam etti: “2023 finansal yili toplaminda MSH Grubun Almanya’dan sonra en büyük magaza satis hacmine sahip ülkesi olduk. Daha öncesinde Ispanya, Italya ve Avusturya’nin ardindan 5’inci siradayken, hizli magaza açilislarimizla fiziksel olarak büyüyerek 2’nci siraya yükseldik. Ülkemizden aldigimizi ülkemize yatirarak, magaza açmaya, diger kanallara yatirim yapmaya, istihdami artirmaya devam ederek Türkiye olarak güçlü performansimizi sürdürecegiz.”

“Türkiye’de kazandigimizi yine Türkiye’ye yatiriyoruz”

Hulusi Acar, sirkete iliskin genel istatistikleriyse söyle aktardi: “Sirket olarak 30 ilimizde 98 magazamiz, toplamda 240 bin metrekareyi asan satis alanimiz, toplamda 3 bin 742 çalisanimiz var. Magazalarimiz ve mediamarkt.com.tr de yilda 300 milyonu askin ziyaretçiyi agirliyoruz. Sirket olarak bundan 5 yil önce hayata geçirdigimiz, cazip firsatlarla hizmetlerin bir araya toplandigi bir sadakat programimiz var. Ülkemizin en büyük sadakat programlarindan biri olan MediaMarkt CLUB’in bugün üye sayisi 6 milyona ulasti.”

Acar, önceliklerinin Türkiye’de kazandiklarini Türkiye’ye yatirmak oldugunu, istihdam konusundaki çalismalarinin devam ettigini vurgularken sözlerine su sekilde devam etti: “Sirket olarak her geçen yil istihdama katki saglamaya devam ediyoruz. 2021 mali yilinda 2 bin 941 olan çalisan sayimizi bir sonraki sene 3 bin 227’ye çikardik. 2023 yilinda ise yüzde 13’lük bir artis ile istihdam ettigimiz kisi sayisi 3 bin 648 oldu. 2024 yili basindan itibaren sadece bu zamana kadar istihdami yüzde 4 artirdik ve sene sonuna kadar yine yüzde 10 artisla çalisan sayimizi 4 bine çikarmayi planliyoruz. 2016 yilinda pazar lideri olma hedefimiz dogrultusunda baslattigimiz atilimlarimizin neticesinde 2022 yilinda organize perakende kanalinin liderligine ulasmistik. 2023 yilinda da bu liderligimizi güçlendirerek koruduk ve 2024 yilinda da liderligimizi sürdürecegiz. Ülkemize yatirim yaparak büyümeye devam edecegiz.”

Magaza yatirimlari önemini koruyor, ziyaretçi sayisi artiyor

Türkiye’de magaza sayisini sürekli olarak artiran sirket, magaza ziyaretçi sayisi ve toplam magaza ortalamalarinda her yil bir önceki yila göre daha yüksek bir ziyaretçi sayisina ulasti. Ocak ayindan bu yana markanin magazalarinda 22 milyon ziyaretçiye ulasilirken, yil sonu hedefiyse 90 milyon ziyaretçi olarak belirtildi. Yine ziyaretçi sayisi düzenli olarak artan mediamarkt.com.tr’de 260 milyon online ziyaretçiye ulasilmasi bekleniyor.

Sirket ayni zamanda Deneyim Sampiyonlugu vizyonu dogrultusunda alisveris deneyimine yatirim yapmaya devam edecek. Farkli magaza konseptleriyle tüketicileri farkli alisveris deneyimine davet eden sirket, stok yönetimini talep farklilasmalarina uygun olarak gerçeklestirirken tüketicilerin isteklerine odaklaniyor. Sirket bu sekilde 2024 yilinda pazar payinda da FVÖK’te de artis hedefliyor.

Türkiye pazarinda Avrupa’ya göre hareketlilik daha fazla

Açiklamalarina Türkiye’deki tüketici elektronigi pazariyla ilgili bazi rakamlari ve degerlendirmelerini paylasarak devam eden Acar, Türkiye pazarindaki talebin Avrupa’ya göre daha canli ve dinamik kalabildiginin altini çizdi. 85 milyonluk nüfusta 30 yasin altinda olanlarin oraninin yüzde 44 olduguna dikkat çeken Acar, Türkiye’de nüfusun genç ve dinamik yapisini korudugunu aktardi. 2023 rakamlarini paylasan Acar, talepteki sürekliligi söyle açikladi: “565 bin evlilik ve 172 bin bosanma sayisini dikkate aldigimizda, yilda yaklasik 1,5 milyon insanin sadece yeni ev kurma/ayirma nedenli yeni elektronik ihtiyaçlari doguyor. Bunun yaninda, 7 milyonu üniversitede olmak üzere 26 milyon ögrencimiz bulunuyor. Kisacasi, Türkiye’de yeni ev ve buna bagli ürün/hizmet ihtiyaci birçok Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan dahi yüksek. Sahip oldugumuz ev interneti penetrasyonunun orani ise 2022 yilinda %90 iken 2023 yilinda bu rakam %94 olmus. Türkiye’nin cazip demografik ve sosyoekonomik yapisinin, modern yasam tarzinin ve pazar egilimlerinin, önümüzdeki yillarda tüketici elektronigi pazarindaki büyümeyi destekleyecegini düsünüyoruz.”

“Yeni ürün kategorilerinde inovasyon öncülügüne devam edecegiz”

Sirket olarak yalnizca pazardan büyük pay almak için degil, tüketicinin yenilik talebine cevap verebilen tüketicinin inovasyon dendiginde aklina gelen ilk marka olmak için de çalistiklarini söyleyen Hulusi Acar, tüketicilere ürün deneyimleme olanagi sunmanin önemine dikkat çekti. Acar, ayni zamanda 2023 yilinda talebin en fazla büyüdügü ürünlerin basinda airfryer’larin geldigini, robot süpürge, dikey sarjli süpürge, scooter ve drone’lara olan talebin arttigini belirterek sözlerine söyle devam etti: “MediaMarkt bunlarin her birinde pazar lideri olmakla kalmiyor, pazarda adeta bir ‘early adopter’ gibi davranarak, müsteriye bu ürünleri deneyimleme sansi taniyor. Örnegin, bu yilin da hizla büyüyen ürünleri arasinda E-mobility (elektrikli ulasim) var. Sirketimiz burada da lider olacak, bu ürünleri de yine Türkiye’deki tüketiciler gelip bizim magazalarimizda deneyimleyecek. Önümüzdeki dönemde yapay zekayi da teknoloji ürünleri içinde daha fazla göreceksiniz ve burada da yine biz öncü olacagiz.”

Pazar görünümü 2024 için pozitif

Hulusi Acar’in paylastigi rakamlara göre, tüketici elektronigi pazarinin büyüklügü 2023 yilinda 534 milyar TL’ye ulasti. 2024’ün ilk çeyreginde ise 182 milyar TL’yi buldu. Son 2 yilda da 3 haneli büyüme gösteren, adetsel olarak da tüketicinin ilgisini devam ettirdigi pazara iliskin 2024’ün kalani için de pozitif bir görünümün hakim oldugunu belirten Acar, “Elbette 3 haneli büyümeler olmasa da rasyonel ekonomik politikalarin da etkisiyle 2024’ün sonuna geldigimizde 750 milyar TL’yi asacagi tahmin ediliyor,” yorumunda bulundu. Türkiye’de tüketici elektronigi pazarinin birçok alt kategoride gelistigini ve en büyük payi GSM ve büyük ev aletleri kategorilerinin aldigini söyleyen Hulusi Acar, “teknoloji süper magazasi” olarak rekabetin en yogun oldugu kendi alanlarinda MediaMarkt Saturn Holding olarak Türkiye’de ve globalde rekabette farklilasmayi basardiklarini, bunun nedenininse yalnizca tüketici elektronigi perakendeciligi odakli is yapma yaklasimlari oldugunu belirtti.



Kadin istihdaminda hedef yüzde 50

Kadin istihdamina öncelik verdiklerini vurgulayan Acar, kadin istihdaminda hedefledikleri oranin yüzde 50 oldugunu aktardi. Acar, sözlerine su sekilde devam etti: “Elektronigin kadini erkegi olmaz diyoruz ve önümüzdeki 4 sene içerisinde kadin istihdamini yüzde 50’ye getirmeyi hedefliyoruz. Kadin istihdamini artirmaya yönelik yapilan çalismalar neticesinde toplamda kadin çalisan oranimiz yüzde 35, kadin takim lideri oranimiz ise yüzde 20, magazalarimizdaki tüm yönetim kademelerindeki kadin oranimiz ise yüzde 19 oldu. Bu yil kadin çalisan oranimizin yüzde 40’a ulasmasini saglamayi hedefliyoruz.

Yeni açtigimiz magazalardaki ise alimlarda da istihdam edilenlerin en az yüzde 50’sinin kadin çalisan olmasi da hedeflerimiz arasinda. Ayrica bizim magazalarimizda is ortaklarimizin tanitim görevlileri de var. Onlari da kendi çalisanlarimizi ve ailelerini ekledigimizde 25 bine yakin insana dokunuyoruz.”

MediaMarkt sürdürülebilirlik alaninda da öncü olmayi hedefliyor

Sirket, ürün yasam döngüsünü uzatmak, atik oranini azaltmak ve de kullanicilarin teknolojik ürünlere erisimini daha da kolaylastirabilmek adina çözümler sunmaya devam ediyor. Sirketin Almanya’dan sonra en çok geri alim yapan sirketi ise MediaMarkt Türkiye olarak öne çikiyor. MediaMarktSaturn Grubu, 1,2 milyondan fazla cihazin onarimini gerçeklestirerek 3 bin 500 tondan fazla elektronik atigin azaltilmasini sagladi. Sirket ise bugüne kadar 148 bin kullanilmis cihazi yenileme amaci ile geri aldi ve 12 bin yenilenmis ürünü yeniden tüketicilerle bulusturdu.

4 yilda 24 bin çocuga ulasacak

Sirketin deprem bölgesindeki çocuklari hedefleyen “Egitimle Daha Iyiye” projesine dikkat çeken Hulusi Acar, projenin uzun soluklu oldugunu ve 4 yilin sonunda en az 24 bin çocuga ulasmayi hedeflediklerini aktardi. Hulusi Acar, sözlerini söyle tamamladi: “Tirlarimiz Ekim ayindan itibaren deprem bölgesinde ve simdiye kadar 2 bin 500’den fazla çocuga ulastik ve projenin birinci yili tamamlandiginda 6 bin çocuga ulasmis olmayi hedefliyoruz. Egitim tirlarimizin ikisi ‘Bilisim ve Tasarim Mucitleri’ konsepti ile çocuklarin bilisim ve tasarim ögrenmesini saglarken, üçüncü tirimiz olan Düs Gezgini de çocuklarin sanatsal becerilerini gelistirmeyi amaçliyor. Dördüncü tirimiz da ilk duragi olan Hatay’a dogru hareket etti. Bu tirimiz da Bilim Tiri olarak çocuklarin hayatina dokunacak.”

Kendi markalarini tüketicilere sunuyor, Türkiye’de üretim hedefliyor

Sirket, kendi markalari olan PEAQ, KOENIC ve ISY’i Türkiye’deki magazalarinda ve online alisveris sitesi mediamarkt.com.tr’de tüketicilerle bulusturuyor. “Bir MediaMarkt markasidir” diyerek bütçe dostu ve kaliteli alternatifleri, markanin kalitesi ve güvencesiyle sunmayi ve bu ürünlerden bazilarini Türkiye’de üretmeyi amaçlayan sirket, Türkiye’deki tüketicilerin kullanici dostu ürün gruplariyla orta ve orta-üst segmentte yüksek teknolojiye sahip ürünlere erisebilmesini saglayacak. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde hem küçük ev aletleri hem de beyaz esya kategorisinde B Plus segmentte enerji dostu ve yüksek teknoloji ürünler tüketicilerle bulusacak.
Kaynak: İHA