Il Saglik Müdürü Dr. Sarikaya Açiklamasi 'Kaybedilen Her Dakika Beyinde Milyonlarca Hücrenin Ölümü Demektir'

Dünya Inme Farkindalik Günü dolayisiyla açiklamalarda bulunan Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, "Kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir" dedi.

Il Saglik Müdürü Dr. Sarikaya Açiklamasi 'Kaybedilen Her Dakika Beyinde Milyonlarca Hücrenin Ölümü Demektir'
Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, ’Dünya Inme Farkindalik Günü’ çerçevesinde açiklamalarda bulundu. Inmenin çok hizli tedavi gerektiren bir durum oldugunu belirten Dr. Sarikaya, inme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulasabilmek oldugunu ve kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demek oldugunu söyledi.



Inmenin çok hizli tedavi gerektirdigi kaydeden Dr. Sarikaya, "Inme beyin damar hastaliklarinin ani olarak ortaya çikan ve çok hizli tedavi gerektiren bir durumdur. Inme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulasabilmektir. Yani kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir. Inme sonrasinda doktor tarafindan talep edilen ileri tetkikler de yaptirilmalidir. Bu tetkikler, inmenin nedeninin belirlenmesi ve dogru tedavinin planlanmasi adina gereklidir. Inmeye neden olan risk faktörlerinin bilinmesi, doktorun tavsiyelerine uyulmasi ve saglikli bir yasam tarzinin benimsenmesi dogru beslenme aliskanliklarinin kazanilmasi ve sürdürülmesi çok önemlidir. Bu hususta, yüksek tansiyon hastalarinin tansiyonunun kontrol altina alinmasi, beslenmedeki doymus yag miktari ve kolesterolün azaltilmasi, sigara kullanimi varsa birakilmasi, diyabet yönetimi diyet ve egzersiz ile fazla kilolarin verilmesi önemlidir. Bunun yaninda meyve sebzeler açisindan zengin bir beslenme de bu dönemde alinabilecek önlemler arasindadir. Hareketsiz bir yasam yerine düzenli bir egzersiz rutini, birçok yönden felç riskini azaltir.Yapilan egzersizle kan basinci düsürülebilir, kan damarlari ve kalp sagligi iyilestirilebilir. Saglikli beslenerek, kilo kontrolü saglayarak fiziksel aktivite yaparak inme riskinizi azaltin" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA