Çagimizin Hastaligi Açiklamasi Karaciger Yaglanmasi

IEÜ Medical Point Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz, karaciger yaglanmasi rahatsizliginin tedavi edilmezse karaciger kanserine kadar gidebilecegini söyledi. Özütemiz, “Dünyada obezite, seker hastaligi artiyor ve artmaya da devam ediyor. Bununla birlikte karacigerde de yaglanma artiyor. Yaglanmayla baslayan bu süreç karaciger iltihabini ve karaciger sirozunu beraberinde getirip hastalik karaciger kanserine kadar gidebiliyor” dedi.

Çagimizin Hastaligi Açiklamasi Karaciger Yaglanmasi
Karaciger yaglanmasi rahatsizligi son yillarda hem ülkemizde hem de dünya üzerinde artarak devam ediyor. Karacigerde biriken yag zamanla bu organin büyümesine neden olurken, tedavi edilmemesi durumunda ise sonu siroza, devaminda da karaciger kanserine kadar gidebiliyor. IEÜ Medical Point Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz de bu konu hakkinda önemli uyarilarda bulundu. Karaciger yaglanmasinda dünya genelinde büyük bir artis olduguna vurgu yapan Özütemiz, “Karaciger yaglanmasi rahatsizligi, 21’inci yüzyilin baslangicindaki en sik rastlanan karaciger hastaligi olarak göze çarpiyor. Çünkü dünyada obezite, seker hastaligi artiyor ve artmaya da devam ediyor. Bununla birlikte karacigerde de yaglanma artiyor. Yaglanmayla baslayan bu süreç karaciger iltihabini ve karaciger sirozunu beraberinde getirip hastalik karaciger kanserine kadar gidebiliyor” dedi.



"Önemli olan erken teshis"

Siroz hakkinda da bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz, “Siroz da karacigerin kronik bir hastaligidir. Genellikle çok çesitli nedenler sonucu gelisen ama ayni sonuca ulasan klinik bir tablodur. Alkol kullanimina, bagisiklik sistemine, ilaçlarin yan etkilerine, metabolik dogustan hastaliklara, bakir ve demir birikimine bagli gelisebilmektedir. Hastalara çok büyük belirtiler vermez. Daha sonra karinda su toplama, sarilik ve kanamalar gibi belirtiler vermeye baslar. Eskiden siroz tedavi edilemezdi. Ancak bugünkü teknolojilerle hastanin tamamen iyilesebildigini görüyoruz. Önemli olan erken teshis etmek.” ifadelerini kullandi.

Karaciger rahatsizliklarinda doktor kontrolünün önemine vurgu yapan Özütemiz, “Seker hastalarinin, ailelerinde hastalik öyküsü olanlarin, kronik hepatit B hastalarinin, alkol kullanan kisilerin mutlaka doktor kontrolüne gitmesi gerekiyor. Kontrolün ardindan ortaya çikan tablo neticesinde bu kontrollerin ne kadar siklikta olacagina hekiminiz karar verecektir.” diye konustu.

Kaynak: İHA