Azerbaycan Ve Ermenistan Disisleri Bakanlari Kazakistan'da Bir Araya Geldi

Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Disisleri Bakani Ararat Mirzoyan, baris anlasmasini görüsmek üzere Kazakistan’in Almati kentinde bir araya geldi.

Azerbaycan Ve Ermenistan Disisleri Bakanlari Kazakistan'da Bir Araya Geldi
Azerbaycan ve Ermenistan arasindaki baris görüsmeleri sürüyor. Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Disisleri Bakani Ararat Mirzoyan, baris anlasmasini görüsmek üzere Kazakistan’in Almati kentinde bir araya geldi. 1991’de Almati Deklarasyonu’nun imzalandigi Dostluk Evi’nde düzenlenen görüsme öncesi Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Disisleri Bakani Ararat Mirzoyan, Kazakistan Disisleri Bakani Murat Nurtleu tarafindan karsilandi. Aile fotografinin çekilmesinin ardindan taraflar görüsme salonuna geçti. Bayramov, yaptigi konusmada Azerbaycan-Ermenistan iliskilerinin normallestirilmesine iliskin görüsmelerin baris anlasmasinin hazirlanmasi sürecinin önemli bir unsuru oldugunu belirtti.

Bakan Bayramov, “Bu sürece büyük önem veriyoruz ve çalismayi sürdürmeye haziriz. Almati’daki görüsmelerin çok yararli olacagindan eminim. Önemli bir unsur, önemli bir kilometre tasi da 19 Nisan 2024 tarihinde Azerbaycan ile Ermenistan arasindaki Ermenistan-Azerbaycan devlet sinirinin bir bölümünün belirlenmesi sürecini baslatan protokolün imzalanmasidir” dedi.



“Ulasimin önündeki tüm engelleri kaldirabiliriz”

Ermenistan Disisleri Bakani Mirzoyan da görüsmelerin 1991’de Almati Deklarasyonu’nun imzalandigi binada geçmesinin sembolik olduguna vurgu yaparak, “Son 2 yil içinde hem Ermenistan Basbakani hem de Azerbaycan Cumhurbaskaninin Almati Deklarasyonu’na bagimliliklarini defalarca teyit ettiklerini belirtmeleri önemlidir” dedi.

Mirzoyan, iki ülke arasindaki devlet sinirlarini belirleme sürecinin söz konusu deklarasyon temelinde yapilmasi gerektigini, Ermenistan’in barisa, baris anlasmasina odaklandigini ifade etti.

Müzakere sürecine yapici yaklastiklarini kaydeden Mirzoyan, “Kendimizi bir baris anlasmasi imzalamakla sinirlamamamiz gerektigini düsünüyoruz. Daha da ileri gidebiliriz. Tüm ulasim altyapisinin geçtigi ülkelerin egemenliginde olacagi ve sinir geçis prosedürlerinin karsilikli olarak uygulanacagi anlayisiyla bölgede ulasimin önündeki tüm engelleri kaldirabiliriz” ifadesine yer verdi.

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Azerbaycan ve Ermenistan Disisleri Bakanlarinin Kazak tarafinin teklifi üzerine baris anlasmasina hazirlik amaciyla görüsmeyi kabul etmelerini memnuniyetle karsiladigini bildirmisti.
Kaynak: İHA